Tribuna
PNL
Bucșele, capetele de bară și planetarele știu de ce
Dragoş BAKO
1680 vizualizari

Citeam de curând că patru conducători auto au fost amendați în Sibiu pentru că au ocolit limitatoarele de viteză amplasate în apropierea trecerilor de pietoni (și nu numai). Nu s-a scurs foarte mult timp de când am luat puțin la scărmănat subiectul acestor calmatoare de viteză, împrăștiate prin oraș cu și fără rost. Nu vom pune sub semnul întrebării sancționarea acelor conducători auto, căci unde e lege nu-i tocmeală, iar dacă s-au încălcat linia continuă și prevederile legale, nu e loc de întors. Dacă ne îndreptăm însă atenția către locurile în care sunt amplasate acele limitatoare de viteză, ar fi câte ceva de spus. Observam și data trecută că unele dintre calmatoare sunt montate mult prea aproape de trecerea de pietoni și că astfel rolul lor de a preveni accidente se diminuează, ba mai mult aceste obiecte pot deveni periculoase. Una e să fie redusă viteza la o distanță de 10-15 m de trecerea de pietoni la impactul cu un astfel de limitator și alta e să interacționezi cu el în buza marcajului. Desigur, în apropierea școlilor și grădinițelor, acolo unde sunt mulți pietoni ce traversează strada, limitatoarele sunt bine venite, iar dacă au fost corect montate putem spune că salvează vieți. Ce ne facem însă cu acele calmatoare montate aiurea, pe străzi puțin circulate de pietoni, unde se traversează din an în Paști? Ca să înțelegeți dimensiunea absurdului ce a cuprins elanul de a împânzi orașul cu astfel de calmatoare de viteză, vă spun că am întâlnit un limitator amenajat în parcarea unui hotel, situat într-o zonă de case. Paralel cu parcarea există o stradă, nu foarte circulată, dar calmatorul a fost amenajat în ... parcare. Care era pericolul producerii vreunui accident în acel loc? Nu e ușor absurd să amenajezi un astfel de limitator de viteză într-un spațiu în care mașinile circulă foarte încet? Și nu vorbim despre un caz singular, căci o plimbare prin oraș vă va dezvălui alte astfel de amenajări, nu tocmai necesare. Repet: există în Sibiu  calmatoare de viteză, montate în locuri potrivite, eficiente, însă întâlnim în oraș limitatoare amplasate în locuri în care prezența lor nu se impune. Probleme sunt nu doar în oraș, ci și în județ: poate că ați observat cum la ieșirea din anumite localități au fost montate limitatoare de viteză. Înțelegem rostul acestora la intrare, pentru a se reduce viteza, dar știm că atunci când ieși dintr-o localitate, apeși pedala de accelerație, nicidecum frâna. Mă rog, or fi avut normă dinainte stabilită cei care au montat pe șosea limitatoarele, iar când vorbim de target nu mai e loc și de logică. Concluzia? Orice lucru bine făcut o ia pe arătură atunci când e încălecat de heirupism și de excesul de zel. În rest, să auzim de bine și să ne vedem cât mai rar pe la atelierele de reparații auto; bucșele, capetele de bară și planetarele știu de ce.

comentarii
3 comentarii

Solutia cea mai buna pentru trecerile de pietoni este cu semaforizare. Are multiple avantaje fata de limitatoarele astea puse si prost. Se poate si vedea deja pe mai multe strazi unde au fost puse semafoare, se circula mult mai bine si pentru pietoni si pentru soferi. E o solutie mai scumpa dar avand in vedere ca in ultima vreme am tot avut excedent bugetar nu vad de ce mai stam asa.
2cents
10.07.2020 18:51
Despre calmatorul din ograda hotelului (Roberts, nu?) intrebati proprietarul hotelului.
Calmatoarele de la iesirile din localitati au exact scopul de a preveni ocolirea celor de la intrare, si de a-i opri pe vitezomanii care, iesind din localitate si vazand ca nu e radar, o "calca" cu 1-200 de metri inainte de iesire".
nonick
11.07.2020 18:35
Calmatoarele sunt obstacole.
Logic este sa ocolesti un obstacol aflat in drum.
Scopul ? Reducerea vitezei.
Atins ? Da. Cand le ocolesti reduci viteza.
Atunci, de ce amenda ? Avem plan ?
Petre Inspirescu
11.07.2020 23:22
Din aceeasi categorie
jidvei

qhouse sibiu

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia