Tribuna
Boală de telespectator: „Numai eu pot să spun cine-i rău sau bun!”
Dragoş BAKO
490 vizualizari

Nu doar oamenii de rând au fost împărțiți în două tabere, în buni și răi, în educați și needucați, în proști și deștepți, ci și jurnaliștii. Oricine emite o părere contrară cititorului, ascultătorului, telespectatorului, o face, în viziunea unora, pentru că „s-a dat ordin pe unitate”. Nu e exclus ca unele dintre poziționările jurnaliștilor să fie rezultatul unor politici editoriale impuse, dictate de rațiuni mai degrabă pragmatice, decât principiale, dar nu putem atribui acest mod de lucru întregului peisaj media. 

Bunăoară, dacă cineva pledează pentru o relație demnă cu UE, NATO sau multinaționalele, fără a susține ieșirea din cele două organisme ori gonirea investitorilor străini din țară, nu înseamnă că este un adept al lui Călin Georgescu. La fel, dacă cineva pledează pentru parcursul euroatlantic, nu trebuie încadrat, musai, între susținătorii Elenei Lasconi. Lucrurile pot fi nuanțate, există șosele echilibrate pe care poți rula, fără a derapa într-o extremă sau alta. 

A-i suspecta pe toți jurnaliștii, pe toți comentatorii de partizanate alimentate de oferirea unor privilegii înseamnă a reduce total existența cugetului liber. Sunt convins că atât printre susținătorii lui Călin Georgescu, cât și printre cei ai Elenei Lasconi există destui oameni care își manifestă punctul de vedere din convingere, nu pentru că le-ar fi îndesat cineva teancuri de bani în buzunare sau le-ar fi promis te miri ce sinecuri. Repet: că există și trâmbițași ce suduie sau aplaudă la comandă, e o altă poveste și nu o întâlnim doar în România. 

În fond, vorbim despre libertatea de exprimare (bineînțeles, păstrând limitele decenței, bunului simț și logicii elementare), despre dreptul la opinie. Dacă nu sunt de acord cu atitudinea lui Mihai Gâdea, Anca Alexandrescu, Cosmin Prelipceanu sau a altor realizatori de emisiuni TV, am o soluție simplă pentru a rezolva problema: nu mă uit la emisiunile lor; e mult mai „ieftin” să schimb canalul, decât să mă apuc să îi înjur vârtos, să le las comentarii kilometrice ori să mă lamentez ore în șir pe tema prestației lor. Nu vorbim despre inșii erijați în purtători de opinie, care încearcă să manipuleze grosolan pe platforme obscure ori rețele de socializare, ci despre oameni, cu plusuri și minusuri, ce trăiesc din meseria de jurnalist. 

Respectul pentru opinia celuilalt se îneacă în convingerile individuale învolburate, transformându-i pe mulți în locotenenții intoleranței, dispuși să înfigă baioneta în oricine îndrăznește să gândească diferit. Raportarea înțeleaptă este informarea din mai multe surse și trecerea informației prin filtrul discernământului propriu. A te încrede necondiționat în spusele unor și a-i blama instinctiv pe alții, a te lăsa încătușat de prejudecăți înseamnă a-ți abandona rațiunea. Azi, jurnaliștii nu sunt nici mai buni, nici mai răi decât în urmă cu o lună, poate că doar mulți dintre cei ce îi privesc sunt ceva mai nevrotici și mai partizani. 





comentarii
2 comentarii

Badie, lasa victimizarea ca lucrurile nu stau chiar asa cum vrei sa le prezinti. Voi, jurnalistii, v-ati erijat in cunoscatorii "adevarului" absolut, in formatori de opinie care manipu leaza publicul dupa bunul plac sau dupa comanda primita. Nimic de zis, este meseria voastra sa prezentati lucrurile, insa daca o faceti partinitor si fara profesionalism, nu va mai mirati de reactiile negative.

Pentru a fi profesionisti, este nevoie sa cunoasteti, sa va documentati riguros. Sa fiti in tema, sa aveti o cultura bogata si sa pricepeti cum merg lucrurile in lume. Nu este suficient sa faci o facultate de jurmalism ca sa ajungi expert in toate domeniile si sa iti dai cu parerea despre orice.

Cand "expertul" in politica, marele jurnalist ce se vrea mare formator de opinie, habar nu are ce este stanga si dreapta politica, notiuni elementare in domeniu, cam greu sa isi impuna ideile ca mare specialist. Poate convinge doar cativa habarnisti ca si el, ca prostiile indrugate sunt adevarate, insa nu toti cititorii sunt habarnisti. Cand dreapta politica este fals prezentata ca "extrema dreapta", sau "extremista" iar extrema stanga este prezentata ca "dreapta" evident ceva este putred, in Danemarca...Cand presa alimenteaza linsajul politic rusii, rusii, legionarii, extremistii, cam dificil sa mai sustii ca este impartiala.

Iar cand jurnalistii scriu la un ziar de partid cu ideologie de stanga, este greu de crezut ca isi pot face treaba profesionist.
Daca Tribuna publica articole ale USR-tilor, prezentati ca "profesori" si "experti" si le permite sa isi arunce laturile in presa, nu cred ca mai este impartiala si nepartinica, asa cum ar trebui sa fie presa. Cred ca si-a stabilit foarte clar linia publicistica. Dar asta face parte din moda, din valul pe care suntem.

Stanga, la nivel mondial, de mult a pus mana pe mass-media. Dreapta conservatoare abia daca mai are cateva site-uri. nicidecum televiziuni. Poate doar America sa mai aiba o singura televiziune de dreapta: INFOWARS. In rest, doar cate un jurnalist mai spune cate ceva contra curentului, fiind imediat amendat si disciplinat.

Deranjul mare al ciumelor de stanga este ca oamenii nu mai au incredere in televiziuni. Minciunile lor si propaganda au atins cote incredibile. Oamenii incep sa priceapa ce inseamna manipu larea. De aceea sunt cenzurate retelele de social-media, de aceea este razboiul tik-tok, de aceea opiniile ziaristilor conservatori sunt amendate si posturile inchise.

Traim intr-un razboi informational, in care dreaptei conservatoare ii este interzis sa aiba vreun cuvant de spus.Dictatura stangii vrea sa ne faca sa credem ca este democratie. Jurnalistii POT scrie ceea ce se intampla, dar nu o fac. Din doua motive: ori sunt inregimentati, (iar cand esti platit sa scrii la organul de presa al partidului cam greu sa demonstrezi ca nu esti) ori sunt habarnisti si pur si simplu nu pricep ce se intampla.

Da, credibilitatea presei este in cadere libera. Nu se mai mira nimeni de ce.
Eu, sibianul
12.12.2024 12:01
Ar trebuii sa fie o lege care sa traga la raspundere ziaristii care mint -- si cred ca exista o organizatie care -- face (ar trebuii sa faca ) oprire pe ziaristii care nu dau stiri -reale - culmea aceasta organizatie ataca stiri adevarate dar care nu plac celor de la conducere -- exemple sunt destule ( cazul Moraru ) ziaristii care vorbesc de DUMNEZEU SI DREPTATI SOCIALE - dar cei ce dau cu lgbtcaca maca-ca sunt pusi pe podiumul de victoriosi Votez Georgescu
12.12.2024 19:46
Din aceeasi categorie
Abonamente

Filarmonica de Stat Sibiu

EVENIMENT TV
visa medica
Tribuna