Tribuna
Blestemul educatorilor fără voie. Și fără minte
Dragoş BAKO
785 vizualizari

Dacă în familie și la școală copiii sunt lăsați de izbeliște, ei vor crește aidoma buruienilor. Dacă învățătoarea îi va obișnui să țină stiloul în mână ca pe un pumnal, nu vor reuși niciodată să scrie frumos, inteligibil. Dar nu despre educația din casă or din sala de clasă ne-am propus azi să vorbim, ci despre un alt instrument care modelează societatea, televiziunea. Mulți români sunt educați, din păcate, de televizor. De acolo preiau modele, comportamente, își construiesc reacțiile după ceea ce văd pe micul ecran, ajung la o descifrare a societății exclusiv prin acest instrument. Cum toate tagmele au intrat de ceva vreme într-un proces crâncen de degradare, nici televiziunea nu-i ocolită de inși neaveniți, de precupețe agățate de microfoane, rățoindu-se cu mâna înfiptă în șold la interlocutori. Numai ieri, am avut parte de două mostre de prostie televizată, capabile să te împingă spre valori crescute ale tensiunii arteriale. În prima știre, o duduie ne spunea că a fost depistată în supermarket-uri carne de pui contaminată cu salmonella. Într-un avânt prostesc, fătuca ne recomanda ca, în cazul în care am cumpărat carne de pui, să o returnăm. Nu ne-a spus în ce județe au fost semnalate astfel de situații și care sunt lanțurile comerciale vizate. Cu alte cuvinte, atât cei din Suceava, cât și cei din Mehedinți sau Maramureș care au cumpărat carne de pui, n-au decât să o ducă înapoi, în cazul în care n-au mâncat-o. Care e valoarea acestei știri, unde îi e utilitatea? Al doilea episod exasperant a fost surprins la ICCJ, unde avocatul lui Cherecheș încerca să răspundă întrebărilor jurnaliștilor. Spun că încerca, pentru că la jumătatea fiecărei fraze se trezea câte un reporter tălâmb să-l întrerupă cu vreo întrebare la fel de tălâmbă. Jurnalismul agresiv care-i buimăcește atât pe telespectatori, cât și pe intervievați, e expresia neputinței profesionale a nechemaților trimiși pe teren să recolteze producții record de ”șoc și groază”. Nu ești cu nimic mai deștept dacă îți întrerupi interlocutorul, dacă te comporți ca un inchizitor, dacă îl hărțuiești; îți demonstrezi doar prostia și habarnismul profesional. Aparent, cele două episoade relatate sunt derapaje minore, doar că multitudinea lor educă greșit un public ce ia lumină de la plasma agățată pe perete. Când niște nefericiți scurți la minte se transformă, fie și involuntar, în educatori, e vai și amar de cei ce sunt modelați (?) de astfel de instrumente neșlefuite.     

 


comentarii
6 comentarii

Foarte adevarat ce spui aici. Mostrele de asemenea prostie din media nu mai surprind pentru ca au devenit uzuale si fac parte din rutina noastra zilnica. Acesta este nivelul la care am ajuns.
Dar..., totusi se poate observa ca , parca sexul feminin asa numitele ,,fatuci,,sunt majoritare.
Si atunci cum sa nu te gandesti, ca sefii lor, care cu siguranta sunt barbati, oare nu sunt vinovati , si le folosesc fara scrupule, pentru ca barbatii, sunt ,,recompensati,,..altfel ?
Jean
08.12.2023 11:37
În bunul spirit românesc, suntem obișnuiți să dăm mereu vina pe capra vecinului.
Că suntem în pericol pe străzi din cauza drumurilor proaste, a semnalizării absurde
sau absente, a lipsei poliției la fiecare doi kilometri, a mașinilor parcate aiurea și
câte altele. E adevărat, toate acestea sunt reale, dar nici nu pot fi reformate total
și de pe o zi pe alta. Pe când, o clipă de conștiință se poate naște în fiecare dintre noi
oricând și poate salva o viață, un om, o lume întreagă.
Mariana C.
08.12.2023 11:55
Cat de bolnavi am devenit! Dupa ce ca avem corpurile napadite de felurite afectiuni, consecinta a vietii moderne, avem parte si de grave tulburari comportamentale.
Sigur, evenimemtele ultimilor trei ani au marcat puternic viata omului obisnuit. Pandemia, razboiul, criza energetica, inflatia si fenomenele naturale devastatoare, toate concentrante intr-un interval de timp relativ scurt, sunt prea mult pentru sufletul unui om. Clasa politica mizerabila si ceilalti decidenti aflati in slujba politicienilor si serviciilor, contribuie, deasemenea, la aceasta stare de fapt ce tinde sa devina insuportabila.
Dar ce te faci cand toate aceste nenorociri sunt filtrate de catre posturi de televiziune pentru care senzationalul si banii din publicitate sunt singurele scopuri, profitand de perspectiva catastrofica asupra lumii a oamenilor? Atunci efectele cresc in progresie geometrica!
Tot la posturile TV in discutie sunt prezente, ca invitati, personaje care-si asuma calitatea de experti in toate domeniile. Astfel, ai posibilitatea sa te intalnesti cu Monica Tatoiu, Mario De Mezzo, Mircea Diaconu, Tudor Ciuhodaru, Gelu Visan, Mircea Badea, Liviu Mihaiu. Evident, analizele acestora sunt, de cele mai multe ori, de-a dreptul penibile!
O categorie aparte de invitati o reprezinta fosti politicieni: Miron Mitrea, Teodor Melescanu, Victor Ponta, Liviu Dragnea, Petre Roman, Adrian Severin, Eugen Teodorovici. Cel putin sub aspect moral, aceste figuri sinistre nu ar avea dreptul la opinie! Tot legat de moralitate, devine inoportuna prezenta pe micul ecran a unor persoane ca Sorin Rosca Stanescu, Dan Andronic, Lavinia Sandru, Dorin Iacob, Dumitru Coarna.
Partidele politice aflate la putere trimit in linia intai a emisiunilor TV, de tip talk-show, reprezentanti vajnici dar lipsiti total de obiectivitate: Calin Maties (PSD), Virgil Guran (PNL), Mario De Mezzo (PNL), Laurentiu Gadei (PSD), Lucian Romascanu (PSD), Daniel Fenechiu (PNL)
Corny
08.12.2023 12:02
S-au făcut două ceasuri de când juna reporteriță tv așteaptă la ușa din dos a Judecătoriei,
pe unde are informații că va fi adus la proces un alt viitor client al pușcăriei din Copou.
A prins din zbor, după metoda „un zâmbet, o floare”, câteva informații din rechizitoriu,
și-a pregătit întrebările pentru inculpat, adică, de fapt, una singură, fiindcă drumul prea
scurt de la ușa dubei până la poarta Judecătoriei nu îngăduie nici măcar nădejdea unui
flash-interviu pescuit la înghesuială. Lăsată peste noapte la încărcare, bateria reportofonului
s-a înzdrăvenit, ninsoarea a mai stat, totul pare în regulă, și, dacă juna n-o să recolteze un
răspuns demn de Telejurnal, barem cei din redacție or s-o vadă și de astă dată prezentă la
datorie cu microfonul-băț în poziția „prezentatˊarmˊ!” În capul străzii apare duba, alaiul
reportericesc se regrupează pe trotuar, cu excepția cameramanului X, ce are alte sarcini
informative (să vadă și să filmeze dacă nu cumva mașina Poliției are tot cauciucuri de vară).
Polițistele (că, la Iași, ponderea sexului frumos în Poliție este de două ori mai mare decât
media Uniunii Europene!) deschid ușile scârțâitoare ale dubei și-și face apariția
mult-așteptatul personaj încătușat. Își mijește ochii uimiți nu atât de soarele iernatic,
cât de mulțimea reporterițelor adunate ciotcă în juru-i spre a-i pune aceeași întrebare –
se pare că mai toate au clocit-o aidoma peste noapte:

De ce ați violat-o?
MRI
08.12.2023 12:21
Daca realizam ca televiziunile reprezinta un mijloc de propaganda in mana celor care le detin, atunci putem intelege ca este foarte probabil ca jurnalistii angajati acolo sa prezinte agenda care li se cere. Altfel sunt concediati. De fapt nu sunt ajngajati decat cei ce sustin agenda. Jurnalisti independenti, corecti, sunt putini si o duc destul de greu. Banii sunt la cei care detin marile trusturi media.
Intrebarea care se pune este de ce se doreste promovarea kitschului, a manelismului, a depravarii si a decaderii sociale? Se stie ca majoritatea oamenilor cand sunt lasati sa aleaga liberi, se imita unii pe altii. Cine pe cine imita? Masele imita pe cei considerati modele. Daca modelele sunt submediocre, asa va fi si societatea de maine. Generatiile formate dupa modelul mediocritatii ajung absolut dependente de sistemul care i-a indobitocit.
Omul liber, care gandeste si se descurca independent este inamicul sistemului. Cei care au pareri diferite de cele promovate la televiziune, sunt periculosi pentru sistem. Aceia sunt teroristii.
Bine ca dupa plandemie numarul celor care s-au trezit la realitate este tot mai mare. Bine ca tot mai multi oameni au tot mai putina incredere in sistem. Bine ca tot mai multa lume realizeaza ca televiziunile prezinta numai dezinformare si propaganda.
Inchideti televizoarele. Internetul (inca) mai este o sursa buna de informare adevarata, daca stii unde sa cauti. Decat sa iti dea ei ce rahat vor la TV, mai bine cauti singur si eviti rahaturile lor de pe net.
Trezeste-te Romanie, trezeste-te!
Sibian
08.12.2023 12:42
Nu cunosc cazul 2- dar femeia care a spus despre carnea de pui contaminata trebue sa fie decorata -- adica de ce sa dau bani pe carne stricata- ca sa ma imbolnavesc?? si aici trebuie sa fie trasi la raspundere aia care au salarii babane dar care nu-si fac datoria de inspectori-( responsabili de magazin si inspectorii teritorial stiti voi care)- deci nu defaimati pe cei ce spun ADEVARUL- si sunt sigur ca cei ce se simt cu musca pe caciula tac in loc sa iasa la interval si sa-si angajamentul ca va rezolva problema si vor fi treji ca sa nu se mai repete -- asta da educatie -- intreb se poate?? sau ?
08.12.2023 19:41
Din aceeasi categorie
Q House

Comunicat de presa

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Magazin
Licitatie publica

ACCENT MEDIA