Tribuna
Sevis
Asta mai lipsea: centru de vaccinare lângă altar!
Dragoş BAKO
923 vizualizari

Am încercat mereu să mă feresc de etichetat definitiv persoane ori de a cădea în păcatul prejudecăților. Am crezut și cred că orice om poate spune azi ceva indezirabil, iar mâine e posibil să enunțe un lucru corect, de bun simț. Nu m-am dat în vânt după politicieni precum Băsescu, Ponta, Cîțu sau Năstase, cu multe dintre atitudinile și discursurile lor nu am fost de acord, dar am recunoscut că au dreptate ori de câte ori mi s-a părut că spun lucrurilor pe nume. Despre deputatul USR-Plus Emanuel Ungureanu nu am avut tocmai cuvinte de laudă, pe când făcea pe free-lancer-ul prin subsolurile spitalelor, căutând pereți scorojiți și condiții insalubre, în vederea netezirii drumului din campania electorală. O dată potolit tăvălugul alegerilor, insul m-a surprins plăcut de câteva ori cu niște atitudini și declarații echilibrate, de bun simț. Cum însă nicio minune nu ține prea mult, recent Emanuel Ungureanu a început să se plimbe din nou la braț cu populismul, etalându-și frământările prin declarații publice. „Pohta” ce-o „pohtește” deputatul e aceea ca în Catedrala Neamului și în bisericile patriei să fie amenajate centre de vaccinare, iar însuși Patriarhul Daniel să dea un exemplu, vaccinându-se public. Dacă s-a organizat în țara asta ceva temeinic în ultimii ani, e campania de vaccinare. Poți fi înțepat în nenumăratele centre fixe și mobile, în mașină, la mall, în magazine, la medicul de familie, așa că a insista cu încrâncenare să mai deschizi puncte și în biserici înseamnă a te crampona de o obsesie ori – cine știe? – a băga bățul prin gard. Mai mult, cei care doresc să se vaccineze o vor face și fără să-l vadă pe Patriarh cu mâneca suflecată în direct, cum cei ce sunt sceptici în privința imunizării  nu își vor schimba părerea vizionând aceeași imagine. Biserica e Biserică, adică reper moral, loc de refugiu sufletesc, de căutări, inclusiv lăuntrice, nicidecum instrument de propagandă. Stăruința deputatului poate fi descifrată și în cheia unei noi tentative de compromitere a imaginii Bisericii, de această dată prin inducerea ideii de neimplicare în depășirea crizei sanitare. Populismele și agendele otrăvite ale politicienilor generează seisme la nivelul ființei, al sufletului, iar în aceste momente de zbucium și derută omul e mai vulnerabil, atât emoțional, cât și psihic. Campania de vaccinare poate decurge firesc, fără transformarea bisericilor în centre de imunizare și fără imortalizarea înalților prelați, întru metamorfozarea lor în agenți de influență. Or fi vremuri grele, tulburi, dar dacă vrem să rămânem pe de-a-ntregul sănătoși, e bine să ne ferim să amestecăm lucrurile, să transformăm totul într-un ghiveci fără gust. La fel de important este și să nu plecăm pe fenta unor politicieni, ce-și plămădesc planurile din lutul neîncrederii și confuziei omului obișnuit.   

comentarii
8 comentarii

nu stiu ce mai cauta la renew europe , ar trebui sa o taie la stanga europeana. a, aia nu au partide globaliste...naspa.
11.05.2021 13:37
Bine zis, dle redactor!
11.05.2021 15:28
Domnule Bako, articolul este bun. Tema de interes general. Cu toate acestea, ce se intampla nu este de mirare. Biserica si ierarhii au fost atacati de atatea ori, de aceeasi ideologie stangista, bolsevica. Sunt cautate subiecte, sunt aruncate provocari. De cand au venit pe tancurile rusesti in Romania, numai mizerii de propaganda ateista au adus cu ei. Astia sunt slugoii dracului, astia sunt marea majoritate a politicienilor din '46 incoace. USR-ul nu face exceptie de la regula, de fapt, dintre toate partidele de stanga din tara, usr-istii sunt stangistii cei mai radicali. Ei in 2021 sunt bolsevicii anului 1917.

Toate partidele au securisti, comunisti, atei si stangisti care ataca biserica. Insa USR-ul este cel mai nenorocit partid ajuns in conducerea tarii de cand au furat comunistii alegerile in '46. Cel mai inversunat partid impotriva crestinilor, cel mai satanist partid.
Andrei
11.05.2021 15:51
Domnule redactor, aveti perfecta dreptate! Tristetea e alta: se permite amestecarea Bisericii cu campania de vac(c)inare. Daca Biserica si-ar vedea de ale sale, fara pareri pro sau contra, caci vaccinarea e la "alt sector", atunci ar fi stat vertical in fata tururor incercarilor de a fi atrasa in aceasta campanie si asa ar fi facut istorie. Din pacate, sunt prea stinse vocile ierarhilor si preotilor celor care au fost fermi si consecventi de cand a inceput toata nebunia asta. Ca sa nu mai vorbim ca aceia au fost criticati chiar de prelati din interior! Pai daca purtatorul de cuvant al Patriarhiei da exemplu kosher de vaccinat, ce sa mai zicem?
ortodox
11.05.2021 21:49
Ca de obicei NEOMARXISTII USR/PLUS nu se dezmint. Mentalitate de ratati, cei mai in varsta isi mai aduc aminte de tipologia activistilor comunisti din anii '50, cei mai agresivi si mai rai indivizi, putorile societatii dar cu gura mare, frustrati ca ei nu au si pentru asta ii acuzau pe chiaburi, fara insa sa faca cel mai mic gest de a pune mana sa munceasca. Astia sun USR / PLUS de azi, niste infecti ordinari ce trebuie sa dispara urgent la haznaua ( nici cel putin groapa) istoriei!!!!
USR /PLUS - Neomarxism jegos.
12.05.2021 09:23
Biserica a fost okay pt.campania PSD dar pt vaccinare nu.
Biserica e Biserică, adică reper moral, loc de refugiu sufletesc, de căutări, inclusiv lăuntrice, nicidecum instrument de propagandă , dar tolereazā pedofili care tin slujbe. Bravo
Jap
12.05.2021 13:17
@jap - daca aveti exemple de "tolerati" de ce nu le faceti publice? Cazurile de care am auzit pana acum au fost sanctionate din ce imi amintesc. Dar nu am cum sa le stiu eu pe toate, deci faceti va rog lumina daca stiti mai multe.
2cents
12.05.2021 14:11
Jap, parerile lui marx si lenin despre Biserica le cunoastem de la colegii tai din USR. Nu iti mai da si tu cu parerea despre ceea ce nu cunosti, ca nu vor ajunge gunoaiele sataniste sa stabileasca ce sa faca si ce sa nu faca Biserica Ortodoxa.
Mergeti voi la sectutele la care va place, mai un lgbt, mai o "pastorita", un rock in altar...
Dati-va acolo cu capul de pereti, cautati-va coada, veriga lipsa sau ce vreti voi. Dar lasati-ne cu aberatiile voastre imbecile ca nu ne intereseaza.
Ia-l de manuta pe CTP si pe Bulai si sa veniti numai cand va chemam noi inapoi...
Pac
12.05.2021 16:35
Din aceeasi categorie
O istorie ragasita

sibiu-turism

Staer

A.D.I. Eco Sibiu

Anunturi Tribuna

EVENIMENT TV

Vacanta Eurotrip
info
PORTAL MEDICAL
Licitatie publica

accentmedia