Tribuna
Am, n-am lacrimi, la douăsprezece trecute fix, mă pun pe plâns
Dragoş BAKO
694 vizualizari

Se vorbea, acum câțiva ani, despre acea Românie reală, cu drumuri desfundate, cu veceul în fundul curții, în jurul căruia roiau satisfăcute zeci de muște, ca după festin. România asta reală ți se înfățișa în toată splendoarea ei, imediat ce coborai de pe asfalt și ajungeai în vreun sat uitat de lume și de concesiile civilizației. Eram îndemnați, în reportaje scrise și filmate, să o descoperim, descălecând din confortul urban. Ni se spunea că în România reală nu există canalizare, apă curentă, gaz, că acolo copiii citesc la flacăra lumânării ori a lămpii cu petrol și că ea, România reală miroase a balegă și a lipsuri de tot felul. S-a mai dres câte ceva prin acea lume în care se trăia în condiții ce unora li se par greu de imaginat, dar privata din grădină și fântâna din fața casei nu și-au pierdut utilitatea, încă, în multe sate românești. 

Diferența e că între pereții de scândură ori pe băncuța de lângă fântână sătenii se conectează la rețelele de socializare, pășind dintr-o Românie reală în alta. Cineva îmi spunea, zilele trecute, că există o lume paralelă cu cea pe care o știm noi, una ce viețuiește pe tiktok. E o lume de care încerc să mă țin departe, iar când arunc o privire către ea o fac doar pentru a sonda haosul din mintea și sufletul unei părți a societății. Înțeleg că acum e la modă să te filmezi plângând și să postezi inepția pe tiktok. Cei ce s-au prins în acest joc bizar lăcrimează a jale, a furie, a durere, după episoadele șaradei prezidențiale. 

În pragmatismul meu, mă întreb care e scopul acestui demers lacrimogen. Jeluitul teatral, de 30 de secunde, va rândui lucrurile într-o țară în care o masă tăcută palpită sau agonizează între pereții nevăzuți ai acestei rețele? Mergi pe stradă, te uiți în stânga, te uiți în dreapta și vezi oameni, aparent cu scaun la cap, care -poate- în urmă cu o jumătate de oră au lăcrimat, în direct sau înregistrat, pe altarul unei cauze necunoscute dar puternic îmbrățișate. De ce își filmează ochii umeziți și suspinele ce străpung mucozități care dau amploare dramatismului? Nu dintr-o rațiune explicabilă, ci pentru că asta se poartă în catacombele acelei lumi în care logica și argumentele au capitulat înaintea instinctului de turmă. Sau pentru că iluzia importanței istorice e capabilă de nebănuite mobilizări faptice și sufletești. Iar dacă se trezește cineva să îi îmbie la dedulcire cu Paracetamol la vrac, se găsesc clienți pentru iraționala și toxica propunere.   

 

 





comentarii
6 comentarii

Asa e peste tot! Nu doar la noi. Noi românii tindem in mod nejustificat sā credem cā suntem deopotrivā, fie desteptii-desteptilor, fie prostii-prostilor. Adicā sā ne plasām arbitrar in extremele excelentei. Nu. Suntem mediocri. Si in iscusintā si in prostie. Dovadā, noi nu contām in nici o ecuatie " macro" , la orice capitol statistic. Noi suntem " altele" sau " nu stiu " la definitiile fundamentale politico-economico- socialo-istorico-geostrategico-religioase ale omenirii.
Am vāzut tiktok-uri mult mai bune la armeni sau indonezieni, gherle politice mai viguroase la nigerieni, mâncare mai bunā la italieni si femei mai frumoase la lituanieni.
Gogu
14.03.2025 08:22
Majoritatea comunelor și satelor din zona Sibiu,Brașov,Alba,Cluj,Bistrița,Mureș ,Arad,Timișoara și altele.sunt asfaltate au apa curenta , gaz,bai și alte utilități ca și în zonele urbane și noi vedem numai zonele izolate de pe nustiu'ce coclauri.
C?l?tor prin Ronania
14.03.2025 12:54
Articol devastator la adresa Romaniei:

American Conservative: E timpul să o rupem cu România. Primul pas: închiderea bazelor americane

”Într-o turnură nesurprinzătoare a evenimentelor, comisia electorală din România i-a interzis populistului de dreapta Călin Georgescu să candideze la alegerile prezidențiale din luna mai. Acesta nu este primul act de nebunie electorală care apare în această țară din sud-estul Europei” se arată într-o analiză devastatoare a publicației conservatoare americane The American Conservative, editată de think-tankul American Ideas Institute din Washington. Publicația a fost fondată, menționăm, de Pat Buchanan, consultant politic pentru președinții Nixon, Gerald Ford și Reagan, și fost șef de comunicare al Casei Albe.

”La sfîrșitul anului trecut, Curtea Constituțională a României a anulat primul tur al alegerilor prezidențiale, cîștigat de Georgescu, argumentînd că Rusia a intervenit în alegeri prin cumpărarea în masă de conturi TikTok pentru a-l susține pe Georgescu, care este sceptic față de NATO și democrația liberală.
Dezvăluirea faptului că, de fapt, a fost un partid de centru care a cumpărat conturile TikTok în încercarea de a-l susține pe Georgescu (despre care se credea că nu va cîștiga, ci va lua voturi de la un alt candidat de dreapta) nu a avut aparent nicio influență asupra cazului. Dar acum, alegerile vor continua fără Georgescu, care a fost un favorit clar, cu peste 40 % în unele sondaje, doar în primul tur. La momentul respectiv, administrația Biden a susținut anularea, exprimîndu-și îngrijorarea cu privire la presupusa interferență a Rusiei. Dar, spre deosebire de administrația Biden, administrația Trump a intrat în funcție exprimîndu-și îngrijorarea cu privire la acțiunile României.

Vicepreședintele J.D. Vance a criticat anularea alegerilor din România în discursul său la Conferința de Securitate de la München, iar administrația Trump ar fi făcut presiuni asupra oficialilor români pentru a-i permite lui Georgescu să candideze în mai. Elon Musk, aliatul lui Donald Trump, care s-a interesat de politica europeană populistă de dreapta, a comentat, de asemenea, interdicția, numind-o „nebunească”.

Este bine să ne ridicăm împotriva unor astfel de acțiuni vădit antidemocratice. Dar administrația Trump ar trebui să meargă mai departe, folosind această ocazie pentru a trasa o linie fermă în nisip, anunțînd că își retrage trupele și sprijinul de la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu. Majoritatea americanilor probabil că nu au auzit de această bază, numită și Baza a 57-a aeriană. Dar aceasta a jucat un rol geopolitic major. Baza este în curs de extindere și va fi în curînd cea mai mare bază aeriană a NATO, cu un contingent de 10.000 de militari; în prezent, găzduiește deja peste 4.000 de soldați americani. Locația sa, direct pe malul Mării Negre, a făcut-o un bun imobiliar de primă mînă pentru liberal-democrații care doreau să extindă influența Americii în anii 2000, cînd administrația Bush a invitat România în NATO.

Retragerea sprijinului american pentru bază nu ar fi în dezacord cu prioritățile administrației din secolul XXI; într-adevăr, le-ar sprijini și le-ar consolida. Trump este în mod clar interesat de realinierea politicii externe americane cu interesul său național. Aceasta înseamnă dezangajarea din Europa, orientarea către Asia și cheltuirea banilor americani pentru cetățenii americani în loc de aventuri inutile în străinătate.

Alegerile de personal, declarațiile și acțiunile administrației au făcut ca aceste obiective să fie foarte clare. Printre acestea se numără numirea lui Elbridge Colby în funcția de subsecretar al apărării pentru politică, care a îndemnat în mod repetat Europa să facă mai mult și a solicitat un pivot asiatic, precum și declarațiile secretarului de stat Marco Rubio privind multipolaritatea și încercările de a redeschide negocierile cu Rusia. Administrația a declarat chiar aliaților europeni că nu va mai efectua exerciții militare cu europenii după 2025. Dar, în mod bizar, conducerea europeană nu pare să creadă că America va înceta cu adevărat să îi mai apere. Recenta lor serie de reuniuni privind cheltuielile de apărare – pe care Bruxelles-ul le-a lăudat ca fiind schimbătoare – nu a produs nimic mai mult decît o promisiune de a se gîndi mai mult la această problemă în lunile următoare. Un diplomat european, care a vorbit presei sub protecția anonimatului, a declarat că va trebui să persevereze „pînă la moartea lui Trump”, părînd să creadă că lucrurile vor reveni la normal odată ce cel de-al 47-lea președinte va părăsi biroul.

Părăsirea Bazei Aeriene 57, însă, ar arăta clar că lucrurile s-au schimbat definitiv. România încă pare să creadă că America are nevoie de acea bază, ceea ce poate explica de ce s-a simțit încrezătoare în a sfida dorințele administrației Trump cu privire la Georgescu. Dar, în timp ce ultimul președinte republican, George W. Bush, a invitat România în NATO și a crezut că obiectivul Americii ar trebui să fie răspîndirea democrației cît mai departe posibil, acest președinte vede lumea în mod clar diferit, și cu motive întemeiate. Ia locația bazei, de exemplu. Dacă America ar încerca să păstreze unipolaritatea, o bază la Marea Neagră – a cărei prezență este un iritant permanent pentru Rusia – ar putea avea sens.

Dar, din perspectiva unei politici externe preocupate de interesul național, America nu cîștigă prea mult de pe urma unei prezențe acolo. Turcia, aliat NATO – care găzduiește și o bază NATO importantă – controlează deja Bosforul. Iar Marea Neagră, deși este un corp de apă regional major, nu este chiar o zonă asupra căreia Statele Unite trebuie să aibă un anumit control. Ea reprezintă doar aproximativ 2,5 % din comerțul internațional. Spre deosebire de Pacificul de Vest, care cuprinde posesiuni americane precum Guam și Hawaii, nu este aproape de nicio masă de pămînt americană.

Baza este, de asemenea, costisitoare. Cazarea a mii de soldați și a familiilor acestora nu este un demers ieftin. Extinderile anterioare au costat o avere. Guvernul României susține că va acoperi costul actualei extinderi, estimat la peste 2,7 miliarde de dolari, cu lucrări în desfășurare pînă în 2040, dar este greu de imaginat că guvernul nu speră să recupereze costul cumva pe parcurs. Luînd în considerare toate acestea, este cu adevărat dificil de imaginat ce beneficii obține Statele Unite de la Baza a 57-a aeriană. Baza este importantă pentru România, desigur, care se uită în prezent peste mare spre o Rusie care și-a extins coasta Mării Negre prin cucerirea unei mari părți din sudul Ucrainei și a transformat Marea Azov într-un lac rusesc.

Dar importanța sa pentru România nu o face importantă pentru Statele Unite. Chiar dacă establishmentul românesc permite unui candidat cu adevărat de dreapta să candideze – și poate, dacă se simte deosebit de democratic, să cîștige – nu va schimba interesele naționale geografice ale Americii. Administrația Trump, cu înghețarea ajutorului său și cu reducerile de cheltuieli recomandate de Departamentul pentru eficiență guvernamentală, este în mod clar interesată în reducerea risipei și în reajustarea politicii externe americane. Aceasta ar trebui să înceapă prin a analiza mai atent prezența noastră militară în România”. (Traducere și adaptare Bogdan Tiberiu Iacob)

InPolitics
Statul esuat
14.03.2025 18:14
@12;54 Ai dreptate nene darrrrrr-taranul care a lucrat la colectiv are pensia mica si nu-si permite sa arda gazul si lampa electrica sau teveu ( iar cei ce produc nu au acces la marketuri cu produsele lor si sunt obligati sa arunce munca lor la gunoi)-- doar cei ce au lucrat la orase mai pot sa suporte dar nu pune pe acesti amarati cu cei de la tribunale si ccr care au salarii( mai mari ca judecatorii din state) -de 7000 dolari si prime de 4000 dolari - mare diferenta iar astia au dureri in plachiuri de amaratul de la tara nici aia care au distrus si vandut tara nu-s mai buni-- au depus banii furati la banci straine nema patriotism la ei ba inca au dat si menajamentul -- gaz, petrol electrica la altii -- padurila chelite -- iar daca a venit unul si a zis ca ROMANIA are drepturi egale in uniune cei ce au salarii mari si cei ce au tradat pe bani multi Romania sar de fund in sus - Chiar asa de prosti suntem de nu ne putem gospodarii noi?? intreb- vreau sa ne spuna motivatia respingerii lui -C Georgescu??
14.03.2025 19:04
Buna dimineata,
nu am fost in stare niciodata sa ne conducem,sa administram bunurile,multe,pe care le-am avut...Am citit Descrierea Moldovei a lui D.Cantemir (in liceu am citit doar rezumatul din manual) si am inteles:acestia suntem:religiosi si primitori(relativ acum),in rest nimic bun.Nu-i chiar asa,sunt multe lucruri bune la poporul acesta dar numai "la individual".In grup,in societate este doar dezbinare.Sunt Sibian,dar m-am regasit in descrierea lui Cantemir.Diferentele intre olteni-moldoveni-ardeleni vin doar de la influentele vecinilor.
Sanatate !
vasile comsa
15.03.2025 07:43
a-d-n-ul romanului hotia . cine cara rulmenti si panze de bomfraer in turcia cine a facut praf industria ..agricultura si restu... srainii s-au rumanschii...hai sa ne vedem nasului..
15.03.2025 14:10
Din aceeasi categorie
Abonamente

Filarmonica de Stat Sibiu

EVENIMENT TV
visa medica
Tribuna
TURSIB