Tribuna
Sevis
Am fost în Cambodgia. Fără test
Dragoş BAKO
935 vizualizari

Suntem tare mândri de statutul nostru de țară europeană, ne dăm în vorbă cu statele spălate pe dinți ale lumii, din postura de camarazi, dar când o iei cătinel pe șoselele patriei îți dai seama că, de fapt, suntem departe. Departe de ce? De foarte multe. 

În urmă cu mai bine de doi ani am fost în Cambodgia și traversând țara dintr-un capăt în celălalt într-o mașină, m-au frapat asemănările cu unele zone din România. Drumuri proaste, bălării la marginea șoselelor, construcții improvizate și un du-te vino al celor ce încropesc câte ceva pentru traiul zilnic. Ei, dar Cambodgia nu e o țară din Uniunea Europeană, e privită ca un stat nu foarte dezvoltat ce resimte încă atrocitățile dictaturii unui regim condus de un descreierat. Zilele trecute am avut un deja-vu pe când stăteam într-o coloană de mașini pe centura capitalei. Mi-am petrecut o oră din viață pentru a străbate câțiva kilometri și am avut vreme să rumeg revelația întoarcerii în exotica țară asiatică. Ce simplu a fost: nu ai nevoie de test, de formalități vamale, ieși puțin pe așa-zisele drumuri naționale sau pe centurile marilor orașe și simți că ai ajuns într-o clipită acolo unde n-ai fi putut poposi fără 14-15 ore de zbor. Nu doar lipsa drumurilor civilizate care să te ajute să te deplasezi normal dintr-un punct în altul te irită atunci când stai într-o astfel de coadă, ci și observațiile complementare: pe câmpul ce mărginea șoseaua de centură, niște voinici întreprinzători scoteau fier vechi din pământ și îl încărcau în căruțe, șoferii câtorva microbuze care transportau marfă fentau coloana, luând-o pe câmp, bașca niște muncitori sprijiniți cu bărbiile în coada lopeții, care te priveau cu un amestec de iritare și compasiune. „Ia uite, nene, am ajuns în Cambodgia. E fix ca acolo!”, mi-am spus, izbit de asemănările năucitoare. Nu e de ajuns că în 30 de ani de poștire a ciolanului nu s-a făcut mai nimic în materie de infrastructură rutieră, dar însuși zumzetul economic de periferie, descurcatul șmecheresc al multora ne arată, de fapt, că n-am reușit să construim o fundație trainică, pe care să ridicăm lucruri durabile. Lipsa drumurilor civilizate e interconectată cu mentalitatea de cârpaci ce bifează doar prezentul, lăsând viitorul în seama hazardului. Da, am fost pentru o oră în Cambodgia, doar că, la finalul călătoriei nu m-am tolănit pe vreo plajă cu nisip alb, palmieri și apă turcoaz, ci tot pe niște peisaje dezolante. Dar ceea ce trăim, vedem, simțim, nici nu mai contează, orice nemulțumire cade secerată sub ploaia de jurăminte pe care le facem Înaltelor Porți din postura de parteneri loiali, în fond niște obedienți șmecheri. 

comentarii
2 comentarii

macar la aia e vara tot anu
14.05.2021 16:05
Iar la noi --CURECHI- de 30 de ani -- Auzi 1 km. de drum intre D Cantemir si Turnisor in 8 luni -- Aici in state 1 km la -8- zile ---- comparati -- si vrem salarii ca in occident si trai baban pe nunca zero. traiasca psd care a adus tara in faliment Iar din banii putini in jepul patriei ei vor sa dea mai mult la lingai , girboviti la minciuna partidulu Aproro se spune ca cel mai greu cu proiectul drumului intr D Cantemir si Turnisor a fost aprobarea celor de la mediu -- curios ca astia netoti nu se ocupa de mizeriile aduse de ape si jegurile aruncate anapoda si mie mi se pare ca tocmai de asta sunt platiti nu sa puna bete in roata progresului
14.05.2021 21:46
Din aceeasi categorie
O istorie ragasita

sibiu-turism

Staer

A.D.I. Eco Sibiu

Anunturi Tribuna

EVENIMENT TV

Vacanta Eurotrip
info
PORTAL MEDICAL
Licitatie publica

accentmedia