Tribuna
Sevis
A fost odată ca niciodată un mal fără PET-uri
Dragoş BAKO
720 vizualizari

Nu demult vorbeam despre restricțiile mult mai aspre din Germania, față de care interdicțiile de la noi păreau o joacă de copii. Am un prieten, stabilit acolo, pasionat de fenomene sociale și fin observator al transformărilor sufletești și mentale prin care trece populația. De la el am știut mai tot timpul care e situația în marea putere europeană și, pe undeva, mă consolam cu ideea că nu suntem noi cei mai năpăstuiți. După o lungă perioadă de restricții care nouă, aici în România, ni se păreau excesive, nemții încep să se întoarcă la viața de dinaintea pandemiei, treptat, să nu le pice greu revenirea bruscă. Primesc de la „corespondentul” meu aproape zilnic fotografii și scurte relatări despre evoluția sau involuția lucrurilor, iar ultimele „transmisiuni” purtau în ele o boare de speranță amestecată cu bucurie. Zilele trecute, mi-a spus că a făcut o plimbare de 30 de kilometri cu bicicleta pe malurile râului Isar din Munchen și că oricât s-a uitat după o hârtie sau un PET, n-a dibuit nimic abandonat de consumatorul exaltat înaintea întâlnirii cu natura. Am mutat imediat „canalul” pe malurile românești ale râurilor ce străbat marile orașe și mi-am amintit de ambalajele, hârtiile și sticlele pe care le-am văzut de atâtea ori în Dâmbovița Bucureștilor, în Cibinul Sibiului, în Someșul Clujului, în Bistrița Bacăului ori pe Criș, în Oradea. Nu cred că neamțul nu ronțăie un covrig, nu mestecă un croissant și nu bea un suc atunci când iese la plimbare, dar e ceva în dotările standard ale apucăturilor sale care îl face să aștepte răbdător întâlnirea cu un coș de gunoi. Recunosc, mi-e mai apropiat de suflet spiritul latin, însă nu pot să nu îmi dau jos pălăria în fața disciplinei nemților, austriecilor sau nordicilor. Munții de gunoaie, de PET-uri, ce plutesc pe râurile de la noi nu sunt „forme de relief” generate de politicieni sau „capitaliști sălbatici”, ci doar rezultatul unor mentalități plumbuite, al disprețului față de tot ce nu ți se poate opune, inclusiv față de natură (mă rog, ea ne mai dă semnale din când în când că e supărată pe comportamentul nostru, dar le ignorăm cu mare artă). În ziua în care vom învăța să respectăm natura, animalele, să nu ne considerăm stăpâni absoluți peste tot ce crește, mișcă, respiră, cuvântă sau nu, vom fi mult mai puternici, capabili să înțelegem mai bine cum funcționează această lume, vom putea stabili o relație mult mai bună cu noi înșine. Înverșunarea, disprețul, sentimentul de atotputernicie al cuceritorului absolut nu pot duce niciodată la armonia după care tânjim strict declarativ. Oricât de banal ar părea, drumul către o lume mai bună pornește și de la gestul păstrării unui ambalaj până ajungi la coșul de gunoi. 

 

 

 

comentarii
4 comentarii

ce treaba are cu spiritul latin? la noi si la bulgari vezi peturi in natura:) nu in italia.
19.05.2021 09:02
Omul este creat sa fie stapan peste tot ce misca. Peste toata natura. Problema tocmai asta este. Ca omul NU mai este stapan peste nimic. Toate statele foste comuniste au suferit aceste mutatii mentale extreme. Nu este vorba de spirit latin, ci de mentalitate comunista.
Omului i s-au luat toate proprietatile. S-au confiscat pamanturile, s-au confiscat animalele, uneltele si tot ce aveau pentru a-si duce traiul. Dintr-o data toate au fost ale statului. Si atunci, daca le-a furat statul, statul sa aiba grija de ele.

Omul cand avea simtul proprietatii, avea si grija de proprietatea lui. Comunistii au schimbat aceasta mentalitate. Omul nu mai pune pret, pentru ca nu este al lui. Vine altcineva si face curat. In occident, sentimentul de proprietate nu este inca atat de afectat. De aceea oamenii sunt mai atenti. Au simtul proprietatii si stiu sa respecte si sa ingrijeasca aceasta proprietate.
M.R.
19.05.2021 13:35
Omul nu a ramas proprietar cu adevarat nici macar cu ceea ce statul i-a spus ca este al lui. Casa, masina orice pentru care TREBUIE sa platesti impozit. Omul nu mai stie nici macar ca inseamna sa fie liber cu adevarat.
Daca priviti la America pana in anul 1913, oamenii NU trebuiau sa plateasca impozit pe salar. Pentru ca munca se considera un BUN al omului, bun pe care statul nu avea dreptul sa ceara nimic. Asta pentru ca omul era liber, nu sclav. Doar unui sclav ii iei munca in totalitate sau doar parte din ea. Oamenii priveau lucrurile normal. Asa a fost in toate tarile inainte ca masoneria sa creeze sistemul bancar si statal actual.

Daca nu platesti impozitul pe casa, te executa silit. La fel pentru masina sau teren. Si atunci cum sa fie bunul tau, daca l-ai platit dar trebuie sa platesti in continuare tot timpul, precum o inchiriere, pentru a-l pastra? In ziua de astazi, nici nu ne mai imaginam cum era sa fim liberi. Ce insemna cu adevarat proprietate. Omul de astazi este proprietar doar pe sosetele din dulap sau pe camasa de pe el. In rest, bunurile precum pamant, casa, masina sunt doar inchiriate. Cat platesti, le folosesti. Cand nu mai platesti, iti sunt confiscate de executorul judecatoresc.
M.R.
19.05.2021 13:38
S-a ajuns pana intr-acolo incat sa se dea legi aberante precum cele prin care statul te poate DEPOSEDA de pamant daca are in plan sa faca o autostrada pe acolo. Este inadmisibil ca intr-o lume asa zis libera, bunul tau, sa poata fi confiscat.
Aici este cheia pentru care oamenii nu mai dau doi bani pe ce este in jurul lor. Nu este pamantul meu, nu este strada mea, nu este orasul meu. In curand nu va mai fi nici tara noastra.
M.R.
19.05.2021 13:44
Din aceeasi categorie
O istorie ragasita

sibiu-turism

Staer

A.D.I. Eco Sibiu

Anunturi Tribuna

EVENIMENT TV

Comunicat_de_Presa_benef-finali-2 - finalizare

comunicat-incheiere-proiect-dabo

Vacanta Eurotrip
info
PORTAL MEDICAL
Licitatie publica

accentmedia