Tribuna
Comunicat de presa
Sondaj: Salariile din companiile mari private au crescut cu aproape 10%
10961 vizualizari
Sondaj: Salariile din companiile mari private au crescut cu aproape 10%

Conform studiului PayWell 2019, realizat de PwC, salariile brute în rândul companiilor private au crescut în medie cu 9,4% în acest an. Majorarea salarială raportată pentru 2019 depăşeşte nivelul de 4,6%, estimat pentru acest an de către companiile respondente în ediţia anterioară. Pentru 2020, companiile private anticipează o creştere medie a salariilor brute de 5,7%.

Cea mai mare creştere medie a salariilor în 2019, de 14%, a fost înregistrată de sectorul hotelier. De asemenea, majorări peste media tuturor sectoarelor incluse în sondaj au fost raportate de industrie (plus 11%), leasing (plus 10%) şi retail (plus 10%). Conform PayWell 2019, salariul mediu brut în rândul companiilor participante a urcat la 5.941 lei de la 5.428 lei, în 2018.

Pe categorii de angajaţi, continuă tendinţa de creştere în ritm mai accelerat a salariilor în rândul personalului necalificat sau puţin calificat (muncitori, operatori), în medie de 10%. În comparaţie cu anii trecuţi, însă, când nivelurile manageriale au stagnat ca nivel salarial, în 2019 poziţiile de management operaţional au avut o creştere de 13%, iar cele de top management de 9%. La polul opus, cu 5%, se află personalul administrativ, tehnicienii şi angajaţii cu puţină experienţă.

”Observăm că majorarea salarială a fost în 2019 superioară nivelului pe care îl prognozau anul trecut companiile incluse în PayWell, fiind influenţată în principal de deficitul de forţă de muncă, dar şi de evoluţia din sectorul public şi de deciziile guvernamentale privind salariul minim pe economie. Ca urmare a majorărilor cumulate de circa 50% care au avut loc în sectorul public începând din 2017, raportul dintre veniturile medii PayWell, care reprezintă în mare parte companii mijlocii şi mari, şi salariul mediu pe ţară a coborât de la 1,4 la 1,16 în această perioadă. În acest context, companiile private se confruntă cu o dublă presiune: din partea sectorului public care a devenit mult mai atractiv pentru angajaţi şi a deficitului forţei de muncă ce s-a acutizat în ultimii ani”, a declarat Daniel Anghel, Partener şi Liderul serviciilor fiscale şi juridice, PwC România.

În ceea ce priveşte beneficiile, continuă să se afle în top tichetele de masă, zilele suplimentare de concediu şi bonusurile acordate cu diferite ocazii. Totuşi, comparativ cu anii trecuţi, cele mai mari creşteri de popularitate au fost înregistrate de gestionarea timpului (program flexibil, munca de acasă) şi de beneficiile care ţin de bunăstarea angajaţilor (închirierea de cărţi, programe de sănătate, etc.).

Cele mai mari salarii medii brute în 2019, în funcţie de departamente, au fost raportate de cel de Strategie, 12.220 lei, Juridic, 11.026 lei şi IT, 10.769 lei. Bucureştiul continuă să conducă în topul câştigurilor, cu un salariu mediu aproape dublu faţă de Muntenia.
Pe judeţe, top cinci Paywell este format în ordine de Bucureşti-Ilfov, Timiş, Cluj, Braşov şi Iaşi. 
Studiul salarial şi de beneficii PayWell România 2019 a fost realizat pe un eşantion de aproximativ 100 de companii private din sectoarele financiar-bancar, farmaceutic, industrial, retail şi hotelier şi analizează nivelurile salariale şi politicile de remunerare. Studiul conţine analize personalizate, în funcţie de distribuţia geografică, numărul de angajaţi şi veniturile companiilor participante.  (D.C.)

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Festivalul 25 ore de teatru non-stop

Muzeul Astra

SEVIS

Vacanta Eurotrip
info
A.D.I. Eco Sibiu
EVENIMENT TV
Hoghilag erata
Licitatie publica

accentmedia