Tribuna
PNL
În sprijinul IMM-urilor aflate în dificultate
După cum se cunoaşte, Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii a iniţiat două "scheme de garantare", în numele şi în contul Statului, dedicate categoriei IMM-urilor care au "cel mai dificil şi costisitor acces la finanţare". Acestea sunt, după cum ne preciza analistul financiar Aurel Pau, reprezentantul în teritoriu al Fondului, "o schemă de minimis în vederea susţinerii acce­sului la finanţare al întreprinderilor nou-înfiinţate; şi o alta, pentru garantarea finanţării măsurilor de salvare şi a planurilor de restructurare pentru IMM-uri aflate temporar în dificultate".

Am reţinut că aceste iniţiative au în vedere susţinerea principalei ţinte a Strategiei guvernamentale pentru dezvoltarea sectorului IMM, respectiv un sold net de IMM-uri care să depăşească pragul de 670.000 întreprinderi mici şi mijlocii active până în 2020, întrucât în prezent, ţara noastră are cele mai puţine astfel de societăţi pe cap de locuitor, În UE.
În calitate de mandator al Statului român, "FNGCIMM va putea garanta credite de dezvoltare şi credite pentru capital de lucru, beneficiarilor eligibili de tipul întreprinderilor nou-înfiinţate, înregistrate la Registrul Comerţului cu cel mult 36 de luni înainte de data solicitării garanţiei, care prezintă cel puţin o situaţie financiară semestrială/anuală depusă la Administraţia Financiară.
Pentru creditele de investiţii, valoarea garanţiei va fi de maximum 300.000 lei, cu o perioadă de rambursare de maxim 5 ani, iar pentru liniile de credit valoarea garanţiei va fi de maximum 200.000 lei, cu o perioadă de rambursare de maxim 24 de luni".
Principalele avantaje ale Schemei de garantare propuse sunt: eliminarea principalei probleme în accesarea creditelor, respectiv lipsa garanţiilor; cost redus al garanţiei, rezultat din subvenţionarea parţială a comisionului de garantare; dobândă mai mică a creditului faţă de nivelul pieţei; stimularea instituţiilor de creditare în crearea de produse de finanţare care să se adreseze acestui segment de IMM-uri cu profil de risc ridicat.
Durata estimată a Schemei de ajutor este de 4 ani, cu scopul maximizării eficacităţii cheltuirii banilor publici, cu respectarea perioadelor maxime de sprijin pentru acordarea ajutorului pentru salvare, respectiv 6 luni şi de acordare a ajutorului pentru restructurare şi a sprijinului temporar pentru restructurare (18 luni).
 Ajutoarele de stat instituite prin schema de ajutor de stat sunt temporare şi reversibile, fiind acordate sub forma unor garanţii pentru împrumuturi acordate de un finanţator (bancă comercială, IFN).
În cadrul schemei, după cum sublinia Aurel Pau, "se acordă facilităţi sub formă de garanţii care pot acoperi maximum 80% din valoarea unui credit nou".

 

comentarii
1 comentarii

Buna ziua.Sunt un administrator la o societate care produce numai pentru export,din lemn masiv.Am sase angajati,in anul 2014 am exportat in valoare de 162000 euro.Banca nu mai poate acorda credite deorece am depasit plafonul pina la care se acrda credite.Lucrez cu CECBANK o banca serioasa,care in curs de 10 ani totdeauna ma ajutat.Cred ca in toata ROMANIA CECBANK este singura care stie ce inseamna sa ai o micro imm,si stie cu ce greutati se confrunta.Degeaba apelez la organele care reprezinta IMM-urile,deorece habar nu au ce inseamna sa conduci o micro imm (NU STIE DACA SE MANINCA CU LINGURITA SAU CU POLONOCUL) Ajutoarele pe care dvs. lati prezentat sunt costisitoare,dureaza mult analiza,pina cind primesti banii ai pierdut contractul cu partenerul extern.Peste tot in toate institutiile statului sunt politruci (scuze pentru cei care sunt specialist) deacea ROMANIA nu va avansa niciodata.In toata lumea IMM-urile sunt motarele dezvoltarii fiecarui stat.La noi daca esti mic nu te baga nimeni in seama.Inchei cu o zicala ""VORBA MULTA SARACIA NEAMULUI.
TASNADI ARPAD
23.09.2015 18:09
Din aceeasi categorie
qhouse sibiu

Publica anunturi

Palatul Brukenthal Avrig

Comunicat lansare „Inovare prin informatizare la nivelul Consiliului Judetean Sibiu

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia