Tribuna
Dialoguri... neconvenţionale cu olteni
N. I. DOBRA
2792 vizualizari
Dialoguri... neconvenţionale cu olteni

Vinerea tre­cută, pen­tru pri­ma dată în acest an, am luat dru­-mul pie­ţei de pe ma­lul Cibi­nului. Gos­podar cam uituc, dar încă departe de Alzheimer, mi-am întocmit de-acasă lista de cumpărături, ca să n-am surprize şi să mă întorc cu traista doldora de alte cele decât aveam nevoie în bucătărie. Am pornit devreme, ca să nu mă doboare canicula la întoarcere. Oraşul de Jos e mucegăit, cu foste spaţii comer­ciale abandonate, cu case dără­pănate, cu faţade coş­covite, dar zona are un farmec aparte, greu de redat în cuvinte şi nu îmi pot imagina cum au trăit aici saşii întemeietori ai cetăţii, când nu aveau canalizare, curent electric, străzi pavate, gaz metan, telefon, radio, televizor, biblioteci...
Am intrat în piaţă de pe strada Turnului exact când una dintre florărese spăla cu apă perimetrul în care îşi desfăşoară activitatea, adică şed turceşte printre găleţi, coşuri, borcane cu lalele, trandafiri, frezii, crizanteme, regina nopţii, crini... Am întrebat-o pe una mai pu­ţin neagră şi buzată dacă n-are ochiul-boului, ciuboţica-cucului, coada şoricelului, odolean, nalbă, pojarniţă, măselariţă, obligeană: "D'apoi, domnule dragă, noi aici avem flori din Holanda, iar dumitale îţi trebuie leacuri, de halea de pă câmp. Vezi la farmacie."
Prima oară am dat o tură prin chioş­curile cu cărnărie, toate având uşile larg deschise, ca la grajdul lui Păcală. Oferta întrece cu mult cererea, iar oamenii cumpără cu mă­sură. La una din măcelării am găsit ce căutam: slănină subţire, de pe burta porcului, cu un fir de carne prin ea, mai aţoasă decât aia de-o palmă, dar mai gustoasă. Văzându-mă că mi se scurg ochii după un caş dolofan, pro­ducătoarea-vân­zătoare a ciupit cu cu­ţitul un sfârc din derdeluşul alb şi mi-a dat să gust. M-am simţit obligat şi-am cumpărat o bucată. Scump, mai scump ca slănina, deşi porcul îşi dă viaţa, pe când pe vacă o tragi doar de ţâţe, dar nici în lumea animală nu-i etică şi echitate.
A urmat aventura mea cu juveţi, pentru legume. Întâi m-am oprit la o băbuţă care moţăia. Am vrut să iau o legătură cu ardei iuţi cu 1 leu. Baba s-a înviorat subit: "Ia, neică, mai mulţi, că n-or fi toţi iuţi. Iaca, ^ţi dau trei legături cu doi lei." Până mă sco­beam de bani în portofel, mi-a strecurat în traistă încă două legături pe lângă aceea pe care o alesesem eu. Următorul popas, la un flăcău cu pălărie de paie, care îşi aranja marfa pe tejghea. Mi s-a părut că are castraveţi mai normali, nu ca dovlecii. 1,50 lei kilul. "Pune-mi un kil" Aruncă în tas, cu dexteritate, cas­traveţii. "Vă pun de 2 lei?" Am ac­ceptat şi mi-a mai adăugat doi castraveţi. Pentru roşii m-am oprit la o femeie în putere, rumenă şi guralivă. "De unde eşti?", întreb ca să mă aflu-n treabă, pentru că putea să-mi răspundă orice. "De la Dăbuleni." "Păi, ştiam că voi veniţi cu lubeniţe." "Venim cu de toate. Pe­penii nu s-au copt încă." "Pune-mi de 3 lei roşii, dar nu prea mari şi nu prea coapte" şi-am început să le pipăi şi să le pun pe cântar. Muierea s-a răţoit la mine: "Ce faci, tataie, n-ai ce pipăi acasă. Aici nu-i pe alese!" Am lăsat-o să cântărească, după ca­re am plecat. Am auzind-o bleste­mând c-am pus-o să muncească degeaba. Mi-am încercat norocul la un alt oltean, care părea mai blajin. Ăsta m-a lăsat să aleg, dar m-a ajutat, punând şi el pe cântar. Am vrut            să-mi iau şi nişte vinete, dar m-am lăsat păgubaş când o muiere slabă ca o capră de munte m-a reprezit că prea le încerc pe toate. Adevărul e că niciodată nu ştiu care-s cele bune, alea tari ori alea moi.
Când am ajuns acasă şi-am deşer­tat sarsanaua, două legături pe care mi le pusese băboiul erau cu ardei ex­piraţi, adică gata zbârciţi, între cas­traveţi, patru erau moi la capete, semn de vechime aprecia­bilă, iar între roşii, doar ce pusesem eu în cân­tar erau bune, cele ale olteanului erau răscoapte, numai bune de bulion...
Încep să cred că au dreptate istoricii care susţin că în Oltenia, pe vremea cuceririlor romane, s-a instalat o legiune cu soldaţi din Iudeea, care s-au corcit cu băş­tinaşe, dând naştere juveţilor noştri de azi.    



comentarii
13 comentarii

nesimtit de orasean jegos care sti sa faci discriminare..Poi tu te numesti ziarist ma boule???pune mana pe sapa sa vezi cum se cultiva legumele si dupa mai vorbeste de taranii amarati care oricum isi vand marfa pe nimic.Tu realizezi ce taxe platesc ei in piata, in ce conditii dorm, cat costa benzina sau motorina sa le aduca de la Dabuleni pana la Sibiu sau de unde or mai fi venind ei???Ca sa ce??/Ca sa iti dea tie jeg de orasean sa mananci...Daca nu esti multumit, du-te si ia din supermarket de la turci, olandezi sau bulgari, sa vedem sunt mai bune ale lor???Ma indoiesc.
Ioana
06.07.2012 00:11
Domnule Dobra, legumele si fructele prea mult pipaite, se depreciaza, ca si sanii femeilor, fac cancer.
ioan.
06.07.2012 07:26
ioana, pe semne esti olteanca de te-ai aprins asa! pot spune ca articolul e un pic nuantat, dar nu pot sa zic ca nu are dreptate :)
john
06.07.2012 07:41
Cind or disparea asa zisi olteni ,tuciuri din piata acum s-au vopsit in blonde casi turcana ,udrea, anastase, sa nu mai sti ce culoare au alba sau bronzata de la LUNA..
cititor
06.07.2012 09:22
articolul e corect. 95% din pietari sunt altceva "decat" cultivatori de legume si fructe, iar produsele sunt aduse de pe te miri unde, nicidecum de unde spun/scriu ei. de preturi sa nu mai vorbim. si daca ciuva nu ii convine ca verifici marfa, sa se duca cu ea cu tot-avem dreptul de a cumpara si plati produse de calitate, nu resturi. parerea mea!
eu
06.07.2012 09:45
Atentie ! fiecare vinzator are ceva marfa depreciata care o tine linga el si cu iuteala de miini o pune in cintar.Nu mai cumparati daca nu va lasa sa alegeti.Noi cumparatorii oferim cit cere dar dorim marfa buna nu stricata sau verde.
cumparator
06.07.2012 10:31
pentru a fi sigur ca cel care vinde e juvete uitativa la incaltari.daca are usurei de dragasani e clar e juvete.daca ii pute si gura atunci poti fi foarte sigur.
sibian
06.07.2012 11:02
Am spus-o si repet, voi ardelenii, sunteti niste frustrati, si adevarul e va cam complexeaza olteni, dar cu toate lucrurile astea urate pe care le spuneti despe ei, va place sa colaborati cu ei. Voi ardelenii, va "muscati" de fund, unii pe altii, de ce sa ne surprinda cand va luati de olteni si moldovenii, pentru ca voi nu stiti ce este aia solidaritate si egalitate in drepturi. Un lucru va caracterizeaza: DISCRIMINATORI
frustrati
06.07.2012 11:17
Te ca sa vanda marfa din Turcia si Italia! stiu de om serios si nu mistocar domnule Dobra.Sa te duci matale in pietele din Bucuresti,Craiova,Timisoara,Braila etc. sa vezi ce branza de Sibiu vand comerciantii(nu oieri)din marginime(mai ales din Jina)si atunci sa vezi ce articol senzational o sa ne prezinti.In rest,numai de bine.Apropo:sti cati smacheri din Sibiu se dau olteni in piata!
un sibian
06.07.2012 14:37
Olteanul are setat in ADN tendinta sa insele. Cine a trait printre ei cunoaste acest lucru. Sunt oameni care fac impresie buna, sunt sociabili, prima impresie e buna. Poate si a doua. Dar sunt oameni cu care nu e bine sa-ti faci de lucru si cu atat mai putin sa te imprietenti. Mai devreme sau mai tarziu "o sa ti-o traga". Asta cu prima ocazie. In cultura lor faci impresie buna daca esti hot si daca minti. Ei spun ca cu asta.. "te descurci". Iar asta are mare admiratie la ei. Daca esti bine crescut, cu cei 7 ani de acasa si cu bun simt, ei te iau de prost... In general nu poti sa pui baza pe cuvantul unui oltean.
Comunismul a facut ca acest gen de oameni sa prospere. In perioada aia genul asta de oameni a reusit. Iar dupa 1989 tot astia si-au facut loc in primele randuri...
Si din pacate cultura si felul extracarpatic de a fi isi face tot mai mult loc si in Ardeal.
Asa ca... chiar daca de multe ori am fost pe pozitii divergente cu N.I.Dobra, acum nu pot spune decat ca fost destul de bland....
Adi
06.07.2012 17:13
nu cumparati daca nu va place,daca nu va lasa sa alegeti,si apoi sa vedem cum isi mai vind ei marfa.
de multe ori asazisele produse de romania sint de import
daria
06.07.2012 20:23
Maestre, articolele tale au tenta sovinista. Este OK sa critici ceea ce tu consideri ca este gresit, dar nu e OK sa generalizezi ca toti care provin din acea zona fac asa. Ziarul Tribuna este un ziar care se adreseaza Romanilor si toti suntem Romani, si oltenii si ardelenii si moldovenii. Se pare ca nu iti verifica nimeni articolele inainte sa le publici ca daca ar face-o cu siguranta asa ceva nu ar aparea in ziar. Traim intr-un secol in care articolele de genul asta nu isi au locul in nici un ziar.
ionel
06.07.2012 21:41
Ionele, Tribuna este ziar local... Se adreseaza in principal sibienilor...
Adi
07.07.2012 19:14
Din aceeasi categorie
Intre sine si bani

Marquardt Schaltsysteme

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Tribuna
Licitatie publica