Tribuna
Consiliul Concurenţei investighează Piaţa Serviciilor Bancare şi Interbancare
Viorel ANDRIESCU
1862 vizualizari

"Consiliul Concurenţei a închis investigaţia având ca obiect o posibilă înţelegere între companiile active pe piaţa serviciilor bancare şi interbancare din România", ne-a informat Adela-Daniela Marin, inspector de concurenţă coordonator la Inspectoratul de Concurenţă Sibiu. În cadrul investigaţiei, a fost analizat, în special, comportamentul băncilor participante la stabilirea indicilor de piaţă monetară (ROBID şi ROBOR), în perioada octombrie-noiembrie 2008, "pe fondul disfuncţionalităţilor înregistrate pe piaţa monetară interbancară".
Băncile investigate au fost următoarele: Banca Comercială Română SA, BRD - Groupe Société Générale SA, CEC Bank SA, UniCredit Ţiriac Bank SA, Banca Transilvania SA, Raiffeisen Bank SA, ing. Bank NV Amsterdam Sucursala Bucureşti, Banca de Export Import a României Eximbank SA, RBS Bank România SA, Bancpost SA.
"Având în vedere importanţa pe care indicii ROBID şi ROBOR o au la nivelul produselor financiare (depozite bancare, credite), autoritatea de concurenţă a acordat şi acordă o atenţie deosebită mecanismului de stabilire a acestora, în sensul respectării regulilor de concurenţă", ne-a mai precizat Adela-Daniela Marin.
În contextul respectiv, Consiliul Concurenţei atenţionează asupra faptului că schimburile de informaţii confidenţiale, de natură comercială, între concurenţi, pot constitui încălcări ale legislaţiei în domeniu.
Pe parcursul investigaţiei, autoritatea de concurenţă a aplicat două sancţiuni procedurale (14 milioane lei) băncilor BRD - Groupe Société Générale SA şi Raiffeisen Bank SA pentru refuzul de a se supune inspecţiei inopinante şi, respectiv pentru furnizarea de informaţii inexacte.
Cele două bănci au contestat în instanţă amenzile aplicate de către Consiliul Concurenţei.
În cazul Raiffeisen Bank SA, Tribunalul Bucureşti, printr-o sentinţă irevocabilă, a constatat că banca nu a furnizat informaţiile solicitate şi a redus amenda de la 0,7% la 0,4% din cifra de afaceri a băncii.
În cazul BRD, litigiul este pe rolul instanţelor.comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Cartuse toner, unitati cilindru

Tursib S.A

Comunicat de presa

Transportul Public Sibiu

A.D.I. Eco Sibiu
VISA MEDICA
Sibiu Blues Nights 1st Edition
Licitatie publica

EVENIMENT TV

ACCENT MEDIA