Tribuna
Atenţie la alimente!
Ioan VIDRIGHIN
1730 vizualizari
Scandalul cărnii de cal din Marea Britanie şi al chiftelelor din lanţul de magazine Ikea a adus din nou în actualitate conditiile severe pe care trebuie să le respecte crescătorii de animale şi operatorii alimentari, cât şi atenţia sporită pe care consumatorii trebuie să o manifeste atunci când cumpără alimente.
Obligaţiile crescătorilor şi ale procesatorilor

 În scopul prevenirii apariţiei unor situaţii neprevăzute datorate procesării, depozitării, transportului şi valorificării produselor de origine animală, în alte condiţii decât cele stabilite prin legislaţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor în vigoare, conducerea Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Sibiu atrage atenţia crescătorilor de animale, operatorilor din domeniul alimentar că au următoarele obligaţii: să respecte normelor generale de igienă şi de funcţionare la fiecare unitate; să asigurare condiţiile de transport a produselor alimentare cu respectarea normelor de igienă şi de temperatură în mijloacele de transport obligatoriu, autorizate; să asigure certificarea cu documente şi marca de sănătate a condiţiilor de trasabilitate şi calitate pentru carne, lapte, alte materii prime şi produse alimentare finite; să respecte întocmai operaţiunile de ambalare şi a regulilor de etichetare a produselor alimentare, pe care să fie înscrise menţiuni referitoare la producător, denumirea produsului, data valabilităţii, condiţii de păstrare şi orice alte date necesare informării consumatorului; să respecte programul de autocontrol prin afluirea de probe de materii prime şi produse finite, la laboratorul D.S.V.S.A. Sibiu, pentru examinarea calităţii şi salubrităţii acestora şi să respecte legislaţia privind gestionarea produselor retrase de la comercializare, motivat sanitar-veterinar şi tehnologic şi care nu mai pot fi destinate consumului uman; să ofere consumatorilor informaţii complete despre alimentele destinate comercializării, prin respectarea prevederilor cu privire la etichetarea produselor de origine animală, în corelaţie cu clasificarea produselor alimentare şi a aditivilor alimentari utilizaţi în compoziţie, în special a cărnii proaspete (specia de la care provine), a cărnii tocate, cărnii preparate, a produselor din carne; să respecte prevederilor legale privind prezenţa aditivilor alimentari, înscrişi pe eticheta produsului alimentar comercializat, în corelaţie cu categoriile şi sortimentele de produse alimentare.

În abatoare

Este permis numai accesul animalelor identificate cu crotalia auriculară (bovine ovine, porcine), microcip (cabaline) şi care sunt însoţite de paşaport pentru bovină şi cabalină; certificat sanitar-veterinar; document de mişcare a animalului de la exploataţia de origine, la abator; document pentru lanţul alimentar; documentele sunt verificate şi comfimate de medicul veterinar oficial care asigură asistenţa de specialitate în abator. Toate aceste documente trebuie verificate şi confirmate de medicul oficial care asigură asistenţa de specialitate în abator. Producătorii individuali care doresc să-şi valorifice producţia primară sau produsele obţinute prin prelucrarea acesteia, trebuie să posede documentul de înregistrare sanitar-veterinară eliberat de D.S.V.S.A. Sibiu, actul de indentitate, copia certificatului de producător vizat de asociaţia profesională şi/sau de către medicul veterinar zonal, carnet de sănatate, vizat de medicul uman şi fişa de sănătate a animalelor vizată de medicul veterinar din localitate.
„Este interzisă tăierea animalelor în scopul comercializării cărnii sau produselor rezultate, pentru consum public, în alte locuri sau spaţii decât cele autorizate sanitar-veterinar, cu excepţia sacrificării tradiţionale a porcilor şi mieilor, în gospodăriile populaţiei, cu obligaţia consumului în familie a cărnii şi a derivatelor rezultate în aceste locaţii”, ne-a precizat dr. Ioan Penţea, purtător de cuvânt al DSVSA Sibiu.



comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Abonamente

Deposib

EVENIMENT TV
visa medica
Tribuna
Filarmonica de Stat Sibiu
Comunicat de presa