Tribuna
Un castel din România, printre cele mai frumoase din Europa
Ana Maria MĂTUŞOIU
31384 vizualizari
Un castel din România, printre cele mai frumoase din Europa
În întreaga Europă sunt numeroase castele pe care pasionaţii de istorie şi arhitectură ar trebui să le viziteze cel puţin o dată în viaţă, iar printre ele se numără şi o fortăreaţă din România. Castelul Bran este una din cele mai frumoase cetăţi din lume, sunt de părere publicaţiile care realizează astfel de clasamente. În top se află Palatul Naţional Pena, Sintra, din Portugalia, Castelul Hohenzollern din Baden-Württemberg, Germania sau Castelul Predjama din Slovenia.

Într-un top al celor mai fru­moase castele, realizat de thrillist.com, o publicaţie online dedicată călătoriilor şi gastronomiei, citată de greatews.ro, Castelul Bran ocupă locul al doilea. Pe listă se regăsesc, în total, 14 cas­tele de o frumuseţe ului­toare.

Castelul Mont Saint-Michel  din Normandia, Franţa, pe primul loc

Primul în topul celor de la thrillist.com esre Castelul, Mont Saint-Michel din Nor­mandia, Franţa. Castelul aco­peră o întreagă insulă aflată la 600 de metri de coasta de vest a Franţei şi este celebru pentru dife­renţele uriaşe dintre nivelul apei la flux şi la reflux, fapt care a ajutat castelul să reziste de-a lungul timpului în faţa atacatorilor. Istoria sa este extrem de interesantă, Mont Saint-Michel pornind de la a fi, în Evul Mediu, o mă­năs­tire şi un loc de pelerinaj, la închisoare în timpul Revoluţiei Franceze şi unul din cele mai faimoase obiective turistice din Franţa, astăzi.

Castelul Bran, pe locul doi

Chiar dacă mulţi români părăsesc graniţele ţării pen­tru a vizita fel de fel de locuri, frumuseţi cu nemiluita sunt şi la noi. Una dintre ele este Castelul Bran, considerat de cei de la thrillist.com al doilea cel mai frumos din Europa. Dincolo de poveştile de groază din cultura pop, “castelul Bran este o fortă­reaţă medievală care are propria sa istorie intere­san­tă, spusă prin intermediul sălilor întunecoase şi al tunelurilor secrete”, scriu realizatorii topului.

Palatul Naţional Pena din Portugalia completează podiumul
Podiumul este completat de Palatul Naţional Pena, Sintra, Portugalia. Palatul este amplasat pe o colină şi poate fi văzut într-o zi senină chiar din Lisabona, fiind ridicat la 30 de kilometri de capitala ţării.  Grădinile sale luxuriante şi zidurile sale din piatră sunt ca nişte magneţi pentru vizitatori.

Castelul Hohenzollern din Baden-Württemberg, Germania, locul patru 

Pe locul patru se regă­seşte Castelul Hohenzollern din Baden-Württemberg, Germania. Pitorescul castel situat în vârful unei coline înalte de 234 de metri, la poatele Alpilor, datează din secolul XIX, dar se spune că unele părţi ale sale au fost construite din vremuri medievale.

Castelul Hohenwerfen din Werfen, Austria

Locul cinci îl ocupă Cas­telul Hohenwerfen din Wer­fen, Austria. Această fortă­reaţă veche de 950 de ani este una din cele mai bine păstrate şi mai solide din Europa, în ciuda faptului că a fost construită pe o stâncă în urmă cu aproape un mileniu, scrie greatnews.ro. De-a lungul timpului a supra­vieţuit numeroaselor atacuri şi a fost folosită şi ca închisoare pentru nobili.

Castelul Carreg Cennen din Ţara Galilor, Marea Britanie

Topul este completat de  Castelul Carreg Cennen din ţara Galilor, Marea Britanie, care se află pe locul şase. Castelul Carreg Cennne, în traducere din galeză caste­lul de pe stâncă, este situat pe un vârf de munte care adă­posteşte mai multe castele pe kilometru pătrat decât orice alt loc din lume. Castelul Carreg Cennne este singurul în ruină din întreaga regiune, dar este considerat special datorită priveliştii pe care o oferă asupra peisajului, cu mlaştini şi câmpuri verzi.

Castelul Neuschwanstein din Germania, pe locul 7

Castelul Neuschwanstein din Germania a fost ridicat de Ludovic al II-lea al Bava­riei în 1892 şi este consi­derat unul dintre cele mai spectaculoase din lume, graţie locului în care a fost construit: pe un deal aflat deasupra satului Hohen­schwangau, în sud-vestul Ba­variei. Castelul a fost inclus în „Cele 7 minuni ale lumii" şi este cel mai vizitat o­biectiv turistic din Germa­nia, fiind considerat de thrillist.com „perla coroanei”.
 
Castelul Guedelon, din Franţa

Pe locul opt în top se află un castel care încă nu este terminat. Început în anul 1997, Guedelon este un proiect care şi-a propus un scop precis, acela de a folosi tehnici de construcţie din secolul al  XIII-lea pentru a construi un castel de la zero. Acolo, muncitorii se îmbracă în costume de epocă, folo­sesc numai cai şi consumă mâncare tipică pentru Evul Mediu.

Castelul Predjama, Slovenia

În clasament, pe locul nouă, se află Castelul Pred­jama din Slovenia. Castelul este construit într-o peşteră şi are o mulţime de pivniţe şi tuneluri subterante înfrico­şătoare. Predjama are şi un trecut destul de sângeros: un baron a petrecut un an în castelul aflat sub asediu, înainte de a fi trădat şi ucis. Acum, castelul găzduieşte în fiecare an un turnir medieval.

Palatul Versailles, din Franţa

Pe locul zece se află Pa­latul Versailles, cel mai mare do­meniu regal din lume, măsu­rând 800 de hectare. Se nu­mără printre cele mai remar­cabile monumente din Franţa şi reprezintă un sim­bol al monarhiei absolute adoptate de către Ludovic al XIV-lea. 

Castelul Coca, din Spania

Locul 11 este ocupat de Castelul Coca din Spania, un colos din cărămidă, aflat în apropierea capitalei Madrid. Fortăreaţa păstrează în mare parte aceeaşi imagine de acum câteva sute de ani, când împăratul roman Theo­dosius (347-395) s-a născut aici.

Castelul Windsor din Marea Britanie, locul 12

Următorul în clasament este Castelul Windsor din Marea Britanie, cel mai mare şi cel mai vechi castel din lume. Deşi este o atracţie turistică foarte populară, uneori poate fi închis brusc.

Castelul din Praga, Cehia

Penultimul în top este Castelul din Praga, Cehia. Deasupra capitalei Cehiei se ridică un complex de clădiri ce alcătuiesc unui dintre cele mai întinse castele din lume. Castelul datează din secolul al IX-lea şi cuprinde o catedrală, pie­ţe, căsuţe colorate şi stră­duţe cochete.

Castelul Ksiaz din Polonia

Ultimul în clasament este Castelul Ksiaz din Polonia. Ksiaz este o destinaţie turis­tică popu­lară, fiind cunoscut pen­tru arhitectura sa care îmbină mai multe stiluri şi pentru împrejurimile cu verdeaţă.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Infinity Ink. Photography

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia