Tribuna
Triunghiul Bermudelor. Triunghiul Diavolului
38466 vizualizari
Triunghiul Bermudelor. Triunghiul Diavolului
Găuri negre care modifică timpul, extratereştrii, activităţii paranormale sau pur şi simplu intense fenomene geologice? Sunt întrebări, sunt supoziţii care au aprins dorinţa de cercetare a specialiştilor şi au înflăcărat imaginaţia scriitorilor. Cu atât mai mult cu cât e vorba de Triunghiul Bermudelor.
De vreo jumătate de secol, o zonă de pe suprafaţa Terrei revine în centrul atenţiei, fie prin jurnale de ştiri, fie prin literatură. E vorba de Triunghiul Bermudelor sau Triunghiul Diavolului, un loc considerat ca fiind al misterelor. Iar misterul sau neînţelegerile încep chiar de la delimitarea zonei. Unii cercetători o descriu ca pe un triunghi, alţii ca pe un pătrat, iar alţii ca pe un trapezoid. Iar mărimea ei variază, de asemenea: de la 500.000 mile pătrate la de trei ori mai mult. Şi numărul incidentelor de aici rămâne tot un mister, aşa că în funcţie de sursa citată se poate vorbi de 200 sau 1000 de incidente în ultimele trei secole. Ce e comun? O parte din aria delimitată ca Triunghiul Bemudelor: Miami-San Juan-Bermude. Unii măresc această arie cu Insulele Azore, Golful Mexic şi Indiile de Vest.
Început de legendă
Se spune că sute de vase şi avioane, sute de oameni au dispărut fără urmă, fără explicaţii plauzibile în misterioasa zonă. Alţii au dispărut doar pentru câteva minute, reapărând la fel de misterios. Sunt toate scenario întreţinute în timp de diverşi scriitori sau adepţi ai fenomenelor paranormale. Cum s-au născut poveştile din Triunghiul Bermudelor? Totul a început în 1945, odată cu dispariţia a cinci avioane ale armatei americane într-o misiune de antrenament în timpul unei furtuni puternice. Misterul a fost sporit de faptul că avionul plecat în căutarea celor cinci a dispărut şi el.
Startul discuţiilor a fost dat în 1951 când americanul E.V.W. Jones s-a referit, într-un articol, la această zonă  ca la “Triunghiul Diavolului”, un loc în care s-au întâmplat mai multe dispariţii misterioase a unor vase, aparate de zbor şi mici ambarcaţiuni. Ideile lui au fost reluate în zeci de articole, cărţi şi emisiuni de radio şi tv, iar cel mai înverşunat apărător al misteriosului Triunghi al Bermudelor a fost Charles Berlitz. Cartea sa a devenit bestseller.
S-au întâmplat în Triunghiul Bermudelor
Odată discuţiile declanşate, s-a vorbit şi despre fenomene mai greu explicabile petrecute în această zonă în urmă cu vreo jumătate de mileniu. Se accentuează astfel că însuşi Cristofor Columb a menţionat, în jurnalul de bord din 11 noiembrie 1492, mişcarea unor lumini stranii la orizont, precum şi dereglarea busolei de la bordul uneia dintre nave.
Lista dispariţiilor din Triunghiul Bermudelor e una lungă, dar câteva evenimente au stârnit discuţii aprinse:
* dispariţia în 1918 a vasului USS Cyclops, care s-a soldat cu cea mai mare pierdere de vieţi omeneşti din acest areal, prin dispariţia celor 309 membri ai echipajului.
* cel mai mare vas pierdut în acest Triunghi este Anita, un cargou norvegian cu un capacitate de 20.000 tone, dispărut în 1973.
* vasele Freya şi Carroll A. Deering, dispărute în 1902 şi, respectiv, 1921, au ridicat şi mai multe semne de întrebare pentru că au apărut la câteva zile după dispariţie, dar fără urmă de echipaj.
* dispariţia unui avion de pasageri Boeing 727 timp de zece minute de pe radare nu a fost considerat ceva neobişnuit la început. Dar neobişnuitul a apărut mai târziu, când piloţii au declarat că nu au pierdut nici măcar un minut legătura radio, iar ceasurile tuturor pasagerilor rămăseseră în urmă cu zece minute.

Explicaţii ştiinţifice
Paza de Coastă a Statelor Unite, Societatea Naţională de Geografie nu sunt de accord cu asemenea scenarii ţinând de paranormal. Astfel, varianta lumilor paralele, a găurilor negre, a fenomenelor extraterestre este demontată de oamenii de ştiinţă care au altfel de explicaţii. Se vorbeşte despre faptul că în această zonă au loc fenomene geologice de mare intensitate. Mai précis, în adâncurile oceanului ar exista peşteri uriaşe care atrag obiectele de la suprafaţă. O altă explicaţie ţine de numeroasele zăcăminte de gaz metan, al căror contact cu apa duce la turbulenţe în sistemele de navigaţie.
Şi explicaţiile incidentelor din Triunghiul Bermudelor continuă cu cauze precum: erori umane, acte de piraterie, defecţiuni tehnice, curenţii din golf, valuri neobişnuit de mari. În statisticile oficiale se arată, de asemenea, că incidintele din Tringhiul Bermudelor nu sunt mai numeroase decât în alte zone ale Terrei.

Triunghiul Bermudelor are şi “fraţi”, vinovaţi de asemenea dispariţii misterioase:
Triunghiul Dragonului sau Triunghiul Bermudelor din Pacific – o regiune  din jurul Insulei Miyake din oceanul Pacific. Numele este folosit de pescarii japonezi, dar el nu se regăseşte pe hărţile nautice.
Triunghiul Michigan – fenomene inexplicabile au loc pe o anumită suprafaţă a Lakului Michigan
comentarii
8 comentarii

pai foarte simplu de comentat acest articol........sunt doua fenomene identice se caracterizeaza prin cordonate geografice similare zonele se afla in puncte exacte opuse pe glob una in vest alta in est pe aceiasi longitudine de 35 de grade
naghi
21.03.2009 21:56
Mi-ar place sa cred k e vorba de fenomene paranormale dar aici eu cred k este vorba despre niste curenti foarte puternici care atrag tot felul de obiecte...sau o alta ipoteza este gravitatia din cauza paralelei si meridianului care trec prin acea zona...alta ipoteza...nu stiu...insa ar fi exclus extraterestrii sau alatele, desi mi-ar place sa fie adevarat :))
cosmin
23.11.2009 17:33
din cate stiu,cele cinci avioane ,chiar daca nu mai aveau combustibil mai tuteau pluti prin aer o jumatat de ora sau chiar o ora ,iar pilotii au foat invatati sa evacueze toti avioanele intr-un minut.
bianca
19.04.2010 21:34
nu stiu daca este adevarat dar am auzit ca tot asa a disparut o nava si cand specialistii (cativa)au ajuns acolo au vazut scheletele capitanului de vas(capitanul era mort) si tigarea intre degetele lui fumegand...
Edy
21.04.2010 11:31
Da ar fi fost frumosa sa fie cv adevarat (extraterestri) da nu cred =)) am auzit a cnv ca a fost prins 1 om acolo in triunghil din Pacifc si a fost gasit in alt continent :| pana atunci nu s`a mai auzit nik de el .... nuj daca e adev :D
George
25.01.2011 13:28
iteresant
gaby
17.02.2011 15:35
Daca tot e vorba de extrateresti ceea ce nu e adevarat si toate chestiile cu oamenii gasitii nu este adevarat....Nu ai fost gasite cadavre si ceea ce cred eu este ca gazul metan ceea ce produce si ceata si faptul ca nu exista deloc viata acolo este motivul disparitiei navelor si a avioanelor in zona...Am citi si m-am documentat daca aveti ceva de comentat spuneti plzzz
Symonyka
23.05.2011 23:20
Daca oamenii de stinta zic ca TRIUNGHIUL BERMUDELOR nu e blestemat sau ca nu e nici o forta paranormala sa se duca ei sa se lamureasca.In TRIUNGHIUL BERMUDELOR am fost trimise sute de submarine sute de scafandri sute de avioane si sute de vapoare intr-o misiune de salvare si gercetare si nu sau mai intors nimeni nici macro un scafandru si foi spuneti ca ca sunt din cauza pesterilor!
Darius
20.10.2011 08:57
Din aceeasi categorie
SEVIS

E-pneu

PARCUL MEMORIAL  MULTICULTURA

Vacanta Eurotrip
info
A.D.I. Eco Sibiu
EVENIMENT TV
Muzeul Astra
codul postal
VISA MEDICA
Licitatie publica

accentmedia