Tribuna
Scheletul unui mastodont de acum 3 milioane de ani, descoperit în Transilvania
Ana Maria MĂTUŞOIU
3857 vizualizari
Scheletul unui mastodont de acum 3 milioane de ani, descoperit în Transilvania
O expoziţie unicat va fi deschisă, începând cu 1 iunie, la Dino Parc Râşnov. În colaborare cu Muzeul Naţional Secuiesc, filiala Drepresiunii Baraolt, Dino Parc Râşnov găzduieşte o expoziţie exemplară. Este vorba de scheletul aproape intact al unui mastodont de 7 metri lungime şi 4,5 metri înălţime descoperit la Racoşul de Sus în anul 2008.

Potrivit Descoperă, scheletul este complet în pro­porţie de 85% şi, potrivit specialiştilor, aparţine speciei Anancus Arvenensis, un strămoş al mamu­tului care a trăit în urmă cu 3 milioane de ani. Sche­letul a fost găsit în Transilvania, în urmă cu şase ani.

Exemplarul este aproape intact

În cadrul expoziţiei, curioşii vor putea vedea şi o reproducere virtuală interactivă a mastodontului, care va simula condiţiile de viaţă al acestuia. „Fiind un exemplar aproape intact, singurul complet în proporţie de 85% din lume, scheletul de mastodont care va fi expus în parc are o valoare ştiinţifică nemăsurabilă. Ne bucură faptul că putem organiza o expoziţie cu beneficii pentru toată lumea, pentru că în prezent scheletul este vizitat la Baraolt de 3.000 de oameni anual, iar la Dino Parc va putea fi văzut de peste 300.000 de oameni pe an”, a declarat Adrian Apostu, manager Dino Parc Râşnov, citat de Descoperă.

46 dinozauri în mărime naturală, la Dino Parc Râşnov

Dino Parc Râşnov este o zonă de agrement şi un muzeu în aer liber, situat pe Strada Cetăţii, în apropiere de Cetatea Râşnov. Pe lângă un traseu impresionant cu 46 de dinozauri în mărime natu­rală, parcul dispune de locuri de joacă pentru copii, căsuţe în arbori, un cinematograf 9D şi multe alte zone interactive. Preţul unui bilet este de 28 de lei pentru un adult şi de 22 de lei pentru copii. Intrarea este gratuită pentru copiii cu vârsta sub 3 ani.

Ce sunt mastodonţii?

Potrivit Wikipedia, mastodonţii sunt „membri ai genului extinct din Terţiar Mammut din ordinul Pro­boscidea şi formează familia Mammutidae”. Ter­menul de mastodont a fost introdus de Georges Cu­vier, elementul mamelă datorându-se formei ma­melonate a molarilor. Deşi mastodonţii erau ase­mănători cu mamuţii, există elemente clare care îi disting. Mastodonţii aveau patru defense în­­dreptate înainte, iar pe maxilare aveau mamelonaţi.

O altă descoperire arheologică în România,  în 2013, în Covasna

Un alt mastodont a fost descoperit în România, în aprilie 2013. Mai multe bucăţi din craniul unui animal preistoric şi doi colţi de mari dimensiuni au fost găsiţi în judeţul Covasna, arheologii spu­nând pe atunci că cel mai probabil este vorba de un mamut ori un mastodont. „Este vorba de un fragment de craniu şi doi colţi în lungime de 25 de centimetri şi aproximativ 11 centimetri lăţime. În urma eroziunii solului a ieşit la suprafaţă, iar un localnic care l-a descoperit ne-a anunţat", explica directorul Muzeului Depresiunii Baraolt, Demeter Laszlo, pentru Mediafax. Potrivit lui Demeter Laszlo, scheletul ar fi aparţinut unui mamut sau unui mastodont.

 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Muzeul Astra

SEVIS

Vacanta Eurotrip
info
A.D.I. Eco Sibiu
EVENIMENT TV
Comunicat Carmangeria Imperial final
Licitatie publica

accentmedia