Continental
Tribuna
Pompeii, oraşul ucis de Vezuviu
12644 vizualizari
Pompeii, oraşul ucis de Vezuviu
Sub metri de cenuşă a fost îngropat oraşul Pompeii în anul 79. Timp de aproape 1.700 de ani a fost pierdut oraşul, pentru că abia în 1748 a fost descoperit; de atunci, s-au tot făcut excavări şi cercetări arheologice, iar printre cele mai uimitoare descoperiri se numără trupurile pietrificate ale localnicilor.
Sub oraşul Pompei, din regiunea italiană Campania, se ascunde un alt oraş: celebrul Pompeii, aşezarea pe care lava şi cenuşa dezlănţuite din vulcanul Vezuviu au înghiţit-o în anul 79.

Pompeii: povestea începe în secolul al VIII-lea î. Hr.

Datarea cu Carbon 14 a relevat faptul că cele mai vechi dovezi atesta locuirea oraşului Pompeii încă din secolul al VIII-lea î. Hr.; se pare astfel că oraşul a fost fondat de osci, o populaţie din centrul Italiei, şi a fost folosit ca port de greci şi fenicieni. Locuitorii s-au implicat în războaiele cu Roma, dar s-au îngrijit şi de bunăstarea cetăţii şi aşa se face că încă din anul 20 î. Hr. a fost construit un sistem de alimentare cu apă.
În secolul I d. Hr. , în oraş existau multe locuinţe, un forum, băi publice, o piscină, 25 de fântâni stradale, clădiri ce funcţionru ca sedii pentru diferite afaceri, o moară, restaurante, un hotel, şcoli, un amfiteatru etc. – indică săpăturile arheologice efectuate aici. Cercetările efectuate arată, de asemenea, faptul că oraşul avea în jur de 20.000 de locuitori, dar trebuie subliniat că Pompeii era considerat şi un oraş de vacanţă: “La vremea erupţiei vulcanice, Pompeii atinsese cel mai înalt punct al dezvoltării sale sociale, de vreme ce mulţi romani veneau aici ca să îşi petreacă vacanţele”, spune prof. William Abbott. Mai trebuie spus că atunci, în anul 79, oraşul era în reconstrucţie, după ce un puternic cutremur îl zguduise din temelii cu 17 ani înainte.
Ziua fatidică
24 august 79 – aceasta este ziua care a schimbat istoria oraşului Pompeii. La ora 13, peste oraş s-a auzit un tunet asurzitor, ce a fost urmat imediat de puternice zguduituri. Flăcări, un fum gros negru şi pietre au ţâşnit din Vezuviu; cerul s-a întunecat, iar păsările cădeau moarte de la înălţimi. Au fost semne că sfârşitul era aproape, aşa că panica a cuprins oraşul în câteva secunde. Oameni şi animale încercau să se salveze, dar urgia a continuat zile în şir aşa că puţini au fost cei care au reuşit să scape. Grămezi de pietre au bombardat oraşul, iar aerul toxic a fost, de asemenea, ucigător.
Cercetări recente indică faptul că în acea zi temperatura din apropierea vulcanului ar fi ajuns la 250 grade Celsius, iar vântul a purtat căldura spre aşezările apropiate, Pompeii şi Herculaneum.
Ploaia de cenuşă a fost neîntreruptă timp de şase ore, aşa că, la finalul ei, oameni şi clădiri erau îngropaţi sub 25 metri de cenuşă şi pietre. Nămolul vulcanic a inundat toate împrejurimile pe o rază de 18 km. Vânturile au dus cenuşa gri până la Roma, ba chiar şi pe malurile Africii, în Sicilia şi Egipt. Abia după trei zile de la erupţie, cerul a început să se limpezească.
Martor al acestei tragedii a fost senatorul roman Plinius cel tânăr, iar experienţa i-a destăinuit-o într-o scrisoare istoricului Tacitus: “În vremea aceea trăiam cu mama la Moieneum. Toată noaptea cât a lipsit unchiul a durat un puternic cutremur de pământ (…) Am hotărât să părăsim (…). Marea părea că se retrage, lăsând pe mal o mulţime de vietăţi acvatice. Pe cer se adunau nori negri, rău-prevestitori, din care zvâcneau fulgere şi flăcări. Peste puţin timp, o noapte ciudată a cuprins totul. Se auzeau blestemele mamelor, plânsul copiilor, strigătele bărbaţilor. Unii îşi plângeau propria soartă, alţii se plângeau de soarta celor apropiaţi lor; erau alţii care se rugau pentru moartea lor. Mulţi ridicau rugător mâinile spre zei, marea majoritate însă striga că nu mai sunt zei pe lumea asta şi că a venit noaptea cea veşnică”, scrie istoriiregasite.wordpress.com.

Oraşul redescoperit

După această tragedie, oraşul a fost părăsit definitiv de locuitorii care se salvaseră fugind din cetate. Astăzi, un alt oraş – Pompei se înalţă peste aşezarea distrusă odinioară. Se pare că vestigii ale vechiului Pompeii ar fi fost descoperite încă din anul 1599, dar cercetări s-au făcut abia în anul 1748, acestea fiind conduse de spaniolul Rocque Joaquin de Alcubierre. Cercetările au continuat în secolele următoare, iar descoperirile nu au fost deloc puţine: peste 15.000 mesaje scrise sau scrijelite au fost identificate şi descifrate. Nu lipsesc nici afişele care anunţau spectacole cu gladiatori sau erau concepute ca mesaje electorale sau cele care semnalau întâmplări banale din viaţa cotidiană a oraşului: abuzuri ale negustorilor, târguieli, organizarea sărbătoririi zeilor, animale pierdute sau furate.
Interes au suscitat şi mesajele cu caracter sexual, iar unele dintre ele au produs chiar indignare. În 1819, Francisc I de Napoli a vizitat expoziţia dedicată oraşului Pompeii, în cadrul Muzeului Naţional, alături de soţia şi fiica sa. S-a simţit stânjenit din cauza desenelor şi mesajelor cu tentă erotică, aşa că a decis ca acestea să fie închise într-un cabinet secret şi să fie disponibile doar pentru adulţi. Zeci de ani au rămas închise aceste mărturii din Pompeii, iar astăzi ele pot fi văzute de minori, doar dacă aceştia sunt însoţiţi de adulţi.
De la redescoperirea sa şi până azi, Pompeii a fost şi a rămas o destinaţie turistică aflată la mare preţ. Odinioară, vestigiile erau cuprinse în marea călătorie pe care tinerii nobili o făceau prin Europa, iar astăzi peste 2,5 milioane de turişti vin aici anual. Ce pot vedea? Casa Vetii – a negustorilor bogaţi, piaţa publică, amfiteatrul cu 5.000 de locuri, Via dei Sepolcri, Lupanarul, un bordel antic cu fresce pornografice, Casa Misterelor - o casa cu fresce ciudate, precum şi Grădina Fugarilor, unde se văd trupurile pietrificate ale oamenilor surprinşi de erupţie în urmă cu aproape două milenii, sau Templul lui Apollo, cu decoraţiuni arhitectonice datate din anii 575-550 î.Hr.
* Situl Pompeii face parte din Parcul Naţional Vezuviu şi se află pe Lista Patrimoniului Mondial a UNESCO din anul 1997.
comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Publica anunturi

Vacanta Eurotrip
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia