Tribuna
Apa Canal
Migraţii de Cartea Recordurilor
Migraţii de Cartea Recordurilor
Broaşte ţestoase cu o greutate de 700 greutate înoată mii de kilometri prin Pacific. Milioane de animale străbat simultan Serengeti, o regiune de peste 30.000 kilometri pătraţi. E nevoie de trei-patru generaţii de fluturi monarh ca să se ducă la bun sfârşit o călătorie de mii de kilometri. Toate aceste fapte extraordinare din natură stau sub semnul migraţiei.

O definiţie a migraţiei ani­malelor este greu de dat, căci migraţia cunoaşte diferite forme, la diferite specii de animale. Cea mai simplă definiţie, regăsită în Dicţio­narul explicativ al limbii ro­mâne, caracterizează acest fenomen drept "deplasarea în masă a unor animale dintr-o regiune într-alta, în vederea reproducerii, a căutării de hrană etc."; s-ar mai putea adăuga faptul că migraţia animalelor ţine de anotimpuri şi că adeseori se desfăşoară pe distanţe mari. Astfel, motivele migraţiei sunt nenumărate: clima, uşurinţa  sau dificultatea în găsirea hranei, împerecherea, schim­barea anotimpurilor. 
Din punct de vedere istoric, cele mai vechi date privitoare la migraţie ne parvin din urmă cu 3.000 de ani, iar printre cele mai importante referiri la acest fenomen se numără cele făcute de Homer, Aristotel şi de Cartea lui Iov. În trecutul apropiat, se remarcă Johannes Leche cel care, la jumătatea seco­lului al XVIII-lea, a strâns date despre sosirile păsărilor migratoare în Finlanda.

Miliarde de creaturi, în migraţie

Fenomenul migraţiei este întâlnit la toate marile grupe de animale: păsări, mami­fere, peşti, reptile, amfibieni, insecte şi crustacee. Cer­cetătorii fenomenului consi­deră că aproximativ 1.800 dintre cele 10.000 de specii de păsări de pe Terra migrează pe distanţe lungi, ca răspuns la succesiunea anotimpurilor. Cele mai multe călătorii sunt de la nord, acolo unde păsările trăiesc pe timp de vară, spre sud, unde păsările ajung iarna. Mai mult, unele păsări călătoresc anual din emi­sfera nordică până în cea sudică, pentru a trăi o vară continuă.
Dintre peşti, doar câteva sute de specii migrează pe distanţe lungi, de sute sau mii de kilometri, iar în jur de 120 de specii migrează între ape dulci şi ape sărate.
Lăcuste, fluturi şi libelule străbat cerul în aceeaşi migraţie. Liberula Panatala Flavescens călătoreşte din India până în Africa, în cea mai lungă călătorie ocea­nică a unei insecte. Fluturele monarh este celebru pentru faptul că niciun individ nu reuşeşte să finalizeze migraţia, căci fluturii se reproduc şi mor în timpul aceluiaşi ciclu migrator.
În apă, migraţia crabului roşu de pe insula Crăciunului este un adevărat spectacol, căci e un fenomen în masă care cuprinde în jur de un milion de indivizi. Şi tot o migraţie de masă se întâmplă în ecosistemul Serengeti (de pe continentul african), acolo unde în jur de 1,7 milioane de gnu şi sute de mii de alte animale , precum gazele sau zebre, realizează cea mai mare migraţie mamiferă de pe Terra.

Minuni din lumea animalelor
E una dintre cele şapte minuni naturale ale Africii şi una dintre cele zece călătorii -minune de pe Terra, căci milioane de animale străbat împreună 800 kilometri. Vorbim de migraţia din Serengeti, ecosistemul din Africa. Cercetătorii apreciază că 1,7 milioane de gnu, 470.000 gazele şi 260.000 zebre migrează anual: por­nesc la drum în luna ianuarie din Tanzania şi se îndreaptă spre rezervaţia  Massai Mara, acolo unde ajung în iulie. În jur de 250.000 de gnu mor pe parcursul drumului, de foame, de sete, de extenuare sau pentru că au căzut prădă altor animale. În cele 6-7 luni cât durează călătoria, se nasc şi puii de gnu, aproxi­mativ 500.000 de indivizi / migraţie. Fenomenul e unul uimitor, căci mai toţi vin pe lume în decurs de două-trei săptămâni.
90.000 de kilometri străbat rândunicile arctice, iar nu­mărul impresionant de kilo­metri le transformă călătoria în cea mai lungă migraţie cunoscută în lumea ani­malelor. Rândunicile zboară 90.000 kilometri din Antarcti­ca până în Olanda sau 70.000 kilometri până în Islanda şi Groenlanda; dis­tanţa e petrecută în aer, bineînţeles, iar rândunicile fie zboară, fie plutesc. Se hră­nesc cu peşte sau neverte­brate marine, au pui o dată pe an sau chiar o dată la trei ani. Ca mărime, rândunicile arctice nu sunt impresio­nante: au o lungime de 33-39 centimetri, iardeschi­derea aripilor ajunge la 76-85 centimetri.
Uimitor e şi fluturele mo­narh care călătoreşte anual din sudul Canadei şi SUA până în centrul Mexicului, iar migraţia lui e mult diferită de cea a păsărilor: dacă păsările migratoare fac o călătorie rotundă, adică se întorc de unde au plecat, lucrurile nu stau la fel în cazul fluturilor monarhi. Fluturii care se întorc în Canada nu sunt aceiaşi cu cei care au plecat, ci sunt copiii lor sau chiar nepoţii lor. Durata de viaţă a unui fluture monarh este de câteva luni, în acest răstimp fiind cu­prinse toate stadiile de la ou la larvă la omidă şi abia apoi la fluture. În consecinţă, un ciclu complet migraţional este dus la bun sfârşit de trei-patru generaţii de fluturi. Fluturele adult e unul de dimensiuni mari, având o deschizătură a aripilor de 9-10 centimetri.
Broaştele ţestoase pot călători prin apă mii de kilometri, dar unele îşi rezumă călătoria la câteva sute de kilometri. Există însă o specie care parcurge mii de kilometri, iar călătoria durează peste 640 de zile, adică aproape doi ani. Vorbim de broaştele ţes­toase Dermochelyidae care traversează Oceanul Pacific, de pe coastele Asiei până pe cele ale SUA, în căutare de hrană. Broaştele ţestoase Dermochelyidae sunt cele mai mari broaşte ţestoase din prezent, înotă­toarele din faţă putând ajunge la 2,7 metri lungime. Carapacea unui adult poate măsura 1-1,7 metri lungime, iar un individ poate cântări între 250-700 kilograme.
Dincolo de cifre de cartea recordurilor, fie că ele se referă la distanţe sau la numărul indivizilor, migraţia e un fenomen uimitor printr-o caracteristică specifică deopotrivă păsărilor, mami­ferelor, peştilor etc: toate străbat distanţe conside­rabile şi se întorc de unde au plecat fără să aibe hărţi sau vreun GPS la îndemână.


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Astra Film Festival

Sibiu Open

Pefoc
A.D.I. Eco Sibiu
VISA MEDICA
Compa
Comunicat Scoala Jina
Licitatie publica

EVENIMENT TV

ACCENT MEDIA