Tribuna
PNL
Islanda, ţara surpriză de la EURO care trăieşte după propriile reguli
Ana Maria MĂTUŞOIU
6667 vizualizari
Islanda, ţara surpriză de la EURO care trăieşte după propriile reguli
Islanda a uimit la această ediţie a Campionatului European de Fotbal, ajungând până în sferturile de finală ale competiţiei, unde a fost eliminată de ţara gazdă, Franţa, cu 5-2. Dincolo de extraordinara performanţă, Islanda mai face un pas în faţă datorită felului în care ţara este organizată. Aici oamenii rar îşi încuie casele, energia este aproape gratis, iar armata nu există, Islanda fiind cea mai paşnică ţară din lume, scrie Business Magazin.

Islanda este o ţară insulară nor­dică aflată între Atlanticul de Nord şi Oceanul Arctic şi s-a aflat sub suveranitate daneză până la 1 de­cembrie 1918. În urmă cu opt ani, ţara a contemplat falimentul, dar şi-a revenit spectaculos şi, chiar dacă nu face pare din Uniunea Euro­penaă, are o soliditate economică foarte bună. Vorbim de o creştere economică de 3,5% şi de şomaj de 4%. Soluţia? Cura de auste­ritate. Însă, spre deosebire de ţări precum Grecia sau Spania, Islanda a compensat majorările de impo­zite devalorizând moneda sa, iar acest lucru a stimulat exporturile.

Islanda, cea mai paşnică ţară din lume

Conform Indicelui Global al Păcii, Islanda este considerată a fi cea mai paşnică ţară din lume. Acest lucru se datorează lipsei forţelor armate, criminalităţii reduse, şi nivelului ridicat de stabilitate socio-politică, mai scrie Business Maga­zin. În topul celor mai paşnice ţări din lume, Islanda este urmată de Austria, Danemarca, Noua Zeelan­dă şi Suedia.

O ţară atipică: casele şi maşinile nu se încuie, McDonalds nu există

Dacă mergi în Islanda, vei ob­serva lucruri care pentru cei mai mulţi dintre noi par neobişnuite. Într-o ţară paşnică precum Islanda, însă, aşa arată normalitatea. Potrivit unui turist care a povestit ex­perienţa sa pe site-ul googly­gooeys.com, locuitorii din Islanda rar îşi încuie casele şi maşinile. De altfel, în prezent, Islanda nu are niciun local McDonalds, toate fiind închise în timpul crizei din 2009. Potrivit economistului Magnus Sveinn Helgason, nu există nici ca­zinouri, Starbucks sau autostradă.

Peste 90% din case, încălzite cu apă geotermală

Interesant este că Islanda reu­şeş­te să găsească resurse pro­prii în orice domenii. Casele şi serele sunt încălzite în proporţie mare cu apă geotermală, spun specialiştii. „Azi 90%, poate peste 90% din casele din Islanda sunt încălzite cu apă geotermală. Avem sere încălzite: aproximativ 20 de hectare de sere în Islanda”, a declarat Arni Ragnarsson, inginer geotermalist, pentru Digi 24. Încăl­zirea unui apartament se face, în Islanda, la preţul unui abonament de revistă. „Ziarul mă costă 40 de euro în fiecare lună, iar încălzirea casei (200 mp) costă 50-55 euro pe lună”, a precizat dr. Pall Valdi­marsson, professor geotermalist.

Erupţia vulcanului Eyjafjallajökull, magnet pentru turişti

Deşi pare neobişnuit, erupţia vulcanului Eyjafjallajökull a generat creşterea masivă a turismului. Aproape inexistent până atunci, turismul a cunoscut o creştere incredibilă după episodul erupţiei vulcanului. „De atunci creşterea a fost incredibilă. Ne aşteptăm ca şi anul acesta să avem o creştere a turiştilor de 20-30%. Avem în jur de 1,5 milioane de vizitatori pe an”, spune Inga Hlin Palsdottir, director al Promote Iceland, pentru The Guar­dian. De menţionat că nu­mărul turiştilor care vizitează ţara este mai mult decât dublu faţă de numărul total al locuitorilor din Is­landa. Practic, turismul generează o treime din PIB-ul ţării şi a depăşit veniturile aduse de pescuit.

Islanda, a treia cea mai fericită ţară

Astăzi lucrurile merg cum nu se poate mai bine în Islanda. Şomajul este aproape inexistent, iar datoria publică a revenit anul trecut la nivelul din 2009. Potrivit ultimului studiu ONU, Islanda este a treia cea mai fericită ţară.
Lucrurile ar putea să ia însă o întorsătură bruscă, potrivit ultimelor cifre publicate de OCDE. Creşterea consumului ar putea scădea la 2,8% în 2017, de la plus 5,2% în 2016, iar avansul investiţiilor la 1,9%, de la 18,8% în 2016. În opinia FMI, acest lucru ar urma să genereze un risc de supraîncălzire.comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Festivalul Gradinilor Sibiu

Comunicat de presa

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA