Tribuna
Tabăra de limba română
Limba română - onorată la Sibiu
Andrei ILENI
3005 vizualizari
Limba română - onorată la Sibiu

Tabăra de recunoaştere şi de reafirmare a limbii române de la Sibiu a însemnat un succes în crescendo, aflându-se la a -IX-a ediţie, în prima jumătate a acestei luni. Profesorul de limba română, autor de manuale şi expert în promovarea culturii româneşti în lume (fost membru ICR), Mona Pologea, s-a identificat într-un real coordonator pentru grupul de peste 30 de studenţi străini prezenţi la cursuri.

Programul colegial-lingvistic a constat în 6 ore de predare în limba română, continuate prin expertizări profesionale şi circumscrise perimetrului sibian: vizite la muzeele sibiene, tururi ghidate prin burg, concerte de muzică clasică, seri festive la restaurante cu specific local.

Un moment captivant precum vizionarea câtorva ecranizări Mungiu – Amintiri din epoca de aur a fost urmat de un dialog pe marginea filmelor, a tematicii între scriitorul sibian Florin Predescu din Washington DC, invitat-colaborator şi susţinător al fenomenului Tabăra de limba română.

Prietenul Florin Predescu - neobosit cuvântător al limbii române de dincolo de Ocean - a evocat studenţilor momente din perioada de dinainte de 1989 şi a reamintit, colocvial, despre calitatea românilor de a rememora şi repovesti greutăţile(de multe ori întreţinute de însuşi statul român) prin forţa umorului câteodată tragic.Tragismul limbii române a fost evocat, la fel de colocvial, de acelaşi Florin Predescu.

Aflu cu plăcere - prin prezenţa la fel de colocvială a studenţilor la însuşirea temeiniciei limbii române,

Gary Watson (Anglia); Martin Henson (Anglia); Jennifer Vardaro (Germania); Simon Fau (Germania); Olga Frolova (Rusia); Alicia Brown (SUA) - că o asemenea manifestare de cultură şi profesionalism lingvistic s-a constituit într-o oază a latinismului, prea des uitat şi compromis în spaţiul în care trăim. Constat că am avut nevoie de o demonstraţie morală „din tabăra limbii române...”

Tabăra de vară din acest an s-a bucurat de sprijinul Bibliotecii ASTRA şi al publicaţiei Tribuna din Sibiu.

PS: Anul viitor, Sibiul îşi va menţine dialogul internaţional în limba română printr-o participare pe care o bănuim deja şi mai consistentă.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Luna arborilor

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia