Tribuna
Jidvei
Semnal
"Scepticism şi ameţire"
N. I. DOBRA
874 vizualizari

Am primit numărul din mai al revistei "Magazin istoric", oferind o lectură agreabilă la vreme de pandemie. Pe post de editorial este un articol intitulat "Scepticism şi ameţire", semnat de Max Nordau, medic şi critic social, publicat în 1909 în volumul "Minciunile convenţionale ale civilizaţiei noastre". Redau câteva pasaje, ca să vedeţi despre ce-i vorba: "(...) Prezentul e urât şi de liberali şi de reacţionari. Această tulburare generală, această sfâşiere lăuntrică lucrează asupra vieţii individuale. Teama pe care o simţi când vezi lumea aşa cum e se arată în mii de feluri şi în pro­ porţii înspăimântătoare. Lumea nu face decât să-şi ara­ te dispreţul pentru adevărul şi realitatea lucrurilor de azi şi de aceea găseşte cu cale să-şi schimbe sistemul nervos prin tot felul de băuturi ameţitoare şi narcotice, vrând să-şi înşele simţurile şi conştiinţa”. Norocul nostru că au dispărut... reacţionarii, dar ce ne facem cu liberalii?!
Din bogatul cuprins, am selectat câteva titluri: Cum am răscumpărat degeaba leii româneşti din Basarabia (Dr. Vitalie Văratic), Să ne speriem sau să învăţăm din filmele cu epidemii (Călin Hentea), Tudor Arghezi în mărturisirea agentului ”Ardeleanu" (Mihail Mihailide), Criza ostaticilor din Iran (Dr. Mihai Cernătescu), România şi sistemul de tratate de la Versailles (Dr. Alexandru Ghişa), Boris Pasternak sentimente şi istorie (Florentina Dolghin), Guy Fawkes: omul din spatele măştri. Zece lucruri mai puţin cunoscute (Dorina Mihalcea), Ospeţe cu veselie sau... însângerate (Matei Cazacu), Mihail Manoilescu, conspirator în slujba Restauraţiei (Cristian Şte­ fan), Diferendul dintre Japonia şi Federaţia Rusă (Ion Scumpieru), Supa, o istorie cu gust (Theo Stănescu-Stanciu).
De la rubrica Pentru biblioteca dumneavoastră, v-aş recomanda două cărţi care mi-au atras atenţia: "Ultimul rege al României Mari, Carol al II-lea" (Editura Meteor Press, Bucureşti, 2019, 197 p.) de Ion Bulei, care se pare că nu-l ia în seamă pe Mihai, care pierduse Basarabia, deci nu mai domnea peste "România Mare" şi "Boieri şi aristocraţi români în secolul al XlX-lea") Editura Oscar Print, Bucureşti, 2019, 224 p) de Elena Olariu.
Din păcate, o publicaţie de ţinută intelectuală nu o găseşti prin chioşcuri, aşa că abonamentul e sfânt. Până la proba contrarie (vezi cazul Dilema veche), pe care n-o mai găseşti decât on-line, deşi ai făcut abonament... pe hârtie).

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Infinity Ink. Photography

Comunicat de presa

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia