Tribuna
Sevis
Semnal: "O carte care ani îndelungi a fost interzisă românilor"
N. I. DOBRA
992 vizualizari
Semnal:
Volumul se numeşte "România şi sfârşitul Europei. Amintiri din ţara pierdută", autor Mihail Sturdza, fost ministru al Afacerilor Străine.

Mai întâi câteva cuvinte despre autor: Prinţul Mihail R. Sturdza s-a născut în
28 august 1886, în Tg. Ocna, al doilea din cei trei fii ai diplomatului Radu Sturdza, fiu al fruntaşului paşoptist Vasile Sturdza, fost caimacam în Moldova, os domnesc, colaborator al lui Alexandru Ioan Cuza, "locotenent domnesc al Unirii". Mama, Zoe, era fiica generalului Leon Mavrocordat, înrudită cu familiile Ghica şi Lahovari. A făcut studii la Iaşi, doctor în Drept internaţional, şi-a început cariera în diplomaţie în 1913. A fost ministru de Externe în timpul statului naţional-legionar, apoi condamnat după rebeliunea legionară la 5 ani de închisoare, în urma procesului din iunie 1941. Amnistiat de Ion Antonescu, ajunge în Germania, a fost condamnat la moarte în contumacie în procesul din ţară din 1946, a trăit în America latină, apoi în Spania, ţinând aproape de legionarii lui Horia Sima. S-a prăpădit la 5 II 1980, în vârstă de 93 de ani. Ca diplomat, a lucrat la ambasadele României din Sofia, Atena, Berna, Budapesta, Washington, Riga, Tallin, Helsinki, Copenhaga. Cartea despre care vorbim prezintă evenimente din perioada 1917-1947, pe care autorul le-a trăit nemijlocit: războiul mondial, dictatura regală, dictatura antonesciană, cunoscându-i pe toţi protagoniştii vremii: Carol al II-lea, Ion Antonescu, Corneliu Codreanu, Horia Sima, Titulescu, Hitler, Ribbentrop, Mussolini, Ciano etc.

În 5 decembrie 2006, Curtea de Apel Bucureşti a hotărât ACHITAREA mareşalului Antonescu, a şefului Gărzii de Fier, Horia Sima şi a altor 19 membri ai Guvernului român din 1940, printre care şi prinţul Mihail R. Sturdza, pentru crime de război imputate ca urmare a colaborării militare dintre România şi Germania în agresiunea contra popoarelor din Rusia Sovietică.

Cartea este un fel de cronică a multor evenimente dintr-o perioadă agitată, dar şi o sumă de portrete ale personalităţilor şi personajelor politice cu care autorul s-a interferat. Sintetizând, vă redau câteva titluri semnificative: Titulescu, ministrul duşmanului, Regat român independent sau protectorat ceho-sovietic, Carol, regele ucigaş, Guvernul Goga: eroi, păcăliţi şi nemernici, Asasinarea lui Corneliu Codreanu şi războiul, Arbitrariul de la Viena şi Mişcarea legionară, Minciuna, veşnica armă a nemernicilor, Pribegi în ţări străine, Mihai: moştenitorul păcatului, Când numai onoarea mai putea fi salvată etc. La Anexe, găsim: Circulara nr. 148, prin care Corneliu Codreanu anunţa încetarea existenţei Partidului Totul pentru Ţară, Scrisoarea lui Corneliu Codreanu către Alexandru Vaida Voievod, Scrisoarea Căpitanului Corneliu Zelea Codreanu către profesorul Nicolae Iorga.

"România şi sfârşitul Europei" este o carte care merită a fi citită, chiar dacă nu împărtăşeşti toate opiniile autorului ei.

comentarii
1 comentarii

Bravo Dobra! Nu-i rău că prezinți o carte de istorie interzisă. Dar ai uitat, ca filolog de profesie, să dai editura și anul apariției, eventual nr de pagini și de unde poate fi procurată cartea asta rară. Cum știm că ești un cetățean subiectiv și atâta tot, nu te mai obosim cu întrebări privind ediția princeps a volumului comentat. E prea mult pentru un "caca moale". Odihnă placută!
Tata Mare
16.09.2020 15:52
Din aceeasi categorie
PORTAL MEDICAL

Postare anunturi

venactiv

Vacanta Eurotrip
info
Palatul Brukenthal Avrig
Licitatie publica

accentmedia