Continental
Tribuna
Semnal
Ignoranţa, corupţia şi eroarea
N. I. DOBRA
3010 vizualizari
Ignoranţa, corupţia şi eroarea

Am primit numărul 10 (octombrie 2019) al revistei "Magazin istoric", pe care am parcurs-o "la pas". Pe post de editorial se află un articol semnat de Ion Ghica, publicat în urmă cu zeci şi zeci de ani. Vă repro­duc câteva fraze. "(De mulţi ani, societatea noastră se învârteşte într-un cerc vi­ţios; un rău mare ne apa­să,  cătăm cu toţii izvorul acelui rău, fiecare îl vedem în deosebite locuri, după punctul de vedere în care ne punem (...) Oare igno­ranţa, corupţiunea şi eroa­rea nu au ele nicio parte la starea tristă în care ne aflăm?" (Ion Ghica a fost unul dintre politicienii de mare calibru, dar cine mai are interes să scoată la iveală valorile care, după exemplul lui Ceauşescu care se credea unic şi...indivizibil).
Pe o pagină cernită, fără titlu, fără autor, un eseu face referire la relaţiile noastre cu ruşii. Citez: "De ce, dintre toate fostele ţări care au făcut parte din Tratatul de la Varşovia, România are azi cele mai proaste relaţii cu Federaţia Rusă? Doar ca o conti­nuare a faptului că şi atunci când am făcut parte din Tratat, pentru cea mai mare perioadă, relaţiile au fost cele mai proaste?,(...) De ce rămân relaţiile cu România îngheţate, din punctul de vedere al Fede­raţiei Ruse? Căci într-o relaţie, oricât s-ar strădui Moscova să ne convingă de contrariul, nu poate fi doar o parte generatoare a piedicilor. De ce ne tratează altfel decât pe polonezi, cehi, slovaci sau unguri, deşi noi nu ne-am revoltat deschis contra lor în anii comunismului?(...) Greu de dat un răspuns complet, şi lămuritor, mai ales în absenţa accesului  la documentele părţii ruse, (...)" Dacă vă interesează, un răspuns aş avea eu: pentru că noi nu mai avem diplo­maţi de anvergură, pentru că politicienii noştri, pentru a-şi atrage simpatii, mereu pun pe tapet problema unirii cu Basarabia, pentru că la noi şi-au făcut ame­ricanii cuiburi cu rachete îndreptate spre Est...Şi ar mai fi motive pentru care Putin să ne trateze cu flit. Din cuprinsul revistei, vă mai recomand câteva mate­riale: "Craii de Curtea Veche" ai lui Mateiu I. Caragiale, între fantezie şi istorie (Matei Cazacu), Universitatea Beijing, simbol al unei năzuinţe (Dr. Anna Eva Budura), Familia imperială a Japo­niei (lon Scumpieru), Nico­lae Bălcescu, diplomatul necunoscut (Nicolae Ma­reş), Marea Britanie şi vii­torul Bucovinei la Confe­rinţa de Pace de la Paris (Alexandru Piţigoi), Grecia în campania militară împotriva Rusiei bolşevice (Apostolos Patelakis),
23 august 1944 percepţii şi reacţii germane (Ottmar Traşcă), efectele proastei guvernări în România interbelică (Dr. Bogdan Bucur), De la Petrograd la  Budapesta, cu retur la Moscova (Dr. Alexandru Ghişa). Bineînţeles, nu lipsesc rubricile obişnuite: Pentru biblioteca dv., Album istoric, Dialog cu cititorii, În Bucureşti acum 50 de ani, Blitz...concurs etc. De asemenea, ni se dă de ştire că, în curând, va apărea volumul "De la Războiul Rece la dezin­formarea globală. Exerciţiul România" de Ioan Talpeş, fost consilier al lui Ion Iliescu, fost director al Serviciului de Informaţii Externe şi viceprim-minis­tru al guvernului. (Sunt convins că ştie multe, dar să vedem câte spune!)

 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Publica anunturi

Vacanta Eurotrip
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia