Tribuna
PNL
Semnal editorial
O lucrare lexicografică de proporţii şi de anvergură
N. I. DOBRA
810 vizualizari
O lucrare lexicografică de proporţii şi de anvergură

"Odiseea" Tribunei sibiene şi a urmaşelor sale con­tinuă. În primele două volume, Vasile Crişan se ocupă de perioada 1884,anul apariţiei Tribunei de la Sibiu, până la Marea Unire din 1918, cu referiri la Tribuna Poporu­lui şi Tribuna de la Arad, Tribuna de la Bucureşti, Tri­buna de la Craiova, Tribuna din Cleveland (SUA), Tribuna Dobrogei (Constanţa), Tribuna de la Ploieşti etc., autorul propunându-şi să realizeze o lucrare lexicografică, de complexitatea unei enciclopedii, cuprinzând, aşa cum ara­tă titlul, "oameni, fapte, locuri".
Recent apărutul volum al lII-lea (Editura Armanis, 2020) "urmăreşte odiseea tribunismului de la constitui­rea României Mari până în anul 1945", sub diferite forme asociate: Tribuna Bihorului, Tribuna socialistă, Tribuna cooperaţiei, Tribuna Banatului, Tribuna ceferistă, Tribuna liberă, Tribuna nouă, Tribuna şcolii, Tribuna economică, Tribuna Sibiului etc., cu întindere în timp şi spaţiu până în zilele noastre. Aşa stând lucrurile, autorul a trebuit să abordeze "fenomenul" în ordine cronologică, ţinând cont de filiaţia asumată de iniţiatori din filonul tribunist de la sfârşitul secolului al XlX-lea şi de la în­ceputul celui următor, având în vedere atât seturi de va­lori, cât şi componenţa redacţiilor şi a colaboratorilor. Vasile Crişan s-a "înhămat" la o muncă de Sisif, cele trei volume apărute până acum însumând aproape 1000 de pagini şi o bibliografie impresionantă.
Zăbovind asupra acestui volum, el este structurat pe două părţi: Univers tribunist şi Oameni, fapte, locuri, care, de fapt, constituie "carnea" lucrării, care oferă o lectură nu doar instructivă, ci chiar captivantă, Vasile Crişan îmbinând în mod fericit exprimarea caracteristică omului de ştiinţă, a cercetătorului cu cea a literatului, liber de constrângeri stereotipe. De remarcat, de asemenea, bogatul material iconografic utilizat şi realizat în excelente condiţii grafice, deşi în multe cazuri sunt imagini de arhivă cu o vechime apreciabilă.
Nu voi încheia această succintă prezentare fără a-i aminti pe membrii colectivului care s-a aflat în spatele autorului acestui al III-lea volum enciclopedic şi care nu este ultimul: Dr. Silviu Borş, editor, Prof.univ.dr. Matei Pamfil, conf.univ.dr. Mihai Racoviţan - referenţi de specialitate, Marius Halmaghi, Karda Bianca - iconografie şi documentare foto, Marius Halmaghi - prezentare grafică şi copertă, prof. Eugenia Crişan - corectură.
De menţionat că această lucrare de mare importanţă ştiinţifică este realizată în cadrul proiectului inţiat în anul 2012 de Asociaţia Ecomuzeul Regional Sibiu, în parteneriat cu Casa de Presă şi Editură Tribuna şi Biblioteca Judeţeană ASTRA Sibiu.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
qhouse sibiu

Publica anunturi

Palatul Brukenthal Avrig

Comunicat lansare „Inovare prin informatizare la nivelul Consiliului Judetean Sibiu

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia