Tribuna
Sevis
Semnal: Două numere ale aceleiaşi reviste
N. I. DOBRA
1040 vizualizari
Semnal: Două numere ale aceleiaşi reviste

Le-am primit "la pachet" şi cu întârziere, dar merită semnalate câteva titluri din "Rapsodia" (nr. 191 şi 192) publicaţie sibiană de cultură a Cenaclului "Radu Theodoru".

Din numărul pe iulie, vă recomand: Această molimă numită "Covid", răul ce nu ştim de unde vine" (loan Gligor Stopiţa), "Deşertul" lui Walter Johrend (Silviu Guga), Sindromul de exaltare în Sud-Estul Noii Europe, frescă autohtonă postdecembristă (Lorinczi Francisc-Mihai), Ce face (Elena Olaru Miron), România între Omenie şi Oportunism (Vicu Merlan), Viitorul moare în fiecare clipă (Silviu Crăciunaş) şi câteva versuri semnate de: George V. Precup, Dumitru Cristănuş, Walter Johrend, Ştefan-Cornel Rodean, Liviu Ceava.

Revista din august este la fel de bogată în producţii literare variate: proză, poezie, critică literară, interviu, memorialistică. Menţionez numele Ancăi Sîrghie, care acordă un interviu Alexandrei Braşovean despre "Marin Preda - un clasic modern al prozei româneşti", pe care l-a cunoscut şi cu care s-a întâlnit în mai multe rânduri. Alte semnături care m-au îndemnat la lectură: Ioan Gligor Stopiţa (C.T. Popescu - tovarăşul cu gândire multilaterală), Ştefan Vişan (Destine), Ioan Ghip (Lupii de la Balta Iepii), Lorinczi Francisc-Mihai (Spice în rodirea amiezilor), George Văidean (Orăştia şi monumentele sale unice în România), Nico­lae Tudor (Să facem "binele"), Victor Neghină (100 de ani de la aducerea în ţară a capului lui Mihai Viteazul). Apropo de acest ultim eseu, recunosc că n-am ştiut că, în 1917, racla cu ca­pul lui Mihai Viteazul a fost dusă într-o biserică din Ucraina şi readusă în România în 1920.

Poeţii sunt, şi ei, prezenţi, în număr considerabil: George V. Precup, Nicolae Munteanu, Dumitru Cristănuş, Ioan Gligor Stopiţa, Ioan Friciu, Vasile Cucu, Adriana Chebac, Rodica Nicolae, George Filip, Katy Şerban, Olguţa Luncaşu Trifan etc.

Voi încheia cu nişte versuri de Marin Sorescu, prezent, şi el, în paginile "Rapsodiei" prin câteva poezii: "Car nămol cu o căldare/la femeile care fac nudism/În tinereţe aveam o părere mai bună/despre femei/dar trebuie să facă cineva/şi treaba asta./Ele nu se mai feresc de mine/mă numesc "cel care cară nămol"/şi-şi văd înainte de nudismul lor./De fapt, eu nici nu le mai bag în seamă/le numesc "femeile care se înnămolesc"/şi mă gândesc la ale mele (...)".

comentarii
1 comentarii

E potrivit să pună o horă moldovenească pe coperta cu conturul județului Sibiu și cu textul explicit „REVISTĂ SIBIANĂ DE CULTURĂ” ?!? N-avem destule poze cu învârtite și jiene reprezentative, cu alte expresii ale culturii sibiene? Chiar și denumirea revistei denotă vid de cultură locală pentru cei din managementul publicației.
B.Utoru
23.09.2020 11:46
Din aceeasi categorie
PORTAL MEDICAL

Postare anunturi

venactiv

Vacanta Eurotrip
info
Palatul Brukenthal Avrig
Licitatie publica

accentmedia