Tribuna
„Revoluţia de la 1989 – retrospective istorice”, o carte pentru pasionaţii de istorie şi nu numai
Dan FRÂNCU
784 vizualizari
„Revoluţia de la 1989 – retrospective istorice”, o carte pentru pasionaţii de istorie şi nu numai

De câţiva ani buni, reprezentanţii Liceului Teoretic „Gheorghe Lazăr” din Avrig şi-au făcut un frumos obicei de a aduna şi tipări, în frumoase şi interesante volume, lucrările (comunicările, studiile, referatele etc) prezentate de elevi, cadre didactice şi diverşi invitaţi, în cadrul lucrărilor conferinţelor şi simpozioanelor istorice, organizate cu peridiocitate la această instituţie de învăţământ. În acest fel, cârmuitorii instituţiei se asigură că ecourile manifestărilor organizate şi găzduite aici vor răsuna mult timp şi vor dovedi copiilor din generaţiile viitoare, o dată în plus, că merită să fie mândrii pentru că studiază la o asemenea şcoală.
Din această categorie face parte şi volumul „Revoluţia de la 1989 – retrospective istorice”, recent editat, tipărit şi lansat. Cartea cuprinde un număr de 13 comunicări, studii şi referate, scrise atât de cadre didactice cât şi de elevi, istorici, teologi şi specialişti în alte domenii de activitate, lucrări interesante şi cu o tematică diversă, ce au fost prezentate în cadrul „Sesiunii de comunicări istorice dedicată Revoluţiei Române din decembrie 1989”, organizată în cadrul Liceului Teoretic „Gheorghe Lazăr” Avrig, în data de 18 decembrie 2019. Cei ce vor citi cartea vor avea prilejul de a descoperi o frântură din evenimentele cunoscute şi trăite de autorii lucrărilor prezentate, o viziune proprie a acestora despre Revoluţie, dar vor identifica în paginile sale şi un îndemn la studierea şi cunoaşterea istoriei contemporane.
Printre cei ale căror lucrări despre Revoluţia din 1989 se regăsesc în volumul recent publicat, se numără şi pr. lect. univ. dr. Emanuel P. Tăvală, pr. Vasile Gafton, istoricul Stelian Gomboş, prof. Marineta Popa, prof. Emilian Marius Novac, prof. ing. Marcel Luca.
„Lectura acestor perspective scrise, readuce în mintea cititorului matur, trecut de 50 de ani, amintiri care încă dor, imagini care încă ne marchează, iar cititorului tânăr, care nu a participat la aceste evenimente, o curiozitate şi sete de a cunoaşte mai mult despre cele prezentate în volum... Cu acest gând, îndemnla lectură cu precădere pe cei tineri, spre a şti cât de mare şi dureros a fost sacrificiul celor ce au participat la Revoluţia de la 1989, spre a învăţa astfel de la cel mai bun dascăl, care este istoria, cât de importantă este democraţia şi respectul faţă de drepturileomului”, menţionează prof. Emilian Marius Novac, directorul Liceului Teoretic „Gheorghe Lazăr” Avrig, în nota de pe coperta 4 a volumului.
Prof. Petre Din, editorul volumului, menţionează, în deschiderea lucrării, următoarele: „Comemorările şi aniversările unor evenimente ale istoriei naţionale sunt manifestări de preţuire ale generaţiei prezente faţă de realizările generaţiilor anterioare. Personal, cred că nu trebuie să aşteptăm trecerea câtorva decenii pentru a discuta despre oamenii care au trăit plenar Revoluţia şi care s-au sacrificat în numele unor idei generoase despre libertate şi dreptate”.

comentarii
1 comentarii

Toti mari scriitori!
17.11.2020 08:16
Din aceeasi categorie
Palatul Brukenthal Avrig

Electrica Furnizare

sevis

Q-House

publicare anunturi

Comunicat_de_Presa_ELLIXIRZ BAR

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia