Răzvan Pop: "Cu primul salariu, de 400 de lei, am făcut cinste prietenilor şi mi-am luat un telefon mobil. La reducere"
Un om care ştie ce vrea, orgolios, dar foarte strict cu el însuşi şi cu ceilalţi. Aşa şi-ar caracteriza personalitatea Răzvan Pop, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Sibiu. Totodată, spune că urăşte ipocrizia, dar admiră curajul şi inteligenţa, fiind adeptul instantaneelor şi trăind fiecare clipă din plin.
Sibian getbeget, un om cu o personalitate puternică şi care îşi găseşte fericirea în pasiunea sa din copilărie, care, de altfel, i-a devenit primordială şi în meserie: istoria. Răzvan Pop s-a născut în oraşul de pe Cibin, acum 32 de ani. Spune că a avut o copilărie frumoasă, pe Bulevardul Vasile Milea, acolo unde era înconjurat de prieteni. Cu ei a trăit cea mai frumoasă perioadă a vieţii, atunci când tradiţionalele jocuri cu mingea, "Raţele şi vânătorii", "Strigata" sau "Ţară, ţară, vrem ostaşi!" răsunau de dimineaţă până seară în cartierul său. "Trăind într-o perioadă mai comunistă, jocurile erau mai fizice decât acum. Nu exista calculator. Să spunem că era o copilărie mai activă", spune Răzvan Pop, care îşi aminteşte chiar şi de locurile în care se juca de-a v-aţi ascunselea cu "tovarăşii" săi. De asemenea, fotbalul şi baschetul îi erau sporturi nelipsite, iar ori de câte ori putea nu rata ocazia de a încinge un astfel de joc pe terenuri improvizate. Când a venit vremea să meargă la şcoală, a ajuns la Şcoala Generală "Regina Maria". Răzvan Pop spune că a făcut parte, în acest sens, din ultima generaţie de pionieri. Apoi, a urmat cursurile Colegiului Naţional "Octavian Goga" din Sibiu.
"Sunt foarte îndrăgostit de istorie!"
Cea mai mare pasiune a sa este istoria. Astfel, încă de mic, era preocupat de tainele ei şi de ceea ce înseamnă trecut ori autenticitate. De aceea, nu s-a pus întrebarea "Ce o să devin când o să fiu mare?", deoarece răspunsul era clar atât pentru el, cât şi pentru cei din jur, încă de la vârsta de zece ani. A început să citească cărţi cu teme istorice, trecând apoi la tratate şi alte lucrări cu astfel de date. De asemenea, când era licean, era adeptul literaturii sud-americane, citindu-i pe Gabriel García Márquez ori Augusto Roa Bastos. În ceea ce priveşte rafturile literaturii române, se opreşte la Gellu Naum, Camil Petrescu şi Marin Sorescu, precum şi la poeţi avangardişti, ca Tristan Tzara, Geo Bogza sau Miron Radu Paraschivescu. Astăzi, citeşte tot opere de specialitate, răsfoind un dicţionar al Evului Mediu. "Sunt foarte îndrăgostit de istorie!", motivează lecura sa Răzvan Pop.
Următoarea destinaţie: Grecia sau Cehia?
Iar când nu citeşte, în timpul liber, Pop merge la teatru, ascultă muzică şi vizionează filme. Astfel, piesa favorită este "Faust", un spectacol pe care l-a văzut de patru ori şi pe care îl consideră de top. De aceea, spune că va merge şi anul acesta, sigur, la reprezentaţie. De asemenea, se refugiază în muzica rock şi electronică, care îl inspiră. "Ascult rock clasic, anii '60-'70. Dar şi rock modern, din ultimii zece ani. Merg la festivalurile specifice", spune acesta. Totodată, se uită la filme, de preferinţă istorice, fiind atent la acurateţea informaţiilor date de acestea. "Îmi plac foarte mult filmele europene, pentru că sunt mult mai dure şi mult mai sincere. Cam orice film făcut bine mă atrage", completează Răzvan Pop. De asemenea, îi plac călătoriile, vizitând, până acum, întreaga ţară şi trecând graniţele în Franţa, Belgia, Germania, Polonia, Moldova, Bulgaria, Turcia, Elveţia, Ungaria şi Ucraina, pentru ca următoarea destinaţie să fie Cehia sau Grecia. Printre altele, în România spune că, în fiecare vară, merge în Delta Dunării să vadă măcar un apus al soarelui de acolo.
400 de lei, primul salariu
Dar viaţa este împărţită între bucurii şi necazuri. Astfel, Răzvan Pop îşi aminteşte aceste limite. De pildă, una dintre cele mai fericite zile ale sale a fost şi cea în care a fost numit consilier al Ministrului Culturii sau director al Direcţiei Judeţene pentru Cultură, funcţia pe care o îndeplineşte astăzi. De altfel, plimbările prin Turcia sau prin Strasbourg i-au completat esenţiale doze de satisfacţie. În plus, o sursă de fericire a fost şi primul salariu, primit în 2004. "Cu primul salariu, de 400 de lei, am făcut cinste prietenilor şi mi-am luat un telefon mobil. La reducere", se destăinuie Răzvan Pop. Pe de altă parte, însă, cele mai nefericite zile sunt acelea în care planurile nu îi sunt duse la bun sfârşit.
De la Sibiu, la Bucureşti. Şi înapoi
Înainte de a deveni director al Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Sibiu, Răzvan Pop a ocupat şi alte posturi. Astfel, a fost consilier personal al ministrului Culturii şi Justiţiei, coordonator de programe al Institutului de Studii Liberale, director de dezvoltare S.C. Fondul Proprietatea S.A., precum şi director de cabinet la Cabinet Secretar de Stat, Ministerul Finanţelor Publice. În 2010 a hotărât să revină, din Bucureşti, la Sibiu, unde, împreună cu apropiaţi, prieteni şi alte persoane interesate, a înfiinţat "Asociaţia pentru Înfrumuseţarea Oraşului Sibiu". "Dorinţa noastră este aceea de a promova oraşul, de a educa sibienii cu privire la patrimoniul său şi de a cerceta istoria", mărturiseşte Răzvan Pop. Astăzi, ocupă funcţia de director al Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Sibiu. În acest context, îşi doreşte o comunicare cât mai deschisă cu cetăţenii, să deschidă puncte de lucru în judeţ şi să realizeze o serie de campanii, definitivate în luna martie.