Tribuna
PNL
Promisiune respectată

Dle Preşedinte Ion Dumitrel, stimaţi invitaţi, onorată asistenţă, dragii mei consăteni,

În urmă cu aproape o jumătate de secol, când am plecat de acasă, ca orice fiu de ţăran, m-am despărţit cu greu de lumea satului şi mi-am promis că nu-i voi uita niciodată pe cei din mijlocul cărora m-am ridicat, că voi încerca să rămân un fiu bun al Cutului, acest minuscul regat al sufletului meu de care eram şi mai sunt încă atât de mândru.
Acum, când am ajuns la vârsta bilanţului, vă pot spune că, în mare, mi-am ţinut promisiunea: am finalizat studiile universitare cu o lucrare de licenţă intitulată Schiţă monografică a folclorului din Cut, publicată în 1977 (Antologia de folclor) şi respectiv 1990 (Studiul monografic) în preajma manifestărilor legate de aniversarea a 700 de ani de la prima atestare documentară a localităţii. Am publicat aproximativ 50 de articole şi studii despre Cut şi oamenii săi şi am finalizat, în 1998, volumul Septimiu Albini – Scrieri. Am reuşit, de asemenea, să-i introduc, în „Dicţionarul General al Literaturii Române” pe doi dintre cei mai reprezentativi oameni de cultură născuţi la Cut – Septimiu Albini şi Ilie Dăianu.
Toate cărţile mele – începând cu Butea Junulor, îşi au sorgintea aici, în lumea mirifică a datinilor şi obiceiurilor de la Cut. Am încercat şi, în mare, am şi reuşit să introduc Cutul în majoritatea monografiilor zonale şi enciclopediilor apărute, să-l aşez, pentru totdeauna, pe harta culturii româneşti.
Şi proiectele mele nu se opresc aici: definitivez o serie de Scrieri – Ilie Dăianu, pregătesc un volum Însemnări de război de Ioan Dicu şi, împreună cu bunul meu prieten şi consătean – profesorul Vasile Bâtiu, un volum de şi despre folclorul din Cut.
E mult, e puţin?! Se pare că...e destul de bine de vreme ce ne aflăm cu toţii astăzi aici în sala mare a Căminului Cultural!
Vă mulţumesc tuturor, îndeosebi acelora veniţi din alte centre, pentru tot ce s-a întâmplat astăzi aici. Vă sunt recunoscător fiecăruia în parte, pentru că sunteţi alături de mine în unul dintre cele mai emoţionante momente din viaţa mea.
Datorez mulţumiri speciale întregului Consiliu Comunal Cut pentru hotărârea de a mă include printre „cetăţenii de onoare” ai localităţii şi domnului preşedinte al Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel care mă onorează de două ori: odată prin acordarea titlului de excelenţă, apoi prin prezenţa personală împreună cu echipa de colaboratori. Prezenţa Domniei sale îmi aminteşte de gesturi şi iniţiative culturale unice în spaţiul românesc, menite a proteja şi salva patrimoniului etnologic. Mă gândesc la acel proiect de descărcare de sarcină etnologică a întregului judeţ, la cele 66 de expoziţii etnografice permanente, vernisate în comunele din Alba.
Cum voi putea duce, onorată asistenţă, povara atâtor şi atâtor cuvinte deosebite rostite astăzi despre mine, decât promiţându-vă ca în viitor să fac şi mai vizibile judeţul şi localitatea în care m-am născut, să le aşez, pe cât posibil, pe harta culturală a Europei!


Ilie MOISE

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica