Tribuna
Profesorul Florin Soare, la 75 de ani
Profesorul Florin Soare, la 75 de ani

O sumedenie de întâmplări din ultima vreme (inclusiv aniversări şi comemorări) mi-au adus aminte de vara lui 1972 când, în urma repartiţiei guvernamentale, m-am aşezat la Sibiu. Am revăzut cu ochii minţii primii colegi, primele deplasări în judeţ şi, evident, primele contacte umane. Mai întâi am cunoscut angajaţii instituţiei căreia îi eram subordonaţi administrativ: „Consiliul Popular al Judeţului Sibiu”. Au urmat instituţiile judeţene cu care colabora, îndeobşte, „Comitetul judeţean de cultură şi artă”: Inspectoratul şcolar, Consiliul pionierilor, Sindicatele, ş.a. Pe majoritatea colegilor îi întâlneam în teren unde ne deplasam, în genere, cu mijloacele de transport specifice acelor vremuri: autobuze, şarete, trenuri, căruţe sau chiar tractoare.
Într-o atare deplasare, la Avrig, după câte îmi amintesc, am cunoscut un tânăr profesor de muzică, instructor la „Consiliul judeţean al pionierilor Sibiu”. Discuta ultimele detalii legate de organizarea festivalului zonal „Florile Oltului”, care urma să se desfăşoare în Căminul cultural de la Avrig. Directorul instituţiei, învăţătorul Răduţiu ne-a făcut cunoş­tinţă, după care s-a retras să-şi rezolve unele probleme administrative.
Din vorbă-n vorbă am aflat că e absolvent de Cluj, că în studenţie a fost ataşat de profesorul Traian Mârza – dascălul de folclor muzical de la Conservator, că a lucrat pentru puţin timp la Comitetul judeţean de cultură, unde a acoperit repertoriul de muzicologie şi că este încă interesat de cultura şi civilizaţia de tip tradiţional. Am mai aflat că fusese câţiva ani dascăl de muzică şi că îl cheamă Florin Soare. A fost punctul zero al unei prietenii şi colaborări care, iată, se apropie de o jumătate de secol. Vizite scurte la sediile instituţiilor (nu o dată găzduite în aceeaşi clădire!), întâlniri prilejuite de organizarea unor festivaluri zonale sau discuţii aprinse pe marginea unor spectacole de folclor – toate alcătuiau ingredientele unei amiciţii care se consolida cu fiecare întâlnire. Aşa se face că prin anii ’80 mi-a propus să facem împreună o deplasare în Ţara Oltului pentru a-şi strânge material pentru lucrarea de gr. I didactic pe care o intitulase Folclor muzical din Ţara Oltului. A fost o deplasare memorabilă în care am întâlnit sau reîntâlnit informatori de excepţie precum Silvia Grovu din Cârţişoara sau înv. Marcu din Sărata. O investigaţie folclorică din anii ’80 care ne-a demonstrat că până şi la vremea respectivă, în plină dictatură, o cercetare făcută profesionist poate să scoată la iveală… capodopere. Ce altceva este D-umbra ceriului, colinda pe care ne-o cântase într-o toamnă târzie talentatul dascăl de la Sărata? O va prelua mai târziu şi o va include în repertoriul unuia dintre strălucitele concerte de Crăciun ale corului „Caedonia”. Eu încă sper ca profesorul Florin Soare să-şi găsească timpul necesar restructurării lucrării sale de grad I didactic şi s-o publice în anuarul nostru, „Studii şi comunicări de etnologie”. Ar fi o adevărată restituire a unei lucrări de excepţie, despre o lume care se retrage tot mai mult în cărţi… Deocamdată această restituire rămâne o datorie a profesorului Florin Soare faţă de cultura tradiţională pe care a servit-o şi promovat-o ca nimeni altul.
Un alt moment din evoluţia profesională şi culturală a prof. Florin Soare – care ţine de-acum de istoria culturii sibiene – vizează preluarea conducerii corului „Caedonia”, în 1980, după decesul fostului său coleg, Doru Constantiniu. Alcătuit după toate criteriile pe care le implică un cor de cameră, „Caedonia” obţinuse, sub bagheta lui Constantiniu succese notabile care ţineau atât de opţiunea repertorială, cât şi de personalitatea debordantă a dirijorului. Rămas fără conducător, corul părea că se va destrăma. Dar… odată preluat de profesorul Florin Soare, şi-a regăsit ritmul… a devenit o adevărată vedetă a corurilor de cameră din România.
Primul succes notabil – locul I pe ţară la „Festivalul artei studenţeşti” din 1981, a fost o performanţă reluată în 1983, 1985 şi 1986. De asemenea, în 1984 a fost laureatul Festivalului „D. G. Kiriac” de la Piteşti. În doar câţiva ani, repertoriul corului s-a diversificat considerabil cuprinzând peste 200 de lucrări, atât din creaţia camerală clasică şi contemporană, cât şi din aceea vocal-simfonică.
După 1990 se stabilesc o serie de parteneriate cu formaţii corale de elită din Germania, Austria şi Franţa, unde corul „Caedonia” reprezintă la un înalt nivel creaţia muzicală românească şi universală. Urmare succeselor obţinute, corul Caedonia devine membru onorific al „Asociaţiei corale din Kärntner” (Austria). Nivelul ridicat al interpretării şi calitatea de excepţie a repertoriului au condus la invitarea corului Caedonia în SUA pentru a susţine concerte în comunităţile româneşti. Succesele fulminante s-au datorat, îndeobşte, preocupării continue a dirijorului Florin Soare de a promova lucrările de inspiraţie folclorică ale compozitorilor români. Reprezentativ pentru municipiul şi judeţul Sibiu, Corul Caedonia „a ţinut steagul sus” în ultima jumătate de veac, promovând identitatea noastră culturală în toate colţurile lumii.
Se cuvine să mai spunem că, vreme de două decenii (1990-2010), profesorul Florin Soare a funcţionat ca inspector şcolar pentru educaţie nonformală, funcţie în care s-a implicat profund în organizarea Olimpiadei Naţionale „Meşteşuguri artistice tradiţionale” şi a altor festivaluri zonale de promovare a culturii tradiţionale în rândul elevilor. De altfel, preşedintele României a recunoscut contribuţia deosebită a profesorului şi dirijorului Florin Soare la promovarea identităţii româneşti, acordându-i, în 2004, Ordinul „Meritul pentru învăţământ în grad de ofiţer”.
Încercând o retrospectivă a momentelor culturale în care Florin Soare s-a implicat eficient (a fost dirijorul corului „Caedonia”, dar şi al celor din Sălişte, Sibiu – Sindicat Învăţământ, al Uzinelor Balanţa, al Fabricii „Victoria” şi al Uzinelor „Textile” Cisnădie), constatăm că a marcat profund istoria culturii sibiene din ultima jumătate de veac, că vreme de peste patru decenii a reprezentat cu cinste Sibiul şi România pe scenele europene ale muzicii corale.
Acum, când profesorul şi dirijorul Florin Soare trece pragul celor 75 de primăveri (s-a născut în 20 august 1944 la Poiana Sibiului, în familia învăţătorilor Maria şi Spirea Soare), comunitatea academică sibiană îi urează multă sănătate şi putere de muncă să-şi împlinească toate proiectele de cercetare şi artistice.
La mulţi ani, domnule profesor!
Ilie MOISE

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Infinity Ink. Photography

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia