Tribuna
Premieră muzeală naţională: Picturile din colecţia Muzeului Brukenthal, în expoziţie la Oradea
Premieră muzeală naţională: Picturile din colecţia Muzeului Brukenthal, în expoziţie la Oradea

Zilele acestea, la Muzeul Ţării Crişurilor, din Oradea, a fost vernisată expoziţia "Capodopere ale picturii universale din colecţia Muzeului Brukenthal".
Expoziţia pune în valoare un concept muzeal care urmăreşte, prin programul „Axele Culturale Brukenthal”, să ofere şansa iubitorilor de artă, în acest caz orădenilor şi bihorenilor, de a admira capodoperele din colecţia baronului von Brukenthal. Organizatorii acestui eveniment sunt Muzeul Naţional Brukenthal, Muzeul Ţării Crişurilor şi Consiliul Judeţean Bihor. Expoziţia Capodopere ale picturii universale din colecţia Muzeului Brukenthal la Muzeul Ţării Crişurilor a fost vernisată pe 4 decembrie.
„Este prima realizare de acest fel din România, când un muzeu îşi transferă, temporar, o parte din patrimoniu unui alt muzeu din ţară. Ideea a fost agreată de conducerea muzeului sibian şi face astfel posibilă ca o bună parte din populaţia acestei zone, care nu are posibilitatea să viziteze Muzeul Brukenthal, să poată admira celebrele lucrări recunoscute în toată lumea”, a declarat directorul Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac.

Evenimentul de la Oradea face parte din cadrul colaborărilor punctuale dezvoltate de muzeul sibian cu alte instituții de cultură din țară prin programul „Axele Culturale Brukenthal”, în cadrul căruia Muzeul Ţării Crişurilor este partener oficial. Expoziţia de la Oradea deschide seria de manifestări de acest gen pe care şi le-au propus să le realizeze împreună cele două muzee din Oradea şi Sibiu. Aceasta va fi urmată de alte expoziţii prin care Muzeul Brukenthal îşi va prezenta la Oradea cele mai valoroase opere de artă din patrimoniul pe care-l deţine.
Expoziţia oferă opt capodopere din Galeria de Artă Europeană a Muzeului Național Brukenthal, opera unor artişti reprezentativi din Şcoala Flamandă şi Olandeză a secolului al XVII-lea: Pieter Brueghel cel Tânăr (1564-1638), Jacob Jordaens (1593-1678), David Teniers cel Tânăr (1610-1690) şi Philips Wouwerman (1619-1668).
Capodopere ale picturii universale din colecţia Muzeului Brukenthal la Muzeul Ţării Crişurilor a fost prezentată de prof. univ. dr. Aurel Chiriac, director al Muzeului Ţării Crişurilor, prof. univ. dr. Sabin Luca, directorul general al Muzeului Național Brukenthal, şi  dr. Agata Chifor, muzeograf în cadrul Secţiei Artă a Muzeului Ţării Crişurilor, istoric de artă.
Expoziţia va sta pe simezele Muzeului Ţării Crişurilor până în data de 26 ianuarie 2020. (D.C.)






comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
adi eco

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA