Tribuna
Pregătiţi la Masterclasses pentru a preda muzica în şcoli
Ana Maria MĂTUŞOIU
1331 vizualizari
Pregătiţi la Masterclasses pentru a preda muzica în şcoli
Cea de–a opta ediţie a proiectului "Spre o Academie de Muzică" a ajuns la final. După şapte zile în care au fost aduşi mai aproape de muzică, cei 40 de cursanţi şi–au luat la revedere de la profesorii care i–au pregătit chiar prin glasul muzicii. Astfel, luni au avut loc ultimele întâlniri, dar şi premierea participanţilor.
Universitatea "Alma Mater" din Sibiu, Facultatea de Teologie Ortodoxă şi Liceul "Ioan Lupaş" din Sălişte sunt cele care au găzduit întâlnirile ce au avut loc în cadrul cursului internaţional de măiestrie instrumental-dirijorală.

Activităţi diverse. Dar cu un numitor comun: muzica

În tot acest timp, cei aproximativ 40 de cursanţi - profesori, absolvenţi ai facultăţii sau încă studenţi - au desluşit tainele culturii corale din Japonia, au învăţat despre vioară şi istoria ei, au luat parte la aplicaţia cu Corul bărbătesc al Facultăţii de Teologie Ortodoxă, şi au făcut cunoştinţă cu variate elemente teoretice. După ce cursul a debutat luni cu diferite manifestări, un program special a fost şi cel de miercuri, atunci când ziua a fost rezervată vizitei la Sălişte. La  Liceul "Ioan Lupaş" a avut loc întâlnirea cursanţilor cu profesorii din zonă, s-au desfăşurat conferinţe, Ruxandra Oancea şi-a prezentat încă o dată proiectul cu pianofrorte, iar prof. dr. Anca Ilea a realizat o aplicaţie cu Corul de elevi ai liceului, cei care au fost îmbrăcaţi româneşte. Cu acest prilej, Anca Ilea şi-a lansat şi cartea "Caietele de muzică EMI ciclul primar".

Premierea cursanţilor

Luni, participanţii s-au reunit pentru ultimele "cursuri", în Foaierul de marmură al Universităţii "Alma Mater", de pe str. Calea Dumbrăvii, nr. 57. Programul a început la ora 16, atunci când a avut loc o repetiţie cu formaţia corală a participanţilor, după care, peste o oră a fost rândul lui Daniel Szasz - prim solist al Orchestrei Simfonice din Alabama, SUA - să dea tonul programului "Maeştri ai viorii". După efortul depus de-a lungul pregătirilor, cursanţii şi-au primit şi răsplata, astfel că fiecare dintre ei a fost premiat cu adeverinţă de participare. Apoi, reuniţi în faţa publicului, aceştia şi-au susţinut concertul care a numărat patru piese. Dirijori au fost pe rând chiar patru dintre participanţi, astfel că înaintea colegilor s-au aflat Adrian Dobreanu, Mihaela Paştiu, Angela Stoian şi Mioara Cătoiu. La final, prof. Florin Soare, cel care conduce corul Cedonia, a spus că dacă ar fi posibil, le-ar invita pe toate participantele să cânte în corul pe care îl conduce, felicitându-le pentru tot ceea ce au realizat în aceste zile. De altfel, a dorit să tragă un semnal de alarmă, spunându-le profesorilor: "încercaţi să apropiaţi copiii de cântec. Plăcerea de a cânta în cor este o formă de socializare". Alături s-a aflat şi conf. univ. dr. Anca Sîrghie, cea care a fost amfitrion al tuturor întrunirilor.

"Educaţia muzicală este marginalizată"

Cea de-a opta ediţie a Masterclasses-ului şi-a propus, în primul rând, pregătirea profesorilor pentru Învăţământul Primar şi Preşcolar. Şi asta pentru că, după cum mărturiseşte iniţiatorul proiectului, Anca Sîrghie: "vorbim de un gol. Cel al marginalizării educaţiei muzicale prin numărul redus de ore acordat în programa universităţilor care formează profesorii." Astfel, spune că profesorii nu sunt destul de bine pregătiţi, dorind să remarce, în această privinţă, faptul că actualii studenţi de la Pedagogia Învăţământului Primar şi Preşcolar din întreaga ţară nu sunt supuşi unui examen eliminatoriu de muzică sau de cunoaştere a unui instrument, fapt care creează o mare deficienţă sub raport profesional. "Venim în întâmpinarea acestei nevoi imperioase de a fortifica pregătirea metodică în domeniul predării muzicii", mai adaugă Anca Sîrghei, spunând, totodată, că studenţii care vor preda în învăţământ au mare nevoie de acest curs, iar vestea îmbucurătoare este că el va continua şi în anii viitori. Mai mult decât atât, va beneficia şi de un nou statut. "Casa corpului didactic din Sibiu va da şi credite pentru participanţii ediţiilor viitoare. E foarte important pentru ei", conchide Anca Sîrghei. 
Iar participanţii privesc cursul internaţional de măiestrie instrumental-dirijorală ca pe unul care le-a adus un bagaj de cunoştinţe în plus. "Mi-a plăcut structura programului, am făcut ore de teorie, aplicare pe nişte partituri, unele chiar populare. A fost o experienţă frumoasă. Am învăţat lucruri noi, multe din istoria muzicii", spune Angela Stoian, fostă profesoară şi, în prezent, studentă la Universitatea "Alma Mater", anul III, specializarea Pedagogia Învăţământului Primar şi Preşcolar. comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Luna arborilor

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia