Tribuna
SESIUNE DE FORMARE LA NIVEL NAŢIONAL
Parteneriate active şcoală-întreprindere pentru îmbunătăţirea formării profesionale
Parteneriate active şcoală-întreprindere pentru îmbunătăţirea formării profesionale

În perioada 1 – 2 martie 2013 s-a desfăşurat la Sinaia „Sesiunea de formare la nivel naţional” din cadrul proiectului strategic „Parteneriate active şcoală-întreprindere pentru îmbunătăţirea formării profesionale – PAŞII FPI”. Proiectul derulat de Centrul Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic (CNDÎPT) în parteneriat cu Uniunea Generală a Industriaşilor din România (UGIR) are ca obiectiv general îmbunătăţirea capacităţii învăţământului profesional şi tehic (ÎPT) de a asigura calificări şi oferte educaţionale relevante pentru nevoile pieţei muncii prin colaborarea directă cu reprezentanţii mediului economic.
Lucrările sesiunii au fost coordonate de Joica Vlăduţ – director adjunct al CNDÎPT şi de Angela Popescu – managerul proiectului, şi au avut ca invitaţi din Ministerul Educaţiei Naţionale pe secretarul de stat  Stelian Fedorca şi consilierul Bogdan Trandafir precum şi reprezentanţi importanţi ai mediului economic din România. Sesiunea a reunit inspectori de specialitate din cadrul inspectoratelor şcolare judeţene şi directori ai unităţilor de învăţământ profesional şi tehnic din douăzeci de judeţe cu şcoli-pilot implicate în proiect, judeţul Sibiu fiind reprezentat de Colegiul Tehnic Energetic.
Lucrările sesiunii au fundamentat „Metodologia de organizare şi desfăşurare” a unui eveniment naţional intitulat sugestiv „SĂPTĂMÂNA PAŞII FPI” în  perioada 1-5 aprilie 2013, în care, timp de o săptămână o sută de unităţi de învăţământ profesional şi tehnic din toate regiunile ţării vor desfăşura acţiuni care promovează în mod direct parteneriatul activ şcoală-întreprindere, acţiuni în care vor fi implicaţi elevi, părinţi, cadre didactice şi reprezentanţi ai agenţilor economici locali. Prin organizarea acestui amplu eveniment se urmăreşte sensibilizarea elevilor şi părinţilor prin informarea şi orientarea lor din perspectiva dezvoltării profesionale, punerea în valoare a beneficiilor cunoaşterii directe a mediului economic local, precum şi sensibilizarea angajatorilor pentru a se implica în procesul de educaţie şi formare profesională a elevilor.
„Dorim să atragem câţi mai mulţi elevi în şcolile profesionale şi tehnice şi să învingem mentalităţile actuale ale părinţilor care discreditează acest tip de învăţământ şi sper ca rezultatele acestui proiect să se transforme într-o iniţiativă legislativă prin care selecţia elevilor în învăţământul profesional şi tehnic să fie una pozitivă şi să se realizeze înainte de înscrierea în licee”- a precizat secretarul de stat Stelian Fedorca, în alocuţiunea sa.

Prof. Maria BARBU



comentarii
1 comentarii

finalitate ZERO,la ce bun devreme ce liceele si scolile profesionale nu mai au ateliere scoala,companii unde sa faca practica,liceele si facultatile produc someri,ca si guvernul. UNDE sa profeseze ? In agricultura si constructii in occident...
mai sus a-ti urmarit o intalnire de demagogi politici adusi cu forta la Sinaia.Si stiu ca sunt din domeniu.
alex
05.03.2013 18:15
Din aceeasi categorie
Abonamente

Deposib

EVENIMENT TV
visa medica
Tribuna
Filarmonica de Stat Sibiu
Comunicat de presa