Niculae Moromete s-a întors în satul bunicilor, la Racovița

Sâmbăta trecută, turneul național de promovare a filmului artistic Moromeții 3, regizat de cunoscutul Stere Gulea, a avut o „haltă” în Racovița, pentru o proiecție specială. Popasul în comuna sibiană s-a datorat, în primul rând, actorului Alex Călin, deținătorul rolului principal în noua peliculă, om a cărui legături cu aceste meleaguri sunt vechi, puternice și încă foarte vii, dar și deschiderii deosebite de care a beneficiat această idee la nivelul autorităților.(Alex Călin, Niculae Moromete din film, este un tânăr și promițător actor român care, deși trăiește de mulți ani în București, alături de familia sa, are o puternică legătură cu Racovița, aici fiind locul unde au trăit bunicii săi și unde el și-a petrecut cea mai mare parte a vacanțelor școlare.)

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Proiecția filmului Moromeții 3 a fost găzduită de sala mare a Căminului Cultural Racovița, loc ce a corespuns perfect cu strategia echipei de producție a filmului, care și-a propus să promoveze noua peliculă în localități unde nu există sau nu mai există săli de cinema, contribuind în acest fel și la o popularizare a acestei forme de artă.

Înainte de debutul proiecției, actorul Alex Călin și primarul comunei Racovița, Andreea Voicu, au adresat câteva cuvinte publicului deosebit de numeros, fiecare exprimându-și bucuria și satisfacția pentru găzduirea acestui eveniment cultural inedit.

Cei doi au apărut în fața spectatorilor și la finalul filmului, pentru a povesti despre etapele producerii acestuia, despre distribuție, regizor, producători etc. Chiar dacă s-a înfiripat mai greoi, dialogul actorului din rolul principal cu oamenii din sală a fost unul interesant, cald și deosebit de captivant. Actorul a povestit despre interacțiunea și colaborarea cu marele Horațiu Mălăele (Ilie Moromete, în film) și cu ceilalți colegi de platou, despre munca alături de regizorul Stere Gulea, despre zilele și locurile unde s-au desfășurat filmările, despre faptul că acesta este ultimul film artistic din seria Moromeții și că pelicula nu poate fi folosită deloc ca sursă de inspirație pentru elevii de liceu ce urmează să susțină examenul de bacalaureat etc.

Înainte de a pleca din sala Căminului Cultural, Alex Călin a ținut să mulțumească tuturor spectatorilor pentru că au răspuns invitației și au participat la proiecție, și-a salutat rudele și toți cunoscuții și a spus că Racovița va fi mereu în sufletul său, revenirea pe aceste meleaguri fiind, întotdeauna, o mare și emoționantă plăcere.

La rândul său, primarul Andreea Voicu și-a arătat, din nou, satisfacția pentru găzduirea unui așa eveniment, a atras atenția asupra învățămintelor expuse de acest film, a necesității prețuirii valorilor și vremurilor actuale și a menționat că intenționează ca începând de anul viitor, asemenea proiecții cinematografice să fie organizate la Racovița cel puțin lunar.

Filmul Moromeții 3 va putea fi urmărit în cinematografe începând cu 22 noiembrie.  

Autor
03 noiembrie 2024 la 09:11

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 17 ore
Noaptea Muzeelor la Muzeul ASTRA cu ateliere meşteşugăreşti, dans, muzică şi filme
Muzeul ASTRA și Consiliul Județean Sibiu anuznţă că ediţia din acest an a Nopţii Muzeelor va avea "un...
Cultură
5 min de citit
acum 19 ore
Țesut din tradiție. Portul tradițional, mândria Mărginimii Sibiului
Tot mai des vedem tineri îmbrăcați în port popular (mai ales la cununia religioasă). Dacă înainte de 1989...
Cultură
10 min de citit
Autor Ștefania Vesa
acum 19 ore
Muzeul de Istorie Naturală din Sibiu sărbătorește 130 de ani de la înființare
În data de 12 mai, Muzeul de Istorie Naturală din Sibiu sărbătorește 130 de ani de la înființare,...
Cultură
1 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 20 ore
TNRS Pleacă cu “Iona” de Marin Sorescu, în regia lui Silviu Purcărete, în turneu în Budapesta, Sofia, Chișinău, București și Cluj-Napoca
Teatrul Național "Radu Stanca" - TNRS și Tokyo Metropolitan Theatre prezintă, în avanpremiera celei de-a 32-a ediții a...
Actualitate
5 min de citit