Tribuna
PNL
NOUTĂŢI EDITORIALE
Nicolae Constantin,
Dicţionar de personalităţi istorice româneşti, Editura „Salgo”, 2008
În vremurile pe care le trăim noi astăzi, când însăşi ştiinţa istoriei parcurge momente de căutări, de revizuiri, de reaşezări şi revederi periodice, în scopul rescrierii unei „istorii a adevărului”, de multe ori doar aşa cum îl dorim noi astăzi, iată că un profesor de istorie din urbea noastră, este vorba de Nicolae Constantin, de la catedra de specialitate a Colegiului Tehnic „Independenţa” Sibiu, face lăudabilul efort ştiinţific de a scrie şi publica un „Dicţionar de personalităţi istorice româneşti”, lucrare prefaţată de conf. univ. dr. Mihai Racoviţan de la Universitatea „Lucian Blaga” şi editat de Ioan Părean, directorul Editurii „Salgo”.
Profesorul Nicolae Constantin nu este la prima încercare reuşită în domeniu, preocupările sale fiind mai vechi şi constante: „Monografia istorică (până la 1800) a localităţii Orlat” – lucrare de licenţă, Cluj, 1974; „Revoluţia de la 1848 în zona Devei”, în memoria lui Sava Săvoiu Popovivi – lucrare pentru obţinerea gradului didactic I în învăţământ, Cluj-Napoca, 1990 (unele părţi au fost publicate şi în paginile „Telegrafului Român”); „Un învăţător pe frontul Unirii – Petrea Dascălul, în „Tribuna” din 24 noiembrie 1995, iar mai recent, „Manualul de istorie pentru şcolile profesionale (an I şi II), la Editura „All Educational”, Bucureşti, 2001, manual ce obţine aprobarea Ministerului Educaţiei şi Cercetării, singurul la acea vreme din ţară.
Lucrarea la care ne referim, „Dicţionarul de personalităţi istorice româneşti”, indexează şi ordonează alfabetic, sine ira et studio, în 311 pagini, 2236 de personalităţi care au marcat, într-un fel sau altul, destinul istoric al acestor meleaguri şi al acestui neam, din antichitate, de la Burebista, Deceneu şi Decebal şi până în zilele noastre la – să zicem – sibianul Richard Winter (fost prim-secretar al P.C.R. Sibiu) sau preşedinţii României de după 1989, Ion Iliescu şi Emil Constantinescu (desigu, fiecare la locul pe care i-l impune prima literă a numelui), folosind o bibliografie constituită din 56 de titluri, dicţionare, monografii, articole de presă, bibliografii, lucrări de sinteză.
Autorul simte nevoia să-şi argumenteze demersul ştiinţific şi să justifice eventualele omisiuni pe parcursul a două pagini, în care afirmă, printre altele: „Dat fiind rolul important al personalităţilor în istoria românească (şi nu numai-N.G.), am resimţit lipsa unui dicţionar al acestora, pentru că, afirmă Nicolae Constantin, marii şi numeroşii noştri eroimerită evidenţiaţi într-o lucrare aparte, nu numai în contextul istoric în care au acţionat”. Şi, tot acolo, conchide: „Este posibil să fi omis nume importante însă, în acelaşi timp, sunt conştient că foarte mulţi eroi încă stau în anonimat, eroi ce s-au jertfit pe câmpurile de luptă pentru apărarea neamului, în munţi şi păduri în rezistenţa anticomunistă, în închisorile şi lagărele de „reeducare comunistă”; neputând să-i evidenţiez aşa cum ar merita, îmi fac o datorie de conştiinţă de a le dedica această lucrare”.
Vom încheia această prezentare reproducând cuvintele de încheiere ale prefaţatorului, la care subscriem: „Lucrarea prezintă interes pentru iubitorii de istorie, în primul rând este un instrument util pentru realizarea de lucrări de licenţă de către studenţi, dizertaţii de masterat, lucrări de grad didactic I în istorie, redactarea de monografii”.
Prof. Niculae Gastone

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica