FITS 2024
Tribuna
Muzeul Brukenthal este prezent la Art Safari
Muzeul Brukenthal este prezent la Art Safari

11 lucrări din colecția Muzeului Național Brukenthal vor fi preyente ]n cadrul evenimentului "Art Safari" care are loc la Bucureşti. Din colecția muzeului au sosit la Art Safari 11 lucrări de artă semnate de Ion Theodorescu-Sion: "Natură moartă", "Țărănci", "Natură statică cu flori", "Natură statică", "Țărănci”, "Natură statică", "Portret de femeie", "Compoziție cu țărănci", "Soldați în refacere", "Invitație la dans" și "Balcic", transmite Art Safari.

"Lucrarea "Soldați în refacere" este o piesă cu adevărat specială, pentru că a fost realizată în timpul în care Sion a luptat pe front în Marele Război. Pictorul a fost și erou militar și a participat la lupte atât în al Primul Război Mondial, cât și Doilea Război Balcanic. Operele realizate în perioada războiului se remarcă printr-un colorit monocrom și ilustrează momente din viața de pe front, Sion portretizându-i pe camarazii săi din bateria de artileriști. Din cauza lipsurilor provocate de starea de război, calitatea materialelor de pictură și cea a culorilor este foarte scăzută”, declară Maria Munteanu, ghid Art Safari.


Art Safari găzduiește la Bucureştii o amplă expoziție de artă dedicată pictorului român Ion Theodorescu-Sion (1882-1939), unul dintre cei mai importanți artiști din perioada interbelică. Cu această ocazie, Muzeul Național Brukenthal a împrumutat Art Safari 11 lucrări din colecția sa pentru a fi parte din această retrospectivă națională.

În total,150 de lucrări au fost reunite la București, provenind de la muzee din toate colțurile țării, dar și din colecții private, multe dintre ele expuse pentru prima dată publicului. Expoziția poate fi văzută în cadrul Art Safari, de joi până duminică, până pe 14 mai, în centrul Bucureștiului.

Un pictor care a luptat pentru idealul Marii Unirii

Chiar dacă a trăit doar 57 de ani, Ion Theodorescu-Sion a fost un pictor de mare succes în perioada interbelică. Artistul a avut 14 expoziții personale, a participat la aproape toate saloanele oficiale din București și a expus alături de marii maeștri români din epocă.

Ion Theodorescu-Sion a produs senzație prin picturile sale, adevărate simfonii dedicate definirii „specificului românesc”. A fost un unionist convins și un erou-militar al Primului Război Mondial. Alături de picturile sale, la Art Safari sunt expuse și decorațiile și medaliile primite de acesta pentru eroismul său în Marele Război.

Sion a studiat în România și la Paris și a experimentat în toate stilurile artistice ale vremii sale (Impresionism, Pointilism, Fovism, Cubism, Simbolism). Dacă pe atunci a fost criticat pentru lipsa unui stil unitar, astăzi acest caracter eclectic îl face special. Compoziții Neo-românești monumentale, țărani portretizați grandios, femei înfățișate ca zeițe ale pădurii și naturi statice bogate în detalii sunt doar câteva dintre surprizele pe care expoziția le dezvăluie vizitatorilor, într-o scenografie aparte.

Expoziția „Ion Theodorescu-Sion. O viață de poveste” este curatoriată de Elena Olariu și poate fi văzută la Art Safari până pe 14 mai, de joi până duminică, în centrul Bucureștiului.


Art Safari, are loc la București, pe strada Lipscani 18-20. Pavilionul de artă poate fi vizitat de joi până duminică, de la 12 la 21. În fiecare seară de vineri și sâmbătă, între orele 22 și 1a.m., au loc Night Tours, vizite ghidate nocturne în expoziții, alături de muzică live și prosecco.

La Art Safari mai pot fi văzute și alte trei expoziții de artă:

"Maeștrii picturii spaniole. Secolul al XIX-lea și apariția Impresionismului”, curator dr. Helena Alonso - o expoziție construită în jurul renumitului impresionist spaniol Joaquín Sorolla (1863-1923), „Maestrul luminii”, în contextul celebrării internaționale a centenarului său, și a lui Mariano Fortuny (1871-1949) – artist versatil care s-a bucurat de un mare succes internațional.
„The Memory Palace. Focus on the French art scene with the Marcel Duchamp Prize”, curator Daria de Bauvais, asistată de dr. Lisa Colin, o expoziție realizată în parteneriat cu Asociația pentru Difuzarea Internațională a Artei Franceze și Institutul Francez. Prix Marcel Duchamp este unul dintre cele mai prestigioase premii din lume acordat artei contemporane.

„Young Blood 2.0. Ce este nou în artă?”, curator Mihai Zgondoiu - o radiografie a artei Supercontemporane, care cuprinde 65 de artiști din marile orașe ale României, dar și din Republica Moldova. De la picturi, video art, artă digitală, până la instalații, obiect și artă textilă. Biletele sunt disponibile pe artsafari.ro.
Art Safari, este specializat în realizarea de pavilioane expoziționale. Organizatorul anual al Pavilionului de Artă București – cel mai mare conglomerat de expoziții de artă din România – ajuns la a 11-a ediție, realizează, în parteneriat cu muzeele de artă din România și internaționale și cu colecționarii privați, ample expoziții retrospective care își propun recuperarea valorilor de patrimoniu. Având o puternică latură educaţională, misiunea sa este de a apropia arta de public și de a educa noile generații prin organizarea de ateliere de artă pentru copii, tururi ghidate și expoziții de artă contemporană în spații neconvenționale, cum ar fi Aeroportul Henri Coandă sau metroul bucureștean. Art Safari se desfășoară sub patronajul Ministerului Culturii și este realizat în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, Muzeul Național de Artă al României și Institutul Cultural Român. Partenerul oficial Art Safari este BCR. În cele 10 ediții de până acum a înregistrat peste 350.000 de vizitatori.


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
adi eco
Licitatie publica