Tribuna
PNL
Lumea ca bâlci: Medicina - o profesiune mult îndrăgită şi practicată în România de evrei
N. I. DOBRA
2954 vizualizari
Lumea ca bâlci: Medicina - o profesiune mult îndrăgită şi practicată în România de evrei

Întâmplător, am dat peste nişte cifre statistice: înainte de cel de-Al Doilea Război Mondial, în Basarabia 55 la sută dintre medici erau evrei, în Bucovina, 72 la sută, în Maramureş, 40 la sută, în Banat, 47 la sută, în Transilvania, 23 la sută. Din cei 8.810 medici înregistraţi în întreaga ţară, 3.147 erau evrei, adică mai mult de o treime (35,7 la sută).

Gh. Brătescu, un cercetător în domeniu, a găsit şi explicaţia faptului că evreii sunt atraşi de practicarea medicinei: dorinţa de a vindeca, datând din moşi-strămoşi, de pe vremea fiilor lui Israel.

De altfel, dacă răsfoim istoria, medicii evrei au început să vină în ţinuturile noastre încă de pe timpul domnitorilor: Ştefan cel Mare era tratat de Isaac Beg, Petru Şchiopu l-a avut pe Solomon Aschenazi, Vasile Lupu, pe Cohen şi Arie Iehuda, Barbu Ştirbei, pe Benedicto Steiner etc. Nici comuniştii nu s-au sfiit să aibă aproape doctori evrei: Gheorghiu-Dej i-a avut de încredere pe Brickner, Bercu şi Segal, iar Ceauşescu, pe Schächter. (Că nu le-a folosit în final, asta-i altă raţă în altă traistă!)

Să fii medicul unui şef de stat are avantaje, dar şi riscuri. Poate ştiţi cum Stalin, în paranoia lui, a scornit zvonul că ar exista un complot al medicilor evrei, decişi să-i otrăvească pe toţi conducătorii Uniunii Sovietice. În ianuarie 1953 au fost arestaţi sute de medici evrei, majoritatea renumiţi, unii deportaţi, alţii ucişi.

Dr. Schächter i-ar fi spus ministrului Sănătăţii Theodor Burghele că Nicolae Ceauşescu este bolnav mintal. După două zile, a fost găsit mort, pe trotuar, în faţa casei, maram căzut din balconul locuinţei. (După scrisele lui Silviu Brucan în cartea "Generaţia irosită").

În volumul "Istoria evreilor din România", Teşu Solomovici face un inventar al marilor medici evrei din România: "Iuliu Barasch (cea mai enciclopedică inteligenţă de prin ţinuturile acelea), Iacob Felix (primul igienist al României), Abraham Bally (praxiologie medicală), Leon Ghelerter (unul din conducătorii Partidului Socialist din România), Sigmund-Sigma (medicul cu cei mai mulţi clienţi: cititorii revistei sale "Sănătatea"), Ygrec Glicsman (alt strălucit popularizator medical), Sigismund Steiner (specialist în hipnoză), Filip Westfried şi Armand Erdreich (eroi în Războiul de Independenţă din 1877), Lazăr Mayersohn (preşedintele Societăţii Române de Otorinolaringologie), Leopold Kugel (medicul lui Cuza), S. Birman-Beria (fondatorul Societăţii de otorinolaringologie), Marcu Cajal (unul din primii pediatri din România), acad. Oscar Sager (unul din creatorii şcoIii româneşti de neurologie) etc.”

Şi eu ştiam câţiva medici evrei: Aurel Baranga (mare dramaturg în vogă pe vremea proletcultismului), Ion Vitner (stomatolog, devenit critic literar şi profesor universitar), Andrei Bacalu (medic vopsit în jurnalist tv), Emil Dorian-Lustig (medic-scriitor), Saşa Pană (medic-scriitor), Ştefan Stâncă-Stein (medic-activist socialist, o stradă din Sibiu îi poartă numele!), Dorel Schor (dermatog-scriitor) etc.

Ne place sau nu, trebuie să recunoaştem că evreii din România au contribuit la dezvoltarea ţării în mai toate domeniile, de la medicină şi muzică, la ştiinţă şi literatură, de la industrie şi lingvistică, la gazetărie şi... social-democraţie.

comentarii
1 comentarii

Dle Dobra, un proverb rusesc spune asa> Medicul sa fie evreu... Am fost internat la Cluj, intr-o clinica de chirurgie. I n acea cladire a functionat intre cele 2 razboaie Spitalul evreiesc... Nu stiu cati medici de acolo aveau origini evreiesti, poate niciunul, dar cred ca faptul ca a fost spital evreiesc cred ca mi-a purtat noroc.. si azi sunt bine mersi...
06.12.2019 22:34
Din aceeasi categorie
jidvei

qhouse sibiu

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia