Iată-l pe domnul Ioan Popa, eminentul profesor, director de şcoală, folclorist, etnograf şi scriitor, ajuns acum la vârsta senectuţii, la cei 83 de ani, fiind încununat şi înnobilat aici, la Şpring, cu Titlul de ,,AMBASADOR Cultural al judeţului Alba’’, titlu înmânat de domnul Ion Dumitrel, preşedinte al Consiliului judeţean ALBA. Acest Titlu i-a fost conferit, în semn de înaltă recunoştinţă a activităţii prestigioase pentru dedicare, devotament şi perseverenţă în desfăşurarea proiectului cultural ,,DATINA STRĂBUNĂ PE SECAŞE’’, timp de peste 30 ani, precum şi a activităţi permanente de cercetare, promovare, conservare şi valorificare a Elementelor de Patrimoniu Cultural imaterial din judeţul Alba.
Orice intâlnire cu domnia sa era întodeauna pentru mine şi este şi acum, o bucurie sufletească, o binecuvântare, care mereu mă întâmpina cu expresia ,,Ce faci dragă frate Ioane!’’, eu un frate mai tânăr cu 15 ani, dar tot frate eram pentru dânsul. Fiindu-i mereu aproape în ultimii 25 de ani, în toate acţiunile astriste şi culturale (lansări de carte, simpozioane literare, comemorări, etc) desfăşurate la Roşia de Secaş natală, în Blaj – oraşul şcoalelor româneşti, în satele ardelene, sau în orice colţ de ţară, mereu i-am admirat acurateţea limbajului expunerii, regionalismele inserate în text si citatele biblice şi latine, pe care mereu le avea tolba plină a minţii sale. Aşa încet, încet am fost atras de intensa activitate culturală desfăşurată (festivaluri de folclor pornite; filme etnogragfice lansate- care au scos la lumină tradiţii şi obiceiuri populare pe cale de dispariţie din satul ardelean precum şi de înfiinţarea acasă, la Roşia de Secaş, a unui Muzeu etnografic local) dar mai ales puzderia de cărţi etnografice, romane, nuvele, cca 80 la număr, care evocă cu prisosinţă lumea satului patriarhal, din copilăria sa, cu obiceiurile şi datinile lui, cu întâmplări hazlii si dulci-amărui (romanul Amarul Fericirii), personaje şi întâmplări de tot felul din satul său, încununate în cele 7 volume de SCRIERI apărute în anii 2017/18 (Evocări, Proză scurtă, Istorisiri, Romane I, Romane II, Restituiri, Cartea de călătorie), o adevărată saga din Ţara Secaşelor.
Pentru mine personal a fost mereu un model, un ceasornic, ceea ce m-a făcut să mă apropii în a cunoaşte cât mai mult din tainele etnografiei şi ale scrisului său, călcându-i azi, cu modestie pe urme, dar rămânând un imold prin modestia, hărnicia şi dărnicia de care a dat dovadă, încurajându-mă mereu în tainele scrisului .
Ediţia din acest an, 2024, a adunat la Şpring, formaţii artistice din 17 comunităţi din judeţele Alba şi Sibiu, de la Sebeş până la Târnave şi de la Visa până-n Mureş (Şura Mică, Daia Română, Şura Mare, Ciugud, Apoldu de Jos, Cergău Mare, Păuca, Mihalţ, etc) cu apreciate momente folclorice, specifice, prin portul şi melos, fiecărui sat .
M-am bucurat şi eu aici la Şpring de prezenţa sa, de amintirile depănate împreună şi de reîntâlnirea cu roşienii săi dragi, vrednici şi frumoşi la suflet şi chip, rămaşi veşnic în memoria sa afectivă (Nicu Tanislav, Felicia Mărginean, Emilia Oltean, Felicia Bogdan, Mondoc/ Tanu, etc)
Aşa că ,,FRATE Ioane, acum după o viaţă plină cu de toate, alături de doamna PUŞA, care mereu v-a fost un aliat de nădejde, putem spune cu certitudine că ne-aţi lăsat un ,,Tezaur, o Comoară a SECAŞELOR’’, pe care noi o preţuim cum se cuvine şi vă urăm în continuare multă sănătate şi să fiţi în paza Domnului nostru Iisus!. Vă mulţumim, MAESTRE Popa.
Ioan MIHĂLŢAN, preşedinte ASTRA Blaj
În 21 mai, de ziua Sfinților Împărați Constantin și Elena, a încetat din viață, aproape uitată, profesoara de limba română...
În 21 mai, de ziua Sfinților Împărați Constantin și Elena, a încetat din viață, aproape uitată, profesoara de limba română...