Tribuna
Apa Canal
Eugen Tăutu - 66
"Întru-Fiinţă-rodul creat doar prin iubire"
N. I. DOBRA
4016 vizualizari

Greu este să vorbeşti despre un om care n-a făcut mai nimic notabil în viaţă, dar la fel de dificil ese să scrii despre unul polivalent, cu realizări deosebite. În această a doua categorie se află sibianul Eugen Tăutu, stabilit de ani mulţi la Bordeaux, dar având rădăcinile adânc ancorate în oraşul său natal, unde revine mereu.
Născut la 5 mai 1945, Eugen Tăutu a urmat şcoala primară şi liceul la Sibiu, apoi a fost licenţiat al Institutului de Arte Plastice al Universităţii din Bucureşti şi al Facultăţii de Istorie şi Filosofie a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, profesor la Liceul de Arte din Sibiu. Stabilit în Franţa, în 2005, a susţinut teza de doctorat "Art et esprit dans la philosophie de Hegel", la Universitatea din Poitiers. A debutat în 1968, la Bucureşti, cu prilejul Festivalului studenţesc, după care au urmat numeroase expoziţii personale şi colective, în ţară şi străinătate. S-a exprimat în pictură, grafică, sculptură, gravură, mozaic, litografie, dar şi în filosofie şi poezie. Încă din anii 70, unul dintre criticii de artă recunoscuţi în România, Octavian Barbosa, scria: "(...) Tăutu are vocaţia arhitecturală a marilor spaţii, atât în imaginea de tip reprezentaţional, cât şi în cea constructivă (...) De la prima expoziţie personală (1970 - n.n.), fecunditatea şi amploarea compoziţiilor sale, a căror realizare, fie ea şi numai manuală, ca să nu mai vorbim de energia spirituală pe care o presupune, impresionează prin cantitatea de muncă investită, artistul a confirmat din ce în ce mai mult măsura vocaţiei sale, care, răspunzând finalităţii intrinseci a picturii de şevalet, trece cu mult dincolo de graniţele materiale ale acesteia (...)"
Încă de când era în ţară, Eugen Tăutu s-a făcut cunoscut în Europa prin lucrările expuse, cu diferite prilejuri, la Paris, Florenţa, Belgrad, Barcelona, Lisabona, Amiens, Budapesta, Riga, Varşovia, Moscova, Berlin, iar în palmares are distincţii remarcabile: Premiul special al Uniunii Artiştilor Plastici "Voroneţiana", în 1976, Suceava; Medalia "Meritul Cultural", clasa I, 1979, Bucureşti; Medalia de bronz - Salon 94, Societatea Artiştilor Francezi, 1994, Paris; Premiul de Excelenţă - Salonul Internaţional al "Seniorilor Artei", 1995, Arles; Medalia de argint - Salonul Internaţionalal "Seniorilor Artei", 1996, Moulin d'Orgon etc. Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România (1971), membru societar al Societăţii Artiştilor Francezi (1995), membru al Asociaţiei Internaţionale a Artelor Plastice de pe lângă UNESCO şi aşa mai departe. Este prezent în toate dicţionarele şi enciclopediile din domeniul artelor plastice, inclusiv în "Who's who", de artă internaţională, în care i s-a rezervat o pagină.
Despre omul Eugen Tăutu şi opera lui au scris: Ionel Jianu, Christophe Lucet, Corneliu Baba, Louis Gilles, Balaka, Nicolae Manolescu, Dan Hăulică, Ştefan Aug. Doinaş, iar lucrările sale se află la muzeul Brujenthal din SIbiu, Muzeul de Artă din Tg. Jiu, Muzeul de Artă din Cluj, Muzeul de Artă din Bucureşti, Muzeu de Artă Contemporană din Galaţi, Muzeul Imprimeriei din Bordeaux. În Gara Saint-Jean din Bordeaux are lucrarea "Le fils de la sagesse" (3X9 mp).
nu sunt de neglijat volumele sale de poezie şi monografiile despre Brâncuşi, Rodin Bourdelle, Jean Arp, Henry Moore, Antoine Poncet etc.
Pentru a încheia acest omagiu adus concitadinului nostru la împlinirea vârstei de 66 de ani, am ales o strofă din poemul său "Dimineaţa": "(...) Întru-Fiinţă-rodul creat doar prin iubire/În sfera cea eternă de numere şi soartă/E perfecţiunea vieţii sădită-n om de fire/E visul ce străbate, zdrobind orice zidire/Chiar încăperea morţii cu zorii care-l poartă".
La mulţi şi sănătoşi ani, Maestre!comentarii
1 comentarii

mai e de mentionat ca a fost sabotat sistematic de nulitatile culturale sibiene, atat inainte de 89 cat si dupa.
cadrilater
18.05.2011 14:18
Din aceeasi categorie
Astra Film Festival

Sibiu Open

Pefoc
A.D.I. Eco Sibiu
VISA MEDICA
Compa
Comunicat Scoala Jina
Licitatie publica

EVENIMENT TV

ACCENT MEDIA