Continental
Tribuna
Întâlnire de taină la gura cerului
Întâlnire de taină la gura cerului

ezmetică, iarna cu (ne)ninsoare plină, dar cu mânecile suflecate, umblă nervoasă peste tot şi aiurea. Pământul făr' de coafură de înger, zgribulit şi el, se uit-a smerenie spre gura cerului şi face rugăciuni într-o  geometrie particulară  purtându-ne pe umerii-i (ne)dalbi.
Strecurându-se prin timp şi spaţiu, prietenii se-ndreaptă spre zona Nord a "oraşului domniei mele", cum îi zicea Mircea cel Bătrân Râmnicului, unde pluteşte iz de cenaclu. Aşadar, în momente de anotimp alb cu povestiri la gura sobei, o mână de oameni s-au luat la luptă cu gerul de-afară şi au mers la întâlnirea cu scriitorii Cenaclului "Petale" din Rm. Vâlcea.
Atmosferă frumoasă, cu persoane setoase de cultură care au umplut sala cenaclului. Surpriza a constat în faptul că printre cei prezenţi a fost şi conf. univ. dr. - membru U.S.R. - Anca Sîrghie de la Sibiu. Domnia Sa, sosită la tratament în staţiunea  Băile Olăneşti, n-a venit cu mâna goală, ci însoţită de şapte persoane, intelectuali respectabili din Drăgăşani, din Sibiu şi chiar din urbea noastră, toţii prietenii săi. Anca Sîrghie a oferit în dar conducerii Cenaclului cărţi importante, precum “America visului românesc”, vol. 1 şi 2, alături de “Radu Stanca Evocări şi interpretări în evantai”, sugerând astfel ca în luna martie a.c. scriitorii vâlceni să marcheze centenarul  naşterii marelui poet şi om de teatru Radu Stanca.  
"Tema" cenaclului a fost Alexandru Cerna-Rădulescu, vâlceanul nostru, născut pe 10 ianuarie 1920 la Stăneşti şi decedat pe 21 august 1990 la Bucureşti. Despre acesta, preşedintele Cenaclului "Petale", d-nul Mitică Zamfira, a-nceput să ne spună: A fost un poet, eseist şi traducător român, "uitat de lume" deşi este o personalitate marcantă - nu numai a Râmnicului. Despre personalitatea lui Alexandru Cerna-Rădulescu a vorbit şi prof. dr. Ioan Soare, omul care l-a cunoscut personal pe Cerna-Rădulescu, punând accentul pe latura publicistică a omului cu nume de apă. Despre latura religioasă a celui  care este dezbătut în acest cenaclu a vorbit părintele Nicolae State Burluşi. Doamna Elena Stoica, binecunoscut om de cultură al judeţului Vâlcea, a prezentat o carte intitulată  “Cultura tradiţională vâlceană” în care se face referire la tema cenaclului, dar a vorbit şi despre implicarea lui Alexandru Cerna-Rădulescu în viaţa culturală a Vâlcii. Aici a făcut referire la acea scrisoare de prin anii '82 către forurile superioare ale ţării ca Cenaclul vâlcean "Anton Pann" să fie afiliat Uniunii Scriitorilor din România, scrisoare  semnată (printre multe alte personalităţi) de N. Velea, N. Manolescu, Purcaru, L. Avramescu, C. Zărnescu, Cezar Ivănescu, Doru Moţoc, Valeriu Anania etc.
Profesor doctor Mihaela Rădulescu a vorbit despre poezia lui Alexandru Cerna-Rădulescu, despre acest mare om de cultură (intrat într-un con de umbră) şi a accentuat ideea că nu s-a făcut nimic referitor la viaţa şi activitatea sa.
Actorul Cristian Alexandrescu a recitat - cum numai el poate s-o facă - poezii de-ale lui Alexandru Cerna-Rădulescu, cu versuri de-o rară frumuseţe.
Punctul al doilea de pe ordinea de zi a Cenaclului "Petale" condus de Mitică Zamfira l-a constituit recitarea din creaţii proprii a următorilor participanţi: Nicu Cismaru, Ovidiu Cristian Dinică, Vergil Zamfira, Marian Pătraşcu, Veronica Stan şi subsemnatul. Aşadar, un florilegiu de creaţii proaspete, atât de diferite ca atmosferă sentimentală, ca stil, susţinând vivacitatea dialogului dintre scriitorii vâlceni. Publicul a fost sincer emoţionat. La fiecare a dat răspuns "criticul de serviciu" al cenaclului, prof. dr. Mihaela Rădulescu, preşedintele Societăţii Culturale "Anton Pann".
Actorul Cristian Alexandrescu revine cu recitări din Alexandru Cerna-Rădulescu, dar şi cu... "o porţiune" din viitoarea carte a conducătorului Cenaclului "Petale", Mitică Zamfira, un fragment de-o rară frumuseţe, făcând "asistenţa" să-ntrebe când este gata cartea, dornică să  intre-n posesia ei. Doamna profesor Anca Sîrghie a subliniat autenticitatea naraţiunii în care pătrunderea psihologică a personajelor, desprinse din imediata realitate, dar subtil diferenţiate prin dialogul dinamic şi convingător, dă valoare povestirii, aşezând proza autorului pe linia clasică a lui Marin Preda, fără a-l imita, însă. Universitara de la Sibiu a primit invitaţia de a vorbi împreună cu alţi 3 invitaţi ai Domniei Sale la o emisiune în direct a profesorului decan Nicolae Dinescu, directorul postului de televiziune locală Etalon.
Fără să ne dăm seama că au trecut aproape trei ore de dezbateri, ne-am apropiat de cel de-al treilea punct al ordinii de zi, la fel de frumos şi el, "degustări" de produse româneşti, cu o socializare prelungită până spre târziul nopţii care-şi întinsese mantaua-i neagră peste tot.
Afară-i frig şi baba iarnă goneşte călare pe caii gerului, iar noi mergem acasă bucuroşi că am asistat la un eveniment foarte frumos, drept pentru care mă grăbesc să-l felicit pe Mitică Zamfira pentru ceea ce face, să vă informez pe dumneavoastră şi să mă semnez:
Puiu Răducan, 25.01. 2020 - Cenaclul "Petale", Rm. Vâlcea

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Luna arborilor

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia