Tribuna
PNL
IN MEMORIAM Alexandru AVRAM (1943-2020) - Protejarea trecutului şi a patrimoniului cultural se încadrează în categoria problemelor de securitate naţională?
IN MEMORIAM Alexandru AVRAM (1943-2020) - Protejarea trecutului şi a patrimoniului cultural se încadrează în categoria problemelor de securitate naţională?

În 30 mai, în plină pandemie, vestea stingerii din viaţă a istoricului de artă, muzeografului, cercetătorului ştiinţific, profesorului universitar Alexandru Avram s-a transmis repede, restricţiile stării de urgenţă fiind surmontate de marea revoluţie în comunicare. Nu a fost un om politic şi nici un sinecurist sau membru al boemei sibiene, consumator al bugetului de stat sau producător de plusvalori simbolice, aşa cum se prezintă mulţi din managerii culturali postdecembrişti!

Pentru a-i cunoaşte ascensiunea în carieră am apelat la cel mai apropiat coleg - de facultate, de profesie şi instituţie - prof. dr. Vasile Crişan, biografia lui „Sandi” (aşa cum îi spuneau apropiaţii) fiind pregătită pentru apariţie, în „Enciclopedie Tribuna” (vol.IV, în curs de finalizare). Alexandru Avram nu a fost sibian get-beget, dar a iubit şi cunoscut Sibiul şi ţinutul ca nimeni altul, stabilindu-se aici la 30 de ani, pentru a-şi construi o carieră ştiinţifică remarcabilă în oraşul de pe Cibin. Născut în Arad (la 7 dec. 1943), a urmat studiile generale şi liceale la Oradea, absolvind Facultatea de istorie-filozofie a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, specialitatea istorie (promoţia 1967). A susţinut doctoratul în istoria artei cu teza „Arhitectura romanică în nord-vestul României”, la Universitatea din Bucureşti (1981).

Parcursul profesional l-a început ca muzeograf la Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea (1968-1973), continuându-l la Sibiu, ca muzeograf, cercetător ştiinţific și şef de secţii în cadrul Muzeului Brukenthal (1973-2004). A fost cadru didactic universitar la Facultatea de Geografia Turismului Sibiu - din cadrul Universităţii Creştine „Dimitrie Cantemir” (1992-2002), profesor universitar la Facultatea de Arte Vizuale, Oradea (2001-2005) şi prof. univ. titular, conducător de doctorate la Facultatea de Istorie-Patrimoniu din cadrul Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu (până în 2014), mulţi studenţi păstrându-i vie amintirea şi respectându-i principiile. Consacrarea naţională - în mediile ştiinţifice -, i-a adus-o premiul „George Oprescu” al Academiei Române (în 1999), pentru lucrarea „Topografia monumentelor istorice din Transilvania. Sibiu Centrul istoric”, scrisă în colaborare cu arh. Ioan Bucur. Opera sa a fost completată și cu „Topografia monumentelor istorice din Transilvania. Municipiul Mediaș. Centrul istoric”, o parte din lucrări fiind traduse în limba germană. A publicat numeroase comunicări ştiinţifice şi articole în publicaţii din ţară şi străinătate! Ţin să remarc lucrarea „Sibiu. Ghid de oraş(în colab. cu Vasile Crişan), cea mai importantă lucrare documentar – ştiinţifică (apărută în ultimele decenii), la dispoziţia sibienilor şi a turiştilor care doresc să descopere cu adevărat capitala noastră culturală! Şi municipiului de pe Târnava Mare i-a dedicat o lucrare: „Mediaş. Mic îndreptar turistic! (1985, în colaborare cu Lucian Giura).

L-am cunoscut pe directorul Alexandru Avram după 1990, din perioada când era şeful Oficiului Judeţean al Patrimoniului Cultural Naţional (1990-1999), când coordona politica întregului patrimoniu, exercitând atribuţii în domeniul evidenţei, protejării, conservării, restaurării şi punerii în valoare a monumentelor, ansamblurilor şi siturilor istorice, indiferent de regimul proprietăţii lor. A fost un istoric de artă apreciat, cunoscând toate monumentele istorice şi valorile patrimoniului sibian (şi nu numai), cu un profund simţ al observării detaliilor; în întreaga activitate nu s-a limitat la studiul evoluţiei artei, ci a prezentat obiectiv particularităţi şi a elaborat concepte în analiza influenţelor reciproce a culturilor. Stingerea din viaţă a soţiei - Felicia (1947-2015), pe care a iubit-o foarte mult -, l-a copleşit, resemnându-se într-o izolare asumată, cauza fiind şi problemele de sănătate inerente vârstei. Anul trecut, a onorat invitaţia primarului Eugen Roba, la „Tradiţii culinare pe Târnave”; la Moşna s-a organizat sărbătorirea centenarului de la apariţia primei legi pentru conservarea și restaurarea monumentelor istorice a României Mari (1919-2019), iar în dezbaterea deschisă a relevat o situaţie gravă, descrisă cu multă francheţe: «în această perioadă „de tranziţie” ... în România s-au distrus valori şi tradiţii mai multe decât în cele două războaie mondiale”. Oficial, nimeni nu a participat de la Direcţia Judeţeană de Cultură, deşi instituţia moşteneşte întreaga arhivă a Oficiului Patrimoniului şi o valoroasă zestre (26345 de fişe de evidenţă analitică) a activităţii de evidenţă ştiinţifică a patrimoniului mobil din judeţul Sibiu. Pe cine să mai intereseze astfel de situaţii, când legea în domeniu o fac chiar proprietarii bunurilor culturale? Poate fi încadrată protejarea trecutului şi a patrimoniului cultural în categoria problemelor de securitate naţională?

Alexandru Avram a trecut în nefiinţă singur, neafectat de pandemie, în Sibiu, la 30 mai 2020. Întreaga avere o moşteneşte o nepoată a soţiei - Laura (Mediaş) - căreia i-au adus condoleanţe mulţi prieteni, cunoscuţi şi foşti studenţi ai defunctului. Într-o atmosferă ireală, într-o frumoasă zi de primăvară s-au reunit - în faţa capelei romano-catolice - toţi apropiaţii, în semn de respect şi ultim omagiu, celui care a făcut mulţi ani politica patrimoniului, în judeţul Sibiu.

Reflectând la memoria moştenirii lui Alexandru Avram, am descoperit gândurile istoricului şi scriitorului Ioan Petru Culianu: «Creştinismul afirmă că toate păcatele se iartă, afară de unul singur: păcatul împotriva Spiritului. În ziua de astăzi, păcatul împotriva Spiritului are mai multe nume: imobilism, minciună consolidată, genocid cultural.

În expresia genocid cultural, efectul ucigător al păcatului este imediat vizibil».

Câţi dintre studenţi şi doctoranzi, îl moştenesc cu adevărat pe profesorul Alexandru Avram, fără să „păcătuiască împotriva Spiritului”?

Dumnezeu să-l odihnească, în pace!

Marius HALMAGHI

comentarii
1 comentarii

Dumnezeu sa il ierte si sa il odihnească!
Geoege.
03.08.2020 19:16
Din aceeasi categorie
Forumul German

qhouse sibiu

Palatul Brukenthal Avrig

sevis

Vacanta Eurotrip
info
publicare anunturi
Licitatie publica

accentmedia