Tribuna
Sevis
În 8 aprilie, de ziua lui Emil Cioran ...! Marele succes al vieţii mele e că am reuşit să trăiesc fără o meserie!
În 8 aprilie, de ziua lui Emil Cioran ...!  Marele succes al vieţii mele e că am reuşit să trăiesc fără o meserie!

Azi, 8 aprilie - în urmă cu 110 ani -, s-a născut filozoful Emil Cioran. De ziua marelui înaintaş, comuna Răşinari a primit daruri preţioase, nu atât ca valoare materială, cât mai ales ca valoare cultural - sentimentală. Familia ing. Şerban Stavrescu a făcut o donaţie de bunuri, din colecţia moştenită, acestea fiind predate primarului comunei Răşinari, ing. Bucur Bogdan. Sunt piese de mobilier ale familiei Cioran, datate de donator în primele decenii ale sec. XX, constând în două fotolii tapiţate și o masă cu sertar. S-au mai predat şi două tablouri (2017): un portret al lui Emil Cioran (semnat de Tiurean Haralambie) şi al doilea (mai mic), al lui Constantin Noica (semnat de Robert Teodorescu), filozoful fiind un prieten foarte apropiat al lui Aurel Cioran. Astfel, a fost demarat începutul reconstituirii unei colecţii de obiecte ale familiei marelui filozof român.

Emil Cioran s-a stins din viață la Paris (în 20 iunie 1995), fiind declarat membru post-mortem al Academiei Române, abia după 14 ani (în 2009). El însuşi şi-a definit viaţa foarte simplu: «Am avut, mai mult ca oricine altcineva, exact viaţa pe care am vrut-o: liberă, fără constrângerile unei profesii, fără umilinţe usturătoare şi griji meschine. O viaţă de vis, aproape, o viaţă de leneş, cum nu sunt multe în acest veac. Am citit mult, însă numai ce mi-a plăcut, şi dacă m-am străduit să scriu şi eu cărţi, efortul mi-a fost răsplătit de satisfacţia că nu m-am abătut, în ele, nicio clipă de la ideile şi gusturile proprii. Dacă sunt nemulţumit de ce am făcut, genul de viaţă pe care am dus-o, în schimb, nu mă nemulţumeşte. Şi asta înseamnă enorm (...) Marele succes al vieţii mele e că am reuşit să trăiesc fără o meserie. În fond, mi-am trăit viaţa destul de bine. M-am prefăcut că a fost un eşec. Însă n-a fost». Din articolul „Portret: Emil Cioran - artistul seducţiei şi al paradoxului, om de o rarisimă fineţe şi inteligenţă” (www.radioromaniacultural.ro), am înţeles și că moştenirea lui Emil Cioran a fost aprig disputată: o ladă cu manuscrise şi documente păstrată de părinţi (după 1937) a fost cumpărată cu 507.500 de euro, fiind donată ulterior Academiei Române. Circa 37 de manuscrise - semnate de Cioran -, descoperite în locuinţa lui Simone Boué (după decesul ei), au fost evaluate la peste un milion de euro. Mai există vechea casă a familiei Cioran din Răşinari, o casă particulară, proprietarii solicitând Primăriei comunei Răşinari sume exorbitante, comparativ cu alte proprietăţi din localitate. Se cunoaşte efortul conducerii primăriei de a reconstitui şi înfiinţa o casă memorială „Emil Cioran” în Răşinari, bugetul necesar depăşind substanţial posibilităţile actuale locale. Iar pentru ca valorile trecutului să nu se piardă, casa în care s-a născut Emil Cioran a fost  declarată monument istoric, aici trăind - pe vremuri - familia protopopului stavrofor Emilian Cioran (1884-1957) cu soţia lui, Elvira (fiică de nobil, din Veneția de Jos) şi cei trei copii: Virginia, Emil şi Aurel Cioran (1914-1997); o familie simbol, a localităţii cunoscută pe toate meridianele globului.

În România, nu există (încă) o piaţă transparentă de bunuri personale, memoriale - aparţinând marilor noştri scriitori -, cererea fiind incipientă, iar oferta relativ bogată. Multe bunuri - aparţinând marilor personalităţi - au fost şi sunt cumpărate la preţuri derizorii, fiind transportate fără probleme, în străinătate. Azi, în secolul al XXI-lea - în care tinerii au îmbrăţişat valorile traiului minimalist, manifestând deschis preferinţa pentru dulapuri dressing, mobilier simplist şi evitarea pieselor mari şi grele -, eu susţin că am fost martor la un mic eveniment istoric. În ultimii ani, domnul Şerban Stavrescu, moştenitorul averii lui Aurel Cioran (fratele marelui filozof) a iniţiat un dialog constructiv cu primarul Bucur Bogdan, dorinţa comună fiind reconstituirea unui spaţiu memorial „Emil Cioran”, în comuna Răşinari. Precizez că întâlnirea predării - primirii donaţiei bunurilor nu a avut un caracter festiv, ci lucrativ; în condițiile respectării restricțiilor sanitare, dialogul s-a concentrat pe modul în care localitatea - în care s-au născut două mari personalități naționale: „poetul pătimirii noastre” şi filozoful pesimismului -, poate pune în valoare marile moşteniri ale trecutului. E posibil ca mulţi răşinăreni să se întrebe:

- ce valoare au aceste bunuri vechi, lipsite de sclipirile lucioase ale mobilelor moderne?

Răspunsul este simplu: purtând amprenta familiei Cioran, orice bun - aparţinând unei familii celebre -, poate contribui la dezvoltarea turistică şi culturală a societăţii răşinărene. Într-o lume în care puţini oameni sunt interesaţi de filozofie, inclusiv de filozofiile vieţii, ar trebui să nu neglijăm rugăciunea simplă, a teologului american Reinhold Niebuhr (1892-1971):

«Doamne, dă-mi seninătatea de a putea accepta lucrurile pe care nu le pot schimba,

Curajul să le schimb pe cele pe care le pot schimba, Şi înţelepciunea de a şti diferenţa dintre ele».

Emil Cioran nu a „părăsit” niciodată Răşinariul, satul natal fiind mereu prezent în gândurile lui, amintirile copilăriei fiind cele mai vii în memorie, chiar dacă în ultimii ani ai vieţii a fost chinuit de necruţătoarea boală Alzheimer.

Iar răşinărenii nu l-au uitat niciodată pe marele fiu al satului, fiind cunoscute multe din cugetările lui, o bună parte din acestea izvorând din înţelepciunea populară românească ancestrală. Marius HALMAGHI


comentarii
3 comentarii

A trait toata viata ca un parazit. pe o bursa de student intaziat, mancand la cantina studenteasca, apoi pe salariul de profesoara al tovarasei lui de viata, Simone... Ce a scris... e alta poveste...
08.04.2021 19:06
A vrut să fie stomatolog de femei ( ? ) dar taică-su a avut un dinte împotrivă ( ! )
09.04.2021 17:06
Aiurea! I-a placut sa traiasca precum un parazit si sa -i critice e altii...
11.04.2021 21:45
Din aceeasi categorie
Staer

A.D.I. Eco Sibiu

Ghid informativ clienti EFSA

Tursib

Vacanta Eurotrip
info
EVENIMENT TV
Licitatie publica

accentmedia