Tribuna
Familiile sărace nu mai plătesc slujba de înmormântare
Adrian POPESCU
3759 vizualizari
Familiile sărace nu mai plătesc slujba de înmormântare

Săptămâna trecută, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a luat o serie de decizii importante - prezentate şi de Mitropolia Ardealului. Dacă dispoziţia adresată parohiilor, anume: „de a nu solicita contribuţii băneşti pentru slujbele de înmormântare familiilor defavorizate, cu mulţi copii, cu persoane bolnave sau a vârstnicilor cu venituri mici” a  fost aplicată „de foarte multă vreme în Sibiu” - conform declaraţiei Mitropolitului Ardealului, decizia „de a interzice categoric săvârşirea botezului şi cununiei în alte părţi decât în biserică”, se va aplica ad litteram în parohiile aflate în subordinea Mitropoliei Ardealului. Preoţii ortodocşi care încalcă dizpoziţiile riscă sancţiuni adminsitrative şi nu numai (vezi Biserica din Gheaţă de la Bâlea). Sâmbătă, în Aula Facultăţii de Teologie „Andrei Şaguna” din Sibiu, am asistat la o nouă decizie remarcabilă, cu ocazia seminarului dedicat copiilor abandonaţi. Este vorba de semnarea unui parteneriat public între Mitropolitul Ardealului şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. ÎPS Laurenţiu Streza preciza reprezentanţilor media că până în data de 1 iunie - Ziua internaţională a copilului – feţe preoţeşti „vor sensibiliza pe toţi credincioşii care pot să îngrijească aceşti copii abandonaţi”. Preoţii din Mitropolia Adrealului vor lucra alături de Protecţia Copilului pentru a găsi părinţi copiilor abandonaţi sau în curs de abandon. În plus, Mitropolia se va implica în acest proiect social şi prin reţeaua femeilor din comitetele parohiale. Directorul executiv al DGASPC Sibiu, Mihaela Tolciu, considera acţiunea necesară: „Doar în primele două luni ale acestui an, 31 de părinţi au solicitat preluarea copiilor în centrele de plasament,  ulterior fiind adresate alte  solicitări”. În general aceste cazuri apar în cadrul familiilor sărace, dar nu trebuie neglijată nici drama acelor  tineri care au părinţii prinşi în exodul pieţei muncii din străinătate.



comentarii
18 comentarii

Oare?
omu'
04.03.2013 08:15
nesimtitilor si nenorocitilor!!! ar trebui sa-i ajutati si altfel; o masa calda, un acoperis deasupra capului si poate chiar un loc de munca. Influenta, pile si relatii aveti peste tot ati putea face cumva sa-i ajutati pe cei nevoiasi.
Dar voi vreti sa va fie numai voua bine... FALSILOR!!!
eu
04.03.2013 08:51
nesimtitilor si nenorocitilor!!! ar trebui sa-i ajutati si altfel; o masa calda, un acoperis deasupra capului si poate chiar un loc de munca. Influenta, pile si relatii aveti peste tot ati putea face cumva sa-i ajutati pe cei nevoiasi.
Dar voi vreti sa va fie numai voua bine... FALSILOR!!!
eu
04.03.2013 08:51
Dar cu bani din fondurile Mitropoliei, c
Curiosu
04.03.2013 09:56
Noi ortodocsii de ce platim in fiecare an taxa bisericii?Din taxa respectiva ar trebui ca slujbele de inmormantare,indiferent de venitul persoanei respective,sa fie gratuite.Din cauza unor popi prea flamanzi am ajuns ca o parte din otodocsi sa treaca la alte religii,acelasi lucru o sa fac si eu.
evanghelistul
04.03.2013 10:53
Platim acea contributie ca sa-si umple burtile si buzunarele, nu vedeti ce burti au preotii ??!!
Gigi
04.03.2013 11:07
Calculat la un venit de 1000lei/ luna (12000 anual) contributia de 30-35 lei/ an pe care un crestin ortodox o plateste Bisericii reprezinta cam 0,25-0,30% din veniturile lei. Este normal sa dai pentru sufletul tau 0,25-0,3% si pentru trup 99,75-99,7% din ceea ce castigi? La urma-urmei cu ce ne ducem in fata lui Dumnezeu, cu trupul sau cu sufletul?? Cum ti se pare comparativ cu zeciuiala(10%) pe care o pretind alte cute neoprotestante, "pocaite"?
Probabil nici nu calci prin vreo Biserica, altfel ai fi auzit, atunci cand preotul isi da "darea de seama", adica cand justifica cum a cheltuit banii in anul trecut... Daca ai fi curios, ai afla astfel ca sumele din contributie se cheltuie pe intretinerea Bisericii(electricitate, incalzire, reparatii, salariul cantaretului, al clopotarului)si pe jumatate din salariul preotului. Care este incadrat ca un angajat cu studii superioare. Daca ai intreba un cunoscator care este procentajul de incasare a contributiei din parohie, ai afla ca e in jur de 50-60%. Asta inseamna ca 5-6 luni pe an , preotul sa-si ia doar jumate din salariu (cel asigurat de stat).Dar ala se intoarce la stat sub forma de contributii si impozit. Da, impozit pe un salariu pe care, de fapt, nu la-a incasat. De ce? Pentru ca intotdeauna se gasesc niste destepti ca tine si ca lepra aia de Gigi, de mai sus, pe care sa-i frece grija ce fac preotii cu banii. Care bani sunt sigur ca nu-s de la voi, nu sunteti genul care sa va platiti contributia, voi sunteti in stare doar sa comentati. Si asta, cu greu...
@evanghelistul
04.03.2013 14:02
in primul rand cred ca esti unul din slujitorii de langa biserica ( cantaret, clopotar sau vanzator de lumanari fara bon fiscal), in al doilea rand aceasta contributie este un abuz al fiecarei parohii, care se plateste de catre cetateni in necunostiinta de cauza ! Biserica nu are o asemenea taxa impusa (cotizatie anuala), iar daca o sa intrebati ce reprezinta acei 30-50 lei functie de parohie o sa fiti surprinsi ca este o donatie. Legat de plata serviciului religios, acesta difera de la caz la caz nunta , botez, slujba funerara, si generozitatea familie care are evenimentul religios.
@evanghelistul
04.03.2013 15:09
Daca nu stii, preotii din aceasta tara chiar se ocupa cu ajutorarea familiilor nevoiase si a oamenilor fara adapost, oferindu-le o masa calda seara si dimineata si cazare in timpul noptii... Dar, de, voi nu vreti sa vedeti sau sa auziti asa ceva, va intereseaza doar sa prindeti din zbor stiri deformate si sa le stalciti mai mult de atat...O sa va bata Dumnezeu cumva, pentru ca, vreti nu vreti, fara EL nu sunteti (si nu suntem) nici macar un fir de praf...Fie numele Domnului binecuvantat, in veci. Amin !
MARIA, PT. ,,eu"
04.03.2013 15:09
adresati vorbe urate si blamati fetele bisericesti fara sa cunoasteti nici macar in parte ce se intampla cu banii Bisericii...dar va roade rau de tot, din cauza ca sunteti invidiosi, rai si lipsiti de intelepciune! AVERTISMENT: nu faceti bine si ganditi-va doar la un singur lucru: ce semeni, aia culegi! decat sa muriti de grija altuia mai bine va vedeti de ale voastre!
unul
04.03.2013 15:53
deci undeva la 75-80% din romani nu vor mai plati inmormantarea ! asta da bine facut de fatarniciile ...ah ! am vrut sa zic fetele bisericesti !
michael
04.03.2013 17:03
Nu stiu de ce imi pierd vremea sa raspund unui ignorant neinformat...Dar, ma rog....
In primul rand, nu sunt decat un crestin practicant. Care merge duminica la Biserica. Nu vand eu lumanarile. Apropo, lumanarile sunt extrem de bine contabilizate, se cumpara dintr-un singur loc(fabrica Arhiepiscopiei) si au un rol liturgic si spiritual foarte important. Nu intru in amanunte, daca te intereseaza subiectul, anunta-ma si te luminez.
In al doilea rand,contributia nu este un abuz! Nimeni nu sileste pe nimeni sa plateasca vreun ban! Cat despre platirea ei in necunostinta de cauza....ma faci sa rad de-a dreptul! Cum iti imaginezi ca se procedeaza: il adoarme pe platitor, il hipnotizeaza si-i ia banii fara ca acesta sa stie? E ridicol, auzi, in necunostinta de cauza....!
In al treilea rand,Biserica, prin hotararea Consiliului (sfatul batranilor, ca sa zic asa) hotaraste la inceputul fiecarui an, contributiile si taxele (cununie, botez, inmormantare, etc) care vor fi impuse in anul respectiv, in functie de cheltuielile preconizate.
Preotul, ca si membru in consiliu, poate veni cu propuneri(dar nu neaparat).
Contributia se chitanteaza, orice om de buna credinta poate confirma asta. Toate serviciile religioase se chitanteaza. Daca nu se intampla asta, puteti solicita chitanta preotului iar acesta este obligat sa v-o elibereze.
Daca "tarifele" difera de la o parohie le alta se datoreaza faptului ca, Consiliile Parohiale ale parohiilor respective stabilesc individual aceste taxe, in functie de necesitatiile fiecareia.
Ce ma deranjeaja este ca tot aceia care nu-si platesc contributiile striga ca "popii" le fura banii!
@ IP 89.122.151.116
04.03.2013 17:24
atunci cand mergi sa cumperi paine primesti bon fiscal ?
eu zic ca primesti, dar atunci cand am cumparat lumanari la catedrala spre exemplu nu am primit nici un bon !atunci te intreb "bine informatule " cum " lumanarile sunt extrem de bine contabilizate" ?
Dar amenintarea unor indivizi de teapa ta care umbla cu registrul din usa in usa pentru colectarea contributiei stabilita de consiliul ("sfatul batranilor" )ca sa te citez ca nu vei beneficia de serviciul religios atunci cand ai nevoie cum si te pare ?
Sau faptul ca se construieste o biserica la 20 de metri distanta fata de un bloc fara ca locatarii sa fie consultati ? cum ti se pare. sau cand mergi la biserica la care ai fost botezat, pentru un serviciu religios funerar, si ti se spune ca nu mai apartii acelei parohii si ca ai fost mutat la alta parohie si alt preot pe care nu l-ai vazut vreodata cum ti se pare ?
Poti oferi aceste multe raspunsuri informatule de la ora 17.24. Si mai o intrebare de ce trebuie sa ascult slujba de duminica la instalatia de sonorizare montata in exteriorul bisericii ? poate sunt si alti cetateni care nu apartin Bisericii Ortodoxe !
@ 82.137.12.26
04.03.2013 20:00
un pic tarziu dar foarte bine si constructiv
dumitru
04.03.2013 21:00
Statul roman sa plateasca in intregime salarile preotilor si personalului administrativ, iar Biserica sa chitanteze toate slujbele efectuate, din care statul sa-si poata lua impozitele cuvenite. Ar fi OK.
sibian get beget
04.03.2013 21:51
Surprinzator cata nestiinta poate exista...
Lumanarile sunt contabilizate astfel,de ex: se cumpara 100 de lumanari, se vind din ele 75 si mai raman 25. Cele 75 vandute x 0,25lei(zic si eu, nu stiu cat este "adaosul") iar banii trebuie sa se regaseasca in visteria Bisericii. Nu se elibereaza bon fiscal pt ca legea nu prevede impozitarea veniturilor Bisericii.Bonul este inutil.
"indivizii de teapa ta", cum ii numesti tu pe oamenii voluntari care colecteaza contributia te atentioneaza(nicidecum nu te ameninta!) ca nu o sa beneficiezi de servicii religioase DACA NU ITI PLATESTI CONTRIBUTIA! Daca o platesti, beneficiezi din plin de ele. Este similar cu mersul la medic: daca nu ai asigurare, platesti! Sau la service auto! Valabil pt orice serviciu. Normal!
Referitor la schimbatul parohiei, esti de-a dreptul hilar(adica, de ras)! In cazul asta, iti recomand sa treci mai des pe la Biserica.
Nu stiu de ce te deranjeaza slujba la difuzoare, atata timp cat in Biserica preotul se roaga inclusiv pt tine. Gratis, ca banuiesc ca tu esti din aia, desteptii, care nu dau bani la "popi". Capeti un serviciu religios GRATIS, asa cum iti place tie!
@ 5.15.92.177
04.03.2013 22:21
Oamenii mari se ocupa cu probleme serioase , Afaceri , Cultura ,infiinteaza diferite asezaminte de protectie sociala , scriu carti etc......
Oamenii modesti se preocupa de viata lor personala ,fac fata tuturor provocarilor lumii moderne fara sa comenteze
Oamenii care sant din ultima categoriie sa nu folosesc un cuvant jignitor se ingrijesc de problemele altora , pe scurt Barfesc , comenteaza orice , stiu totul si nimic .
Nu doresc decat cei care comenteaza acest articol dupa simplitatea lor sa devina preoti sau copii lor sa devina preoti sau fetele lor preotese. Daca sant de alta confesiune le doresc acelasi lucru si sa poata sa fie corecti si cinstiti sa faca ei mai mult decat fac cei pe care ei astazi ii judeca .
ilie
04.03.2013 22:43
După ce luați salarii din banii noștri vreți bani pentru orice. Sunteți lacomi din cale afară,la fel că politicienii noștri. Sper să înceapă o revoluție pentru o curățenie totală.
Ioan
05.01.2025 08:53
Din aceeasi categorie
Abonamente

Deposib

EVENIMENT TV
visa medica
Tribuna
Filarmonica de Stat Sibiu
Comunicat de presa