Continental
Tribuna
Expoziţia „Waves of the Sublime", la Muzeul Brukenthal
Expoziţia „Waves of the Sublime

Artiştii Alexandru Cînean (pictură) şi Raluca Elena Coşăreanu (invitat special, design vestimentar) îşi vor expune, lucrările la Palatul Brukenthal, în Sala de Expoziţii Temporare, în cadrul expoziţiei „Waves of the Sublime".
Despre expoziţie, curatorul dr. Alexandru Sonoc spune că „papagalii fac parte de mii de ani din cultura umană, impresionând nu numai prin frumuseţea penajului lor viu colorat, ci şi prin capacitatea lor de imitare şi învăţare, de interacţiune cu omul. Acesta a contribuit, de sute de ani, la o largă răspândire a papagalilor în afara ariei lor naturale de distribuţie, ca animale de companie, în ciuda mortalităţii destul de ridicate la vârstă adultă a acestora, în situaţia în care sunt lipsiţi de condiţii de viaţă adecvate şi mai ales de socializare cu alte păsări sau cu oamenii. (...) Sensibil nu numai la frumuseţea acestor păsări exotice şi la experienţa interacţiunii sale apropiate cu acestea, în cursul unui studiu întreprins la o crescătorie specializată, în Gent şi în Franţa, dar şi la aspectele ecologice şi etice ale impactului intervenţiei umane în existenţa şi perpetuarea speciilor de papagali, artistul sibian Alexandru Cînean propune o expoziţie de pictură inspirată de observarea a 6 specii de papagali, originare din America de Sud (Ara ararauna, Ara chloropterus, Anodorhynchus hyacinthus), Australia (Calyptorhynchus banksii), Oceania (Probosciger aterrimus) şi Africa (Psittacus erithacus), toate mult apreciate ca animale de companie şi comercializate, în general, la preţuri destul de ridicate. (...)
Artistul dovedeşte o deosebită fidelitate în redarea detaliilor anatomice şi a mişcării păsărilor, formate pe baza observaţiei directe, însoţită evident de laborioase exerciţii de desen şi studii de compoziţie, cât şi printr-un studiu atent al documentării fotografice, care surprinde nu numai păsările, ci şi interacţiunea lor cu păsări din alte specii şi cu omul şi permite, de asemenea, studierea efectelor cromatice ale penajului în diferite condiţii de ecleraj. În egală măsură însă, datorită observaţiei atente şi explicaţiilor primite de la crescător, pictorul este şi un bun cunoscător al comportamentului papagalilor. Conştient de importanţa socializării pentru sănătatea şi bunăstarea papagalilor, dar interesat şi de redarea lor cât mai precisă, el preferă reprezentarealor în stoluri, în compoziţii atent structurate, recurgând uneori şi la modelul spiralei lui Fibonacci. Pronunţatul dinamism conferit compoziţiei de aparenta deplasare haotică a păsărilor este o soluţie care accentuează realismul redării zborului în stol, care implică adecvarea eforturilor păsărilor la direcţia şi forţa curenţilor de aer, oferindu-le şi mai multă protecţie împotriva prădătorilor. Parţiala disoluţie a formelor prin alăturarea la foarte mică distanţă sau chiar prin suprapunerea parţială a corpurilor păsărilor aflate în zbor îi permite totodată pictorului o mai bună valorificare a efectelor de lumină şi a varietăţii cromatice a penajului, generate de fapt de efectele vizuale datorate incidenţei sub diferite unghiuri a razelor de lumină asupra suprafeţei penelor papagalilor, în componenţa cărora se găseşte un pigment specific acestor păsări, psittacofulvina, inegal răspândit atât în structura individuală a penelor, cât şi la nivelul diferitelor zone ale penajului. .
Expoziţia va fi vernisată pe 20 septembrie, la ora 15 şi va putea fi vizitată până pe 2 decembrie.

 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Publica anunturi

Vacanta Eurotrip
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia