Tribuna
Expoziţia "Tezaur Episcopia Tulcii" – succes în Germania
Expoziţia
Până la mijlocul lunii noiembrie, la "Siebenbürgischen Museum" - "Muzeul Transilvănean" din Gundelsheim - Germania, poate fi vizitată expoziţia "Tezaur Episcopia Tulcii". Organizată prin colaborarea dintre Episcopia Tulcii, Muzeul Naţional Brukenthal, Muzeul Transilvănean din Gundelsheim, Asociaţia culturală "Pictor Octavian Smigelschi” din Sibiu şi finanţată de Delegaţia Guvernului Federal German pentru Cultură şi Media, expoziţia a fost deschisă la finele lui iulie 2019, la vernisaj participând un număr considerabil de vizitatori şi invitaţi.

În cuvântul de deschidere, dr. Irmgard Sedler, preşedintele Asociaţiei Muzeului Transilvănean din Germania a afirmat strânsa colaborare  şi cooperare cu Muzeul Naţional Brukenthal şi cu Asociaţia culturală “Pictor Octavian Smigelschi” "Prezentând tezaurul bisericesc de la Tulcea în spaţiile fostului castel al Ordinului Cavalerilor Teutoni, acum sediul Muzeului Transilvănean, se oferă publicului german posibilitatea de a cunoaşte lumea, pentru el necunoscută, fascinantă şi plină de bogăţii a spiritualităţii ortodoxe. Pe de altă parte tezaurul religios expus dă posibilitatea la trăiri estetice care vizează un spectru stilistic şi o experienţă cultural - religioasă cu rădăcini în cultura bizantină şi cu grefări vest-europene din gotic şi până în baroc", a spus Irmgard Sedler.
În continuare, dr. Markus Lorz, directorul muzeului din Gundelsheim, a subliniat importanţa multiculturalităţii ce poate fi observată şi din această expoziţie: "Legăturile culturale ale regiunii Dobrogei cu Occidentul, văzute prin aceste piese de argint ce sunt acum expuse la noi, a apărut în special prin operele aurarilor transilvăneni care au activat încă din Evul Mediu şi dincolo de Carpaţi. Această minunată expoziţie ce a fost organizată în mai multe muzee din România, şi care acum a trecut graniţele ţării umple responsabilul Muzeului Transilvănean din Gundelsheim cu recunoştinţă şi mândrie", a spus Sedler.
Discursul de deschidere a fost urmat de cuvintele de bun venit şi de un cuvânt al curatorului expoziţiei dr. Alexandru Constantin Chituţă. El a salutat publicul şi a mulţumit celor implicaţi asigurându-I de toată recunoştinţa episcopului Visaron al Tulcii şi a subliniat că pe lângă valoarea artistică şi ştiinţifică a expoziţiei, "aceasta este  mai presus de toate expresia cooperării colegiale dintre muzeul de aici şi Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu, muzeu în care aceste  piese au fost restaurate, şi veţi putea vedea aceste lucruri din panourile explicative din expoziţie. Expoziţia de aici din Germania este o fereastră deschisă pentru a cunoaşte regiunea istorică a Dobrogei şi frumuseţea spiritualităţii ortodoxe româneşti. Dunărea iată se întoarce înapoi la izvorul său aducând frumuseţea oamenilor, îndeletnicirea argintarilor, nobleţea credincioşilor şi donatorilor şi zelul pastoral al preoţilor."
Au fost înmânate mai multe acte de mulţumire şi apreciere din partea Episcopiei Tulcii celor care s-au implicat în organizarea acestui act cultural.
Alexandru Constantin Chituţă a dăruit muzeului din Gundelsheim noua publicaţie a Academiei Române, "Arta din România, din preistorie în contemporaneitate", recent lansată la Bucureşti şi alcătuită de 40 de specialişti români. A urmat o recepţie apoi publicul participant s-a bucurat de un tur ghidat al expoziţiei. Expoziţia se bucură şi de un elegant catalog finanţat de Guvernul Federal German pentru Cultură şi Media. Expoziţia Tezaur Episcopia Tulcii, avându-l curator pe domnul dr. Alexandru Constantin Chituţă, a fost expusă în decursul timpului în mai multe oraşe din România: Sibiu, Alba Iulia, Timişoara, Cluj Napoca, Bistriţa, Oradea etc.

 


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Palatul Brukenthal Avrig

Electrica Furnizare

sevis

Q-House

publicare anunturi

Grant pentru capital de lucru TURTHA & SAVOURY SRL

Comunicat_de_Presa_Fagus ROM

Comunicat_de_Presa_ELLIXIRZ BAR

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia