Tribuna
Sevis
Expoziția lui Maxim Dumitraș "Absențe încercuite", la Muzeul de Artă Contemporană
Expoziția lui Maxim Dumitraș
© MNB

La Muzeul de Artă Contemporană de pe str. Tribunei va fi vernisată, vineri, 21 mai, de la ora 13, expoziţia artistului Maxim Dumitraș, intitulată "Absențe încercuite". Curatoriie xpoziţiei sunt dr. Maria Bilașevschi şi dr. Alexandru Constantin Chituță.

"Astăzi, spune curatorul Alexandru Constantin Chituță, fie că suntem simpli trecători pe un trotuar sau vizitatori într-un muzeu sau galerie, de multe ori se întâmplă să ne fie atrasă atenția de o anumită lucrare. Se întâmplă, câteodată, ca admirând, să exclamăm WOW! Superb!
Asemenea exclamații, izvorâte din suflet datorită emulației spirituale și culturale, le întâlnim văzând, chiar și grăbiți, lucrările maestrului Maxim Dumitraș. De la lucrările de mici dimensiuni până la lucrările monumentale, pe verticală sau orizontală, Maxim, se detașează într-un mod surprinzător de colegii din breasla sculpturilor prin excelenta propunere de a prelucra într-o manieră contemporană și de a transforma materialele naturale și de a le dărui din nou Paradisului. Astfel că, lemnul sau metalul brut, în cazul nostru bronz, prin  idee, studiu, gând și muncă, prin daltă sau foc, prinde viață, armonie, formă, frumusețe... viață, devine lucrare artistică ce poate înnobila spațiul construit. Numeroasele proiecte de mari dimensiuni realizate, direct, în natură, ni-l prezintă pe Maxim Dumitraș ca un om care trăiește și respiră în Paradisul creat, și își aduce obolul său naturii. Din natură își ia materialul și în natură îl restituie. Se remarcă aici o sensibilitate și o receptivitate puțin obișnuite față de mediul înconjurător și înfrumusețarea acestuia, lucrările sale putând fi văzute în sălile galeriilor și muzeelor, în mediul civic dar și pe coamele dealurilor și în poienile înverzite ale munților. În integralitatea sa, opera semnată de Maxim Dumitraș este emoția sublimată a legăturii profunde a artistului cu lumea”.

"în expoziția de față ne propunem să adâncim, dar și să continuăm cercetarea și cunoașterea operei artistului de pe meleagurle transilvănene, și pentru a pune în valoare legăturile pe care subiectele sale le întrețin cu contextul larg al epocii. Maxim Dumitraș ne invită la un eveniment în care arta se ridică la standardele spectacolului de calitate. O simfonie a naturii presărată cu notele și vibrațiile lemnului alături de sunetele grave ale bronzului într-un aer de solemnitate.Expoziția Absențe încercuite-Maxim Dumitraș organizată la Muzeul de Artă Contemporană, str. Tribunei, nr. 6,  prilejuiește și deschiderea unui nou spațiu expozițional amenajat în cadrul muzeului", spun organizatorii expoziţiei.

"După ce am explorat diferite moduri de exprimare, am început să scap de realism și să îmi pierd interesul. Am început să intru în lumea pură, încercând să nu transmit altceva decât o simplă bucurie formală, subliniind desenele pe care mintea mea le-a atras din experiențele mele formale. Nu vreau să repet sau să recreez realitatea, ci mai degrabă să formez nefericirea mea interioară și cunoștințele acumulate pentru a crea o soluție formală – care îmi însumează experiența de viață ca artist alăturându-mi vechii mele căi noul care va veni.", spune Maxim Dumitraș.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
O istorie ragasita

sibiu-turism

Staer

A.D.I. Eco Sibiu

Anunturi Tribuna

EVENIMENT TV

Comunicat_de_Presa_benef-finali-2 - finalizare

comunicat-incheiere-proiect-dabo

Vacanta Eurotrip
info
PORTAL MEDICAL
Licitatie publica

accentmedia