Expoziţia "IN|SHADOW" la Muzeul Brukenthal

Muzeul Național Brukenthal organizează, vineri, 5 aprilie 2024, de la ora 17, în sala de expoziții temporare din curtea a 2-a a Palatului Brukenthal, vernisajul expoziției IN|SHADOW a  artiștilor Viorica și Gheorghe Iacob. 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Viorica Iacob (n. 1935, Găvănești, jud. Buzău) a absolvit  Institutul de Arte  Plastice „Nicolae Grigorescu” – 1956-1962 la clasa Maria Buescu, studiind în paralel artă decorativă și pictură. Are o activitate expozițională impresionantă începând cu anii 1960 prin participarea la  numeroase expoziții personale și de grup atât în țară cât și în străinătate. Opera Vioricăi  Iacob include lucrări de artă monumentală mozaic, tapiserie de mari dimensiuni, dar și pictură de șevalet, fiind  considerată un nume de  referință în  tapiseria românească. Lucrările artistei se găsesc în colecții muzeale naționale și în colecții private din țară și de peste  hotare. 

Gheorghe  Iacob (1925, Scutelnici, jud. Buzău – 2020, București) a studiat pictură și sculptură la Institutul de Arte  Plastice „Nicolae Grigorescu”  avându-i profesori pe: Octavian Angheluță, Eustațiu Stoenescu, Nicolae Dărăscu, Al. I. Steriadi, M. H. Maxy, Camil Ressu și Al. Ciucurencu. A fost exponent al unei generații de artiști extrem de  prolifici care au activat constant în perioada anilor 1960 – 2000, fiind una dintre personalitățile artistice recunoscute și apreciate de critică și public. A abordat diferite medii precum: pictură și grafică, sculptură și artă monumentală – mozaic. În anul 2001 i-a fost acordat premiul Uniunii Artiștilor Plastici din România, iar în 2004 a fost distins cu Ordinul „ Meritul Cultural” în grad de Comandor. Lucrările lui Gheorghe Iacob sunt păstrate astăzi în numeroase colecții muzeale din România, dar și în importante colecții private naționale și internaționale. 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Arhiva și operele celor doi artiști sunt protejate și promovate astăzi prin eforturile Fundației IACOB, organizație înființată în anul 2017. Scopul fundației este de a înființa un muzeu privat al cărui program expozițional să fie dedicat artiștilor locali sau internaționali, având în componența sa o colecție permanentă care cuprinde opera soților Iacob. 
Expoziția organizată la Muzeul Național Brukenthal reprezintă un pas important în demersul fundației de a promova activitatea artistică impresionantă a celor doi artiști și va aduce în atenția iubitorilor de cultură o selecție de lucrări care se înscriu în arii și cercetări vizuale asemănătoare dar totuși diferite, trădând interese și abordări complementare sau chiar contrastante  între cei  doi artiști.

În cazul Vioricăi Iacob selecția va fi compusă din lucrările cu structură geometrică în valențe  monocrome din seria  Pământ  arat, selecția extinzându-se către mai multe medii și tehnici specifice  procesului de lucru al artistei: pictură, grafică  și tapiserie. 
Pe  de altă parte, lucrările semnate de Gherghe Iacob, care vor fi integrate în expoziție pot fi asimilate în seria compozițiilor care au drept element central modulații cromatice abstracte, geometrizante, dar și câteva  exemple  de sculpturi care  urmăresc aceiași structurare formală (două sculpturi din seria Antropomorfisemelor Abstractizate). 
În ambele cazuri putem identifica o anumită preferință, care va fi diferit transpusă, pentru  texturi, structuri, arii cromatice, geometrizări care sunt relaționate cu structuri plastice ale umbrei; în cazul lui Gheorghe Iacob vorbim despre compoziții  de mari dimensiuni cu forme și cromatică aerată, volatile, aproape non-gravitaționale care creează iluzia verticalității. Lucrările Vioricăi Iacob, selectate pentru această expoziție, se înscriu la polul opus propunând structuri vizuale dense, cu culoare frământată, telurice, compoziții solidificate, profund gravitaționale care se  spiritualizează  prin prezența  unei discrete  forme de smerenie care se reflectă atât în operă cât și  în prezența  publică  a artistei.

Viorica  Iacob (n. 1935, Găvănești, jud. Buzău)  a absolvit  Institutul de Arte  Plastice „Nicolae Grigorescu” – 1956-1962 la clasa Maria Buescu, studiind în paralel artă decorativă și pictură.
Are o activitate expozițională impresionantă începând cu anii 1960  prin  participare la  numeroase expoziții personale și de  grup atât în țară cât și în străinătate. Opera Vioricăi  Iacob include  lucrări de artă monumentală mozaic, tapiserie de mari dimensiuni, dar și pictură de șevalet, fiind considerată un nume de  referință în  tapiseria românească. Lucrările artistei se găsesc în colecții muzeale naționale și în colecții private din țară și de peste  hotare. 

Gheorghe  Iacob (1925, Scutelnici, jud. Buzău – 2020, București)  a studiat pictură și sculptură la  Institutul de Arte  Plastice „Nicolae Grigorescu”  avându-i profesori pe: Octavian Angheluță, Eustațiu Stoenescu, Nicolae Dărăscu, Al. I. Steriadi, M. H. Maxy, Camil Ressu și Al. Ciucurencu. 
Face parte dintr-o generație extrem de  prolifică de artiști  care au activat  constant în perioada anilor 1960 – 2000, fiind una dintre personalitățile artistice recunoscute și apreciate  de critică și public. Lucrează în diferite medii: pictură și grafică, sculptură și artă monumentală – mozaic.
în anul 2001 primește  premiul Uniunii  Artiștilor plastici din România, iar în 2004 Ordinul  „ Meritul Cultural în grad de  comandor”.
Lucrările lui Gheorghe Iacob fac parte din  numeroase colecții muzeale din România, dar și în  importante colecții private naționale și internaționale. Gheorghe  Iacob are o  activitate expozițională impresionantă  începând cu mijlocul anilor 1950 lucrând constant, expunând, elaborând serii de lucrări care redau  o complexă activitate de cercetare  vizuală.  

Fundația Iacob

Fundația IACOB este o organizație înființată în anul 2017 cu scopul de a proteja și de a promova arhiva și operele artiștilor Gheorghe și Viorica Iacob. Scopul fundației este de a înființa un muzeu privat al cărui program expozițional să fie dedicat artiștilor locali sau internaționali, având în componența sa o colecție permanentă care cuprinde opera soților Iacob.
Activitatea Fundației IACOB va fi centrată în jurul programelor de cercetare dedicate studenților, dezvoltând cursuri și activități educaționale pentru publicul avizat sau publicul larg. Fundația propune burse anuale pentru specialiști și artiști, cu scopul încurajării criticii și dezvoltării artiștilor tineri. Va face parte dintr-o rețea internațională de instituții culturale, va organiza sesiuni de comunicări științifice, conferințe, va publica cataloage și articole centrate în jurul arhivei și colecției permanente.

02 aprilie 2024 la 11:18
Distribuie articolul:

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Mihai POP
acum 7 ore
Ghidul Michelin: Muzeul Astra – Locul I în topul muzeelor din România. Brukenthal ocupă locul IV
Noua ediție a Ghidului Verde Michelin dedicată muzeelor și turismului cultural din România plasează Muzeul Astra din Sibiu...
Actualitate
1 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 1 zi
„Purtata Avrigului” – spectacol aniversar în cinstea celor 25 de ani de activitate
Istoria primei formații de dansuri populare din Avrig se întinde pe aproximativ șase decenii și a început din...
Actualitate
2 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 2 zile
Patru spectacole de la “Radu Stanca”, în selecția Festivalului Național de Teatru organizat de UNITER
Patru dintre cele mai noi producții ale Teatrului Național "Radu Stanca" au fost selectate să participe la cea...
Actualitate
2 min de citit
acum 2 zile
Cristianul răsună din nou: șase concerte de orgă în biserica fortificată, în cadrul proiectului „Muzica în Bisericile Fortificate”
Vara aceasta, biserica fortificată din Cristian, una dintre cele mai valoroase din Transilvania, devine din nou spațiu viu...
Cultură
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 3 zile
(VIDEO) Apelul la solidaritate al ASTREI! ”Când nu e subminată sistematic chiar de cei care o conduc, cultura produce oameni!
Într-o perioadă în care, între hotarele țării, se vorbește numai de creșteri de taxe, de TVA mărit, de...
Actualitate
4 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 3 zile
Proiectul „Mens Sana in Corpore Sano” debutează în tabăra de la Păltiniș cu activități culturale și ecologice pentru tineri din mediul rural și urban
În perioada 8 – 10 iulie, elevi și cadre didactice de la Școala Gimnazială Racovița și Școala Gimnazială...
Actualitate
2 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 4 zile
Festivalul de Teatru continuă pe Scena Digitală. “Pâinea din cer / Mana” și “Nunta însângerată” – premierele lunii iulie
Scena Digitală, platforma online de teatru, film, muzică, circ și dans a Teatrului Național "Radu Stanca" și a...
Actualitate
2 min de citit
acum 4 zile
„Dansul Corbilor” (ediția a XIII-a), în curtea Căminului Cultural Roșia
Vineri, 4 iulie, începând cu ora 18, în curtea Căminului Cultural din Roșia se va desfășura cea de-a...
Actualitate
2 min de citit
acum 5 zile
9 posturi desființate la Filarmonica de Stat Sibiu. 4 partide politice au votat pentru scăderea cheltuielilor
Ședința extraordinară a consilierilor județeni organizată pentru ora 15.00 la zilei de luni, 30 iunie ac a avut...
Administrație
1 min de citit
Autor Ștefania Vesa
acum 5 zile
Muzeul Național Brukenthal, închis în două zile de miercuri
Muzeul Național Brukenthal anunță că în zilele de miercuri, 2 iulie și miercuri, 9 iulie 2025, toate sediile...
Actualitate
1 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 5 zile
Brăileanca Ana Maria Mircea a câștigat Trofeul Florile Oltului – 2025
15 soliști de muzică populară (Ioana Balaszi, Alexandra Trăilescu, Ana Maria Mircea, Andrada Cinăzan, Diana Baltag, Daria Drăgoi,...
Actualitate
3 min de citit
acum 6 zile
Preotul Constantin Necula se alătură campaniei antistigmă a Spitalului Clinic de Psihiatrie din Sibiu: „Este nevoie de noi toți pentru noi toți”
Preotul Constantin Necula, președinte al Asociației Crucea Albastră și unul dintre cei mai activi promotori ai dialogului spiritual...
Actualitate
2 min de citit