Tribuna
Jidvei
Expoziţia ”Blur”, vernisată la Muzeul de Artă Contemporană
Liuba STARII
780 vizualizari
Expoziţia ”Blur”, vernisată la Muzeul de Artă Contemporană

Anul expoziţional la Muzeul de Artă Contemporană din Sibiu a fost deschis vineri, 7 februarie cu o expoziţie de fotografie „Blur”, semnată de artistă clujeană, Irina Măgurean. Expoziţia poate fi vizitată în perioada 7 februarie - 8 martie, între orele 9 şi 17.

Evenimentul a fost deschis de Alexandru Chituţă, reprezentantul Muzeului Naţional Brukenthal: “Am început anul cu forţă. Îl deschidem cu expoziţia Irinei Măgurean. Vom avea multe surprize pentru publicul sibian”.
Potrivit organizatorilor, expoziţia include fotografii care explorează estetica imaginii difuze. Cunoscută şi apreciată mai ales pentru seriile ei de polaroide abstracte, Irina Dumitraşcu Măgurean este una dintre puţinele artiste din România ce practică fotografia instantanee şi tehnicile experimentale realizate fără aparatul clasic de fotografiat. "Blur" propune o incursiune în universul vizual poetic al artistei, printr-o selecţie de lucrări care au ca punct de plecare dezbaterea despre imagine şi condiţiile ei de emergenţă. "Blur" se referă la o anumită calitate estetică a imaginii difuze, unde zonele şi planurile explicite sunt atenuate cu scopul de a evidenţia detalii esenţiale ori de a oculta asperităţile reprezentării. 
"Abstractizez imaginile atât prin intermediul mijloacelor tehnice, cât şi prin concept, astfel încât punctul de pornire al fotografiei să nu mai poată fi recunoscut, iar imaginea astfel decupată din contextul ei real să nu poată fi identificată. Îmi curăţ imaginile de excesul informaţiilor, de figurativ şi detalii, până ajung într-o zonă semi-picturală", a spus Irina Dumitraşcu Măgurean, autorul expoziţiei.
Lucrările artistei sunt acţiuni care expun gesturi, sentimente şi intenţii. În multe dintre lucrările prezentate în această expoziţie este vorba de o dublă expunere: printr-o permanentă refotografiere a procesului de facere al lucrării, imaginea îşi pierde identitatea devenind o situaţie, o stare sau chiar poezie în stare pură. Tratarea şi dispunerea egală a lucrărilor în cadrul expoziţiei creează impresia de continuum spaţial, subliniind o dată în plus conceptul general al expoziţiei. Totul participă la simfonia generală, nu există fond, nici fundal, nu există nicio "diferenţă ontologică" între elementele fotografiate. Detaliile devin centre de interes, puncte de fugă sau chei de descifrare a imaginii. Sentimentele trec prin imaginile Irinei Dumitraşcu Măgurean provocând un blur de semnificaţie.

 


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Infinity Ink. Photography

Comunicat de presa

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia