Tribuna
PNL
Expoziţia "164 de ani de la abolirea sclaviei romilor/Hărți orale din prezent”, la Muzeul ASTRA
Dumitru CHISELIŢĂ
506 vizualizari
Expoziţia
Începând cu 10 octombrie, în spaţiul expoziţional de la Pavilionul din Jina din Muzeul în aer Liber din Dumbrava Sibiului, are loc expoziţia "164 de ani de la abolirea sclaviei romilor – Hărți orale din prezent”. Organizatorii evenimentului sunt Centrul de Cercetări Culturale şi Sociale "Romane Rodimata", împreună cu Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu şi Muzeul Naţional de Artă Contemporană a României.

Expoziția îşi propune să aducă în atenția publicului patrimoniul imaterial al robiei de aproape cinci secole a romilor din Moldova și Țara Românească. Prin metode interdisciplinare (artă grafică, istorie, etnografie, fotografie, film) se fac cunoscute informații despre sclavia romilor, evidențiind consecințele acesteia asupra identității colective a romilor din prezent. Expoziţia va rămâne deschisă pînă pe 31 octombrie 2020.
Proiectul este sprijinit financiar de Administrația Fondului Cultural Național.

"Expoziția va avea două dimensiuni: cea din trecut (cauze) și cea din prezent (efecte). Prima dimensiune a expoziției va aborda principalele teme ale perioadei robiei, ca parte de istorie socială: vânzările de robi; despărțirea, prin vânzarea de către stăpân, a copiiilor de la sânul părinților; fuga robilor de pe moșii; punerea "în coarne"; căsătoria dintre robi și celelalte categorii sociale; muncile prestate de robi în folosul stăpânilor (boieri, mănăstiri, domnitor); licitațiile publice organizate pentru vânzarea robilor (mezat). Reprezentarea acestei componente se va realiza prin documente de arhivă (din secolele al XV-lea până în secolul al XIX-lea, transcrise din alfabetul chirilic în cel latin) și prin lucrări de artă grafică care vor aborda fiecare din temele menționate.

A doua dimensiune a expoziției va prezenta efectele robiei romilor din prezent: asimilarea culturală a unor comunități care provin din fostele sălașe de robi (Dezrobiți, jud. Vâlcea), relațiile interumane dintre romi și populația majoritară în unele comunități care provin din fostele sălașe de robi (Tismana, jud. Gorj), mnemonici utilizate atât de romi cât și de membri populației majoritare în ceea ce privește perioada robiei (Bistrița, jud. Vâlcea). Reprezentarea acestei componente se va realiza prin fragmente de interviuri și fotografii din comunitățile de romi care provin din fostele sălașe de robi, și lucrări de artă grafică.

Aceasta va cuprinde 10 lucrări de artă grafică care vor fi însoție de documente de arhivă, transcrise din alfabetul chirilic în alfabetul latin, fragmente de interviu referitoare la formele memoriei sociale a robiei romilor în 9 comunități de romi, și fotografii din cele 9 comunități de romi care provin din fostele sălașe de robi", spun organizatorii.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Food will win de war

Publica anunturi

Palatul Brukenthal Avrig

management dirigentie inofrmare

Comunicat de presa Miodent srl

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia