Continental
Tribuna
După 13 ani de tăcere, poeta Ileana Marinescu şi-a lansat volumul ”Poeme”. Criticul Ion Dur: "Zeii sunt de partea ta”
Liuba STARII
2772 vizualizari
După 13 ani de tăcere, poeta Ileana Marinescu şi-a lansat volumul ”Poeme”. Criticul Ion Dur:
O întâlnire călduroasă, o reunire a unei familii mari şi prietenoase, formată din universitari de la specialiazările Jurnalism şi Comunicare Sibiu, s-a desfăşurat luni, 16 septembrie, în sala de consiliu a Bibliotecii Judeţene ASTRA. Întâlnirea a fost prilejuită de lansarea volumului "Poeme” al Ilenei Marinescu, dascăl al mai multor generaţii de viitori jurnalişti, absolvenţi ai Universităţii ”Lucian Blaga”.

După 13 ani de "tăcere", poeta Ileana Marinescu a revenit în lumea literară a Sibiului cu un volum de poeme, proaspăt ieşit de sub tiparul editurii "Agnos".Cu o prefață semnată de Minodora Sălcudean, volumul de aproape o sută de pagini este structurat în patru secțiuni:”Poeme în Amiază”, ”Seducţii”, ”Recesivele iubiri” şi ”În loc de postfaţă”.

Evenimentul a fost deschis de prof.univ.dr. Ion Dur, care a făcut o retrospectivă a vieţii şi a creaţiei colegei şi prietenei lui, pe care o vede ca pe "o fiinţă de hârtie", "un intelectual" şi  "o conştiinţă fericit nefericită": "Această poetă nu a făcut niciodată piraterie, cum fac alţii şi îşi publică în fiecare an câte una sau două machete sau volume de versuri. Dacă vreţi o justificare, pe care criticul din mine o găseşte, este forma extrem de concentrată a discursului poetic la Ileana Marinescu. Este atât de concentrată,încât aş spune că într-un poem al Ilenei se ascund trei poeme. (...) Eu nu ştiu în ce canon poetic pot s-o încadrez pe Ileana Marinescu. Ce generaţie? Se pare că ea scapă de încadrarea într-un canon, prin formă. (..) Sunt poeme scrise imediat după 2001. Am încercat să observ dacă există vreo diferenţă între volumul cu care a debutat Ileana Marinescu şi acest arc peste un sfert de secol. Nu sunt prea multe asemănări. (...) Ileana Marinescu, vorbesc de fiinţa ei biografică, dar şi poetică, în acelaşi timp, este cea care nu crede în Dumnezeu sau nu crede în Dumnezeul în care cred eu, de exemplu, nu crede în judecata de apoi, nu crede în mântuire, crede în ceva diferit, probabil în poezie şi în salvare prin poezie". Cartea aceasta este o carte a elogiului făcut clipelor de oprit, pe care le trăim în viaţa aceasta. Poemele sunt nişte însemnări de subterană, prin care face elogiul marilor ei întâlniri din viaţă: cu părinţii ei, cu rudele cele mai apropiate. Aş spune că este aici o condică a familiei".

Salvare prin poezie

De asemenea, criticul Ion Dur a încercat să pătrundă în universul poetic al Ilenei Marinescu şi să explice "semantica bogată a discursului": "Dincolo de pomelnicul acestei mari familii există şi întâlnire cu iubitul sau cu iubirea. Aici am întâlnit o iubire dintre un bărbat şi o femeie, care a sedus-o. O altă iubire, pe care o admiră fără rezerve, este  dintre doi bărbaţi amanţi. De altfel, în această ipostază, ea descoperă un alt Topos Eroticos despre care vorbeşte cu sensibilitate. (...) Ileana are un vocabular dens, nesupravegheat acest vocabular poate să ducă la o paradă lexicală cu atât mai mult cu cât are o semantică bogată a discursului, foloseşte termeni din ştiinţă, iar mitologia contemporană este un background al discursul poetic din această carte.(...) Vreau s-o felicit şi să-i spun: 'Bucură-te, Ileana Marinescu, zeii şi muzele sunt de partea ta!".

O fiinţă mistică

La rândul lui, poetul Radu Vancu a caracterizat cărţile autoarei ca pe "un fel de lepădare de piele" şi "o reinventare integrală a existenţei pe un alt nivel al spiralei".
"În cel de-al treilea volum e altă poetică. E mai biografistă, mai narativă, mai poetică, infuzată de poeticile confesive şi conversaţionale de acum. E singurul dintre volumele ei, în care poemul îţi dă uneori senzaţia dialogului, a confesiunii, a faptului că are un receptor, căruia i se adresează. Există o altă fiinţă cu care poţi vorbi. Ceea ce le uneşte este convingerea că există un sens dincolo de lume, dincolo de corp, dincolo de materie. Există ceva poate prea abstract, un punct de fugă şi al existenţei, şi al lumii, către care e obligatoriu, dacă eşti o fiinţă conştientă, să te orientezi. E o fiinţă mistică. (…) Ileana Marinescu are convingerea că transcedenţa există, că ea e plină, că sacrul are o existenţă concretă, pe care câteva din procedurile vieţii noastre zilnice reuşesc s-o aproximeze sau s-o intuiască cumva", a conchis conf.univ.dr. Radu Vancu.

În ultima parte a evenimentului, protagonista serii a mulţumit tuturor celor prezenţi, de care s-a îndrăgostit din nou şi a mărturisit că este copleşită de emoţii.

FOTO:Răzvan NEGRU

  


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Publica anunturi

Vacanta Eurotrip
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia