Tribuna
SEVIS
Dublu concert dedicat Zilei Naţionale a Austriei, cu Auner Quartett, la Sala Thalia
Dumitru CHISELIŢĂ
781 vizualizari
Dublu concert dedicat Zilei Naţionale a Austriei, cu Auner Quartett, la Sala Thalia
© Filarmonica Sibiu
Cu prilejul Zilei Naţionale a Austriei, ansamblul de coarde austriac aflat în cea mai puternică ascensiune pe scena internaţională muzicii de cameră, "Auner Quartett" şi invitatul său special, clarinetistul Simon Reitmaier, vor oferi două concerte extraordinare la Sibiu, la invitaţia Ambasadei Austriei la Bucureşti, a Forumului Cultural Austriac Bucureşti şi a Filarmonicii de Stat Sibiu. Concertele se vor desfăşura pe 23 octombrie, la orele 17 şi 19, la Sala Thalia a Filarmonicii de Stat Sibiu de pe str. Cetății nr. 3-5.

Fapt mai puţin obişnuit, cele două concerte vor avea programe diferite. Pentru concertul de la ora 17, muzicienii austrieci au pregătit Cvartetul de coarde Op. 18/4 în Do minor de Ludwig van Beethoven şi Cvintetul pentru clarinet și coarde în La major de Wolfgang Amadeus Mozart.

În concertul de la ora 19, în program figurează Cvintetul pentru clarinet și coarde de Egon Wellesz şi, din nou, Cvintetul pentru clarinet și coarde în La major de W. A. Mozart.

Bilete – ora 17.00 - https://www.iabilet.ro/bilete-sibiu-recital-cameral-60625/; ora 19.00 - https://www.iabilet.ro/bilete-sibiu-recital-cameral-60629/

Dublul concert de la Sibiu este şi o ocazie de a asculta pe viu unul dintre cele mai bune şi mai valoroase instrumente din Europa. Liderul ansamblului, Daniel Auner, cântă la o vioară "d’Elia" de Giovanni Battista Guadagnini (1752) oferită de Banca Națională a Austriei, deţinătoarea unei colecții de instrumente cu coarde de excepţie.

Cvartetul Auner este format din violoniştii Daniel şi Barbara Auner, violistul Nikita Gerkusov şi din violoncelistul Konstantin Zelenin. Pentru concertele de la Sibiu, ansamblul are ca invitat pe violistul Gabriel Iscuissati, instrumentist virtuoz originar din Brazilia si stabilit la Viena, care îl înlocuieşte pe Nikita Gerkusov.

Câștigător al competiției Eugène Ysaÿe de la Liége (Belgia), Auner Quartett face parte din elita scenei muzicale internaţionale. Consacrând pentru prima oară o copertă unui ansamblu austriac, selectivul Performing Arts Yearbook of Europe i-a ales pe tinerii membri ai cvartetului , care aduc în faţa publicului o „complementaritate muzicală perfectă”. Pentru excelenţa prestaţiei sale, Auner Quartett a devenit ambasador al culturii austriece 2020/2021, în cadrul programului #NASOM – New Austrian Sound of Music. Acest program a fost creat şi se desfășoară la iniţiativa Ministerului federal austriac al Afacerilor Europene şi Internaţionale, în parteneriat cu Centrul austriac de informare muzicală – mica-music Austria şi Austrian Music Export.

Invitatul special al concertelor de la Sibiu, din data de 23 octombrie, este clarinetistul Simon Reitmaier.

Cu un sunet „ceresc şi călduros în toate registrele, amestecând sensibilitate şi strălucire tehnică“ (după cum apreciază critica austriacă), Simon Reitmaier este unul dintre cei mai apreciaţi clarinetişti ai tinerei generaţii de muzicieni austrieci.

Născut în Tirol, muzicianul a studiat clarinetul la Universitatea Mozarteum din Salzburg şi este câștigătorul a multor competiţii naționale și internaționale de renume. Simon Reitmaier are o activitate susţinută în zona muzicii de cameră alături de ansambluri sau membri ai unor orchestre precum Auner Quartett, Filarmonicile din Viena şi Berlin, NDR Hamburg, RSO Vienna, Salzburg Soloists, Antonio Lysy, Joji Hattori, Christoph Traxler etc.

După debutul de la Carnegie Hall (2013), alături de Mahler String Quartet, Simon Reitmaier a devenit un obişnuit al sălilor de concert europene, dar şi din Japonia, Taiwan, Federaţia Rusă, SUA. Succesul albumului său “In breath of time – music for clarinet solo” (2015), i-a determinat pe mai mulţi compozitori contemporani să creeze lucrări speciale pentru el, precum celebrul Kalevi Aho (Solo XIV, apariţia CD-ului fiind prevăzută pentru primăvara 2021).

Din discografia sa fac parte premiera mondială a concertului pentru clarinet „Anelysion”, al compozitorului austriac contemporan Franz Baur (CD Naxos, cu ansamblul tirolez Innstrumenti, 2016), dar şi „Clarinet quintets by W.A. Mozart, M. Reger and E.L. Leitner” (cu Auner Quartett, 2017).


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Noua ne pasa

publicare anunturi

Somarest

PORTAL MEDICAL

Vacanta Eurotrip
info
Palatul Brukenthal Avrig
Licitatie publica

accentmedia