Tribuna
PNL
"De ce fierbe copilul în mămăligă", la Sibiu
Alexandra CHEŞCU
1775 vizualizari
O reprezentaţie specială a spectacolului "De ce fierbe copilul în mămăligă" este "trataţia" cu care Teatrul Gong s-a pregătit pentru a marca, împreună cu publicul, Ziua Mondială a Teatrului. Evenimentul va avea loc loc astăzi, 27 martie, de la ora 20 şi nu este recomandat persoanelor sub 15 ani.

Spectacolul, în regia lui Ombline de Benque este o adaptare extravagantă după „De ce fierbe copilul în mă­măligă”, o dovadă de har lite­rar, o revelaţie, după cum declara scriitoarea Adriana Bittel la evenimentul de lan­sare a cărţii. Evenimentul este unul caritabil şi îşi pro­pune să susţină Campania Artişti pentru Artişti derulată de UNITER. La fiecare do­na­ţie la intrarea în sala de spec­tacol, publicul va primi CD-ul „Actorii Cântă”, ce include în­registrări semnate de Emilia Popescu, Marius Manole, Maria Buză, Mihai Bisericanu, Marius Bodochi, Silviu Biriş, Mirela Jienescu, Rodica Mandache, Corina Chiriac, Florin Zamfirescu, Ovidiu Niculescu, Anca Sigartău, Gelu Niţu şi Margareta Pâslaru.

După textul Aglajei Veteranyi

„De ce fierbe copilul în mămăligă” după textul omonim al scriitoarei de ori­gine română Aglaja Vete­ranyi, în transpunerea tinerei regizoare Ombline de Benque face parte din progra­mul MAP XXL iniţiat de Asociaţia Franceză „Pepinie­rele europene pentru tineri artişti”. Producţia Teatrului „Gong” Sibiu se remarcă prin viziunea originală a dramatizării textului, folosind cu inteligenţă şi sensibilitate elementele de limbaj vizual şi muzical alături de cele ale animaţiei şi mişcării corpo­rale pentru a obţine un maxim de expresivitate cu un minim de mijloace specifice. Din distribuţia spectacolului fac parte actriţele Gabriela Mitrea, Leo-Nora Băcanu şi Barbara Crişan, care ma­nipu­lează atât păpuşi de tip bunraku, cât şi păpuşi pe mâini şi măşti.

Ziua Mondială a Teatrului, sărbătorită din 1962

Ziua Mondială a Teatrului a fost creată de Institutul Internaţional de Teatru, în cadrul Congresului Mondial de la Viena, în anul 1961 şi a fost sărbătorită prima oară în 1962, la 27 martie, ziua în care se deschidea stagiunea Teatrului Naţiunilor din Paris. De atunci, în fiecare an, la aceeaşi dată, comunitatea teatrală internaţională, artişti şi public deopotrivă, cele­brează Ziua Mondială a Tea­trului. Înfiinţat în 1948 la ini­ţiativa UNESCO şi a unor personalităţi de seamă din domeniul teatrului, Institutul Internaţional de Teatru este cea mai importantă orga­nizaţie internaţională negu­ver­namentală din domeniul artelor spectacolului, având relaţii oficiale de consultare şi asociere cu UNESCO. În fiecare an, de Ziua Mondială a Teatrului o personalitate din lumea artelor specta­colului sau din alt domeniu al culturii este invitată să-şi exprime gândurile legate de acest eveniment, într-un mesaj internaţional, care se difuzează în lumea întreagă, în zeci de limbi. Mesajul internaţional din acest an este semnat de Krzysztof Warlikowski  unul dintre cei mai reprezentativi regizori europeni ai generaţiei sale.

 


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica